Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yesil mercimekli mantili corba

Es selamü aleyküm dostlarim .
cuma gününden beridir birseyler paylasmadim hakkinizi helal edin .yinede ziyaret ediyor ve güzel duygularinizi birakiyorsunuz ya mutlulugumun tarifi imkansiz oluyor 
hepimize hayirli bereketli saglikli güzel amellerle dolu bir hafta diliyorum .

neden cuma gününden beridir post girmedim?  hakli sebeblerim vardi 
öncelikle bir kurabiye siparisi vardi yetismesi gereken .ardindan mutfagimi yeniledim :D 
her sene yaptigim gibi :) soguk bogucu kis günlerinde icimi isitacak renkler istiyorum .
zira renkler ruh halimi cok etkilemekte benim en son tercigim olan renk beni biraz uyusturmustu
 bir an önce kurtulmak istedim kendilerinden .
sizde dikkat edin hangi ortamlarda mutlu verimli his ediyorsunuz kendinizi ,ona göre düzenlemeler yapabilirsiniz 
simdi tarifimize gecelim daha sonra belki fikir acisindan bir iki resim birakirim buraya yeni mutfagimdan ;)
corbamizin yapim asamalarini malesef resimleyemedim fazlada gerek yok aslinda 
kolay besleyici bir okadar lezzetli .buyrun 
yarim su bardagindan birazcik fazla  pismemis haliyle yesil mercimek 
2 su bardagi hazirlanmis manti
1 kuru sogan 
3 dis dogranmis sarimsak 
yarim cay bardagi siviyag 
1 yemek kasigi tereyag ama tepeleme degil !
1 kahve kasigi nane 
tuz karabiber 
1,500 ml et suyu mutlaka 
yapilisi 
mercimegimizi ayiklayip yikayip tencereye koyalim üzerini gececek kadar su ekleyip biraz haslayalim cok yumsamasin cokda diri kalmasin. yaklasik 15 dakika 
kararan suyunu süzelim bir kenar da bekletelim mercimegimizi. tencereye yaglari koyup üzerine ince dogradigimiz sogani ve sarimsaklari koyup karemellesinceye kadar kavuralim .
(yagi cok gelebilir okuyunca ama cok degildir mercimek hazmi icin gereklidir 
yesil mercimek haliyle mat bir görüntüye sahip oluyor pisince) 
tenceredeki kavurdugumuz soganlarin üzerine mercimegi ekleyelim. et suyunu ilave edip naneyi tuzu karabiber ile tadlandiralim yaklasik 20 dakika daha orta ateste kaynamaya birakalim .
icine ceksin tüm tatlari mercimegimiz .süre sonunda mantilari ekleyelim .10-12 dakika daha kisik ateste mantilarin da pismesini saglayalim .
servise giderken corbamiz sicacik dilerseniz üzeri icin sarimsakli yogurt hazirlayip 
 kasedeki corbamiza  bir kasik  ekleyerek servise sunalim 
&
bu corbada mercimeginiz kaliteli olsun ve mutlaka etsuyu diyorum 
kücüklerinden secin mercimeginizi 
iri olan yesil mercimek kabuklari hem sert oluyor hemde kabuklari atiyor 
afiyet olsun dualara talibim dostlarim 
tarif bana ait canlar 
destani mercan pastamiza tahim yorumu birakmayi unutmayin 
bilen takipcime hadiyemin cekilisi 5 ocakta 


8 Kommentare:

  1. Hem yeşil mercimek hem de mantı. Birde bu iki lezzet, kış aylarının vazgeçilmezi olan çorbada birleşmiş öyle mi?
    Melek yüreklim, ne yaptın sen böyle. MaşaAllah, BarekAllah mahirem!
    Ellerin, güzel yüreğin dert görmesin, Rabbim tüm dualarını kabul buyursun İnşaAllah.
    Ayrıca mutfağının fotolarını merak ile bekliyorum.
    En samimisinden sarıldım ablacığım...

    YanıtlaSil
  2. bu çorbayı içtim mi ben daha üzerine birşey istemem :))
    bence çok doyurucu bir çorba ...
    içinde herşey var...
    ellerine sağlık ablam...

    YanıtlaSil
  3. Değerli ablacığım o kadar güzel anlatmışsın ki, kendimi mercimeğin sihirli dünyasında kaybettim.
    Sonra bir baktım yazı bitti...
    Ablacığım yıllardır yeşil mercimek çorbası yaparım, benim yöremde erişte ile yapılıp eskiden sırf bu çorba için kullanılan, artık başka tatlara da koyduğumuz "tarhın" otu esas alınır.
    Ama mantılı da yapmak lazım artık.
    Vazgeçmeli bu tarz bağımlılıklardan:)
    Yağ ile ilgili notunda dikkatimden kaçmadı haaa,ablam yaptığı işin ne kadar bilincinde diye düşündüm. Yani değerli takipçiler, bu blogda okuduğunuz hiç bir şey "öylesine" değil...
    ne mutlu bize.
    sağolasın.

    YanıtlaSil
  4. mantıyıda mercimeğide ayrı ayrı çok severim,ikisi bir arada harika olur,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Ben yoğurdumu tereyağ sosumuda alıp geliyorum ablacım:))

    YanıtlaSil
  6. Canımmmm mutfağının yenilenmiş halini merakla bekliyorum,inşaAllah paylaşırsın..:))
    Bugün blogları gezdim,pazara gittim ve çocukların okulu derken akşama yemek yapamadım..
    Senin bu nefiss çorbandan uzanıp alıversem ne iyi olurdu..:))
    Ellerine sağlık.
    Allah'a emanet ol..:))

    YanıtlaSil
  7. Bana cibesi sormuşsun faceden yazdım ama burdanda yazayım tekrar..
    Yabani lahana diyorlar bu cibese,birde cücük diye biliniyor..
    Yörelere göre adı değişiyor herhalde..:))

    YanıtlaSil
  8. Yeşil mercimeğin her haline bayılıyorum ne güzel bir yemektir kendileri ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle