Zebra pasta


Es selamü aleyküm dostlarim.
seneler öncesine ait bir tarif yine buyrun .
1 pk kakaolu büskivi
1 pk sade büskivi
500 ml süt
1pk kakaolu puding
1 bardak soguk süt
süslemek icin hindistan cevizi
yapilisi
500 ml süt ile pudingi pisirin arada karistirmak suretiyle sogutun .uzun kek kalibinizi strec film ile kaplayin
en alta hindistan cevizi serpistiri önce beyaz büskiyinin bir tanesini süte batirip iki tarafina pudingten sürüp kaliba yerlestirin. daha sonra kakaolu büskiviyi süte batirip bir tarafina ! puding sürüp önceki büskivinin üzerinepudingli tarafini  dayayin böylelikle tüm büskivileri bir beyaz bir kakaolu kaliba yerlestirin.


kalan pudingi en üste sürüp hindistan cevizi serpistirin strec folyoyu üstüne kapatip buz dolabinda bir gece dinlendirin servis tabagina ters cevirip, her yerine hindistan cevizi serpistirin dilimleyerek servis yapin .
afiyet olsun .dostlar dualarinizi esirgemeyin olurmu
Devamı ...

bezelyeli hindi yahni


Es selamü aleyküm dostlarim
bezelyeli hindi hem cobuk hemde gösterisli bir yemek .özellikle cocuklarin sevecegini düsünüyorum,
 kizim bayilarak yiyor sizlerde beyenirsiniz umarim

bezelyeli hindi yahni icin gerekli malzeme
500 gr hindi eti kusbasi dogranmis
500 gr dondurulmus bezelye
1 kuru sogan
1 yemek kasigi un
600 ml su
1 yemek kasigi vegeta
yarim bag maydanoz
yarim cay bardagi sivi yag
tuz karabiber
yapilisi
bezelyelerin buzlarinin cözülmeleri icin bekletin .diger tarafta tencereyi ocaga koyup, icine siviyagi koyun etleri iki üc parti olacak sekilde kizgin yagda kavurun. burada ki islemi etin tümünü tencereye koyup sulanmasini önlemek icin yapiyoruz.
kizaran etleri tencereden alin bir kenarda bekletin  kalan yaga sogani yemeklik dograyip iyice kavurun kahverengi olmasi gerekiyor icine unu serpistirin suyun icersine vegatayi koyup eritin ,bu suyu soganlara ekleyin kaynayinca icersine bezelyeyi koyup yaklasik 8-10 dakika tencerenin kapagi kapali olarak orta ateste pisirin .
daha sonra etleri tencereye ilave edip bir sekiz dakika daha pisirin tuzunu karabiberini ekleyin süre bitince dogradiginiz maydanozu serpistirin  mutlaka yaninda pilav ile sicak servis yapin
afiyet olsun dualariniza talibim
Devamı ...

bademli rulo


es selamü aleyküm dostlarim hepinize hayirli bir gün diliyorum .
bademli milföy acil misafirleriniz icin güzel bir tarif cok cabuk yapilan ama utandirmayan bir tarif
deneyen dostlarima kolay gelsin beyenmeniz ümidi ile
malzeme
10 adet milföy hamuru
ic malzemesi
200 gr ögütülmüs badem
120 gr seker
1 limonun kabugu rendelenmis
2 yumurta sarisi
süt ( sürülebilecek kivama ulasincaya kadar
yarim cay kasigi tarcin

yapilisi
milföy hamurlarin buzu cözülünce tezgah üzerinde
bes taneyi yan yana, kalan milföy hamurlarinida alt siraya bes taneyi yine yanyana bir birine yapismis halde dikdörtgen olusturun alta koydugunuz milföylerde üstdekilere yapismali
ic malzemesini karistirin sütü koyarken az miktarda ekleyin akisganligina göre eklemeye devam edin ( cok civik olmamali ezilmis hashas kivaminda olmali )
harci hamurun üzerine sürüp uzun kismindan rulo seklinde kivirin ,birer parmak kalinliginda kesip, yagli kagit serilmis tepsiye kesik taraflari üste gelecek sekilde dizin .isitilmis 190 derece firinda kizarincaya kadar pisirin firindan cikinca üzerine pudra sekeri serpip servise
Devamı ...

Muzlu kuplar

Hayirli sabahlar dostlar gününüz aydin olsun . hafif ama ayni zamanda sIk bir tarif ile karsinizdayim beyenmeniz umuduyla tarife geciyorum
buradaki ölcü 4 kisilik
gerekli malzeme
200 ml süt
2 kahve kasigi nisasta
50 ml süt
4 yemek kasigi toz seker
3 yumurta sarisi
1 vanilya sekeri (arzu ederseniz aci badem aromasi 3-4 damla
150 ml cig krema
125 gr kedi dili büskivi
100 ml soguk kahve (kedi dillerini islatmak icin )
2 adet iri muz
süslemek icin kavrulmus badem
yapilisi
200 ml sütü tencereye koyup bir tasim kaynatin.
baska bir kasenin icinde nisastayi ,toz sekeri 50 ml sütü ve yumurta sarilarini karisitirin kaynattiginiz süte ekleyip koyulasincaya kadar ocakta karistirin koyulasinca ocaktan cekip sogumasi icin bekletin .(bu asamada sakin cok kaynatmayin)
kremayi vanilya sekeri ile cirpip bir kenarda bekletin
bardaklariniza önce kedi dillerinin bir iki tanesini soguk hazirladiginiz kahveye batirip koyun. üzerine pisirdiginiz kremadan koyup bir kac dilim muz koyun. onun üzerine ise  cirptiginiz kremadan  bu islemi malzemeleriniz bitinceye kadar devam edin.
bir büskivi, pisen krema, muz, cig krema..... seklinde devam etmeli en üzerine cig krema gelmelidir  kavrulmus badem ile süsleyip bir iki saat buzdolabinda dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz .
afiyet olsun
Devamı ...

Kuskonmaz corbasi

Es selamü aleyküm dostlar .
sizin oralari bilemem ama biz hala isinamadik ve sofralarimizdan corba eksik olmuyor .
temmuzun ortasinda kalin ceketler giyiyoruz :(  günesin altinda terleyenleri hic kiskanmiyorum .
sicak bir memleketin insani olarak sicagida kaldiramiyorum artik.   insan icinde bulundugu ortama uyum sagliyor bende alismisim
hamdü senalar olsun rabbime bizler icin verdigi hersey ayri bir güzel .
kuskonmaz corbasini beyenirsiniz umarim .aslinda cok tüketilen bir sebze degil belki fiati ,belkide cok taninmamis lezzetinden dolayi .ama cok besleyici bir sebze. ben sIkca tüketmeyi seviyorum ilerleyen tarihlerde baska tariflerini de ekleyecegim kuskomazin InsAllah .
corbamiz icin
500 gr beyaz kuskonmaz
2 iri patates
1 cay bardagi kadar pirinc
1.300 ml et suyu
yarim cay bardagi sivi yag +bir yemek kasigi tereyag
tuz karabiber süslemek icin dogranmis maydanaoz
terbiyesi icin
2 yumurtanin sarisi
1 limonun suyu
yapilisi
kuskonmazlarin  saplarini sert blümünden kirin .kabuklarini patates soyacagi ile soyun kücük dograyip bir kenarda bekletin .düdüklü tencereye yaglari koyun soyup yemeklik dogradiginiz patatesleri kuskonmazlari koyup 5 dakika kadar kavurun .icine tuz karabiber yikadiginiz pirinci koyup et suyunu ilave edin düdüklünün kapagini kapatip pisirin.
ben amc kullandigim icin süre veremiyorum ama normal düdüklü  tencerede 20 dakika yeterli olur sanirim
pisen corbanizin kapagini acip el blendirindan gecirin daha sonra corbanizi tel süzgecten süzün bu islemi
kuskonmazin sert liflerinden dolayi yapiyoruz bu islemi yapmassaniz olmaz
yumurta sarilarini ve limonun suyunu bir kapta cirpin.
corbanizi tekrar ocaga koyup bir iki tasim kaynatin sonra ocaktan cekip ,yumurtali terbiyeyi corbaniza ilave edin
karisitirip birakin corbanizi tekrar ocaga koymayin yumurtasi kesilmesin corbanizi kaselere bosaltip maydanoz ile süsleyin sicak servis yapin
afiyet olsun Dualariniza talibim
Devamı ...

Yumurta salatasi

Es selamü aleyküm dostlarim
kisa bir aradan sonra yine buralardayim uzun zamandan sonra bir sILayi rahim yaptik .isvicreye gittim .canlarimin güzelligi doga güzelligi ile birlesince, orada kaldigim süre cok kisa geldi bana simdiden cok özledim .
insan sevdikleri ile beraber olunca her anin öylece kalmasini istiyor ama ,yine dünya kanunu dogdugum yere degil doydugumuz yere döndük  :(
ellerim gönlüm onlardan ayrilmanin acisi ile bir rehavet icersinde olmam sizlere bir salata tarifi ile karsiniza cikariyor .bagislayin beni ve dua buyrun sevenler hic ayrilmasinlar
yumurta salatasi icin gerekli malzeme
10 kati pismis yumurta
1 su bardagi yogurt
6 yemek kasigi mayonez
2 kahve kasigi dolusu hardal
200 gr kasar peyniri
4 adet taze sogan
tuz karabiber

yapilsi
Hasladiginiz yumurtalari soyup, ince yuvarlak  dilimleyin. kasar peyniri kibrit cöpü seklinde  taze soganlari ise cok ince sekilde dograyip salata kasesine koyun .diger tarafta yogurdu hardali mayonezi iyice karistirin pürüssüz bir kivami olsun tuz karabiber ile tatlandirin  .yumurtali karisimin üzerine gezdirin .yaklasik yarim saat dinlendirip servis yapabilirsiniz ..
afiyet olsun
Devamı ...

Mantarli patates gratin

es selamü aleyküm dostlarim hayirli bir gün duasiyla hemen tarifimi vermek istiyorum
malzeme
1 kg patates
700 gr mantar
4 yemek kasigi siviyag
1 iri kuru sogan
250 gr krema
1 kahve kasigi vegeta
tuz karabiber biraz hindistan cevizi rendesi (muskat )
100 gr üzeri icin rendelenmis kasar peyniri
yapilisi .
patatesleri haslayip soyun biraz iri dilimleyip bir kenarda bekletin .
bir teflon tavaya sivi yagi koyup isitin icine soganlari yemeklik dograyip biraz soteleyin  üzerine dogradiginiz mantarlari ilave edip kavurun . vegatayi, tuzu, karabiberi, muskat rendesini ilave edip kremayi koyup bir tasim kaynatin .isiya dayanikli  kaliba patatesleri üst üste gelecek sekilde dizin.
üzerine hazirladiginiz mantarli harci döküp kasar peyniri serpistirin isitilmis 180 derece firinda yaklasik 30 35 dakika pisirin sicak servis yapin
afiyet olsun
Devamı ...

Katik

Es selamü aleyküm dostlarim bir haftalik mecburi aradan sonra buradayim .
internetimdeki ariza nedeni ile bir haftadir netsiz bir yasam sürdüm .telefon internet hersey birden gitti teknik yasam bizleri nasilda baglamis kendisine :( olmassa olmazmi olur elbet ama" alismis kudurmustan beterdir,, derlerya öylesi iste ! her firsatta yoklugunda hissetirdi bana internet degil belki ama telefonsuz bir yasam cok zor ...
tarifimize gelince dolapta ne varsa yemegi diyebiliriz ;) kendimce birseyler denerken kobayimin tabiri ile nefis bir lezzet cikmis ortaya bakalim sizlerde ayni fikirdemisiniz ...
malzeme
500 gr ispanak
500 gr  pirasa
yarim cay bardagi sivi yag ( kavurmak icin )
6 yumurta
1 yemek kasigi bulgur
tuz karabiber
350 gr  yogurt (normal )
iki dis sarimsak
üzeri icin
 yarim  yemek kasigi tereyag
2 yemek kasigi sivi yag
1kahve kasigi kirmizi toz biber
yapilisi
ispanaklari yikayip sularinin iyice süzülmesi icin bir kenarda bekletin yada salata kurutucusu ile kurutun .pirasalari yikayip halka olarak dograyin.
dibi tutmayan bir tencereye sivi yagi koyup pirasalari icine atip iyice kavurun. daha sonra ispanaklari bulguru ekleyip suyunu cekinceye kadar kavurmaya devam edin  tuzunu karabiberini ekleyin en son yumurtalari kirip karistirin ocagin altini kapatin  servis kabina bosaltin baska bir kap icersinde sarimsaklari ezip yogurt ile karisitirin . biraz iliyan pirasali ispanak karisiminin üzerine gezdirin  .diger tarafta kücük bir tavada tereyagini ve sivi yagi isitin ocaktan cekip icersine kirmizi biberi ekleyip yogurdun üzerine gezdirin .dogru sofraya yaninda bol ekmekle ;)
afiyet olsun dualariniza talibim


Devamı ...

Cecenyamin pohacasi

Es selamü aleyküm dostlarim
sabahlari kahve icmeden kendine gelemeyen ben, midemdeki kramplar artinca birseyler yemem gerektiginin sinyallerinide alinca, ekmek kutusuna dogru gidiyorum.
ama gelin görün ki o lokmalar agzimda büyüyor .hal böyle olunca ve uzun zamandir pohaca yapmadigimin farkina vardim, pohaca icin tarif ararken sevgili cecenyamin tarifini yapmaya karar verdim .
cok güzel yumsacik ayni zamanda lezzetli bir pohaca cikti ortaya..
tarifi birebir uyguladim .galiba tembellikten olsa gerek, herseye birseyler ekleyen ben,
bunu yapmadim bu kez .
malzeme
2 yas maya
3 yumurta (beyazi hamura sarisi üzerine)
3 cay bardagi sivi yag
2,5 su bardagi ilik süt
3 yemek kasigi seker
2 kahve kasigi tuz
aldigi kadar un
ic malzemesi
arzu ettigiiniz her ic malzemeyi kullanabilirsiniz peynir,patates,kiyma
yapilisi
mayayi sütü bir kapta eritin, üzerine siviyagi ,yumurta beyazini, sekeri koyup karistirin.
üzerine unu ve tuzu ekleyip iyice yogurun. 1 kg dan fazla un aliyor cok kati olmayan bir hamur olmasina  özen gösterin ve ne kadar cok yogurursaniz verimi okadar güzel oluyor .
üzerini örtüp mayalanmasi icin bir kenarda bekletin. mayalaninca yumurta kadar koparip dilediginiz ic malzeme ve dilediginiz sekilde hazirlayip üzerine yumurta sarisi sürüp önceden  isitilmis firinda kizarincaya kadar pisirin . cok yakin koymayin bir birlerine yapisiyorlar ;)
sekerli seviyorsaniz sekerini tuzlu seviyorsaniz tuzunu bir kasik arttirin
üc kisilik yapinca tarifi yarisi farkli olsunki yenirken biktirmasin düsüncesi ile  hamurun yarisini hashasli yaptim degisiklik olsun diye.
hamurun yarisini tezgaha koyup un eklemeden merdane ile acin icersine iki kasik hashas ezmesi koyup elinizle sürün bu asamada bir iki kasik sivi yag ekleyebilirsiniz hashasa sürülmesi kolay olma acisindan .
role seklinde yuvarlayip bicak ile iki parmak kalinliginda kesip yagli kagit serilmis tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarisini sürüp ayni isida kizarincaya kadar pisirin .
afiyet olsun
cecenyam kücük anne tarif icin tesekkür ederim canim sevgilerimi gönderiyorum sana blog sayfanin adresini verecektim ama uzun zamandir aktiflememissin canim


Devamı ...

Erikli kirinti pastasi

Es selamü aleyküm dostlarim  güzel bir gecenin ardindan güzel bir güne yine merhaba
hepinize hayirli bereketli bir gün diliyorum.
 sizlere bu gün verecegim pasta tarifi umarim menülerinizde yer alir .
havalarin sicak olmasi dolayisi ile kremali lezzetler cok fazla tercih edilmeyecektir .cok kuru olmayan aksine yumsacik bir pasta tarifi veriyorum sizlere arzu ederseniz bol cirpilmis krema ile servis edebilirsiniz ve dilediginiz meyvayi kullanabilirsiniz ben iri erik kullandim mayhos tadi cok yakisti buyrun kolayliklar diliyorum ...
malzeme
1 kg iri kirmizi erik
4 yemek kasigi recel
200 gr margarin
200 gr toz seker
1 pk vanilya sekeri
1 yumurta
500 gr un
1 kahve kasigi dolusu kabartma tozu
yarim kahve kasigi toz tarcin
üzerine pudra sekeri
yapilisi
erikleri yikayip cekirdekleri cikarin iri küpler halinde dograyin bir tencereye receli koyup isitin icerisine erikleri koyup karistirip ocaktan cekin  .bir kenarda bekletin .hamuru hazirlamak icin kabiniza yagi sekeri vanilya sekerini köpürünceye kadar cirpin icersine yumurtayi ekleyip biraz daha karistirdiktan sonra mikserinizi bir kenara birakip ayri bir kapta unu kabartma tozunu ve tarcini karistirip, cirptiginiz malzemenize  elinizle karistirmak sureti ile ekleyin burada hamur pürüssüz degil aksine topak topak olmasi gerekiyor .
hazirladiginiz hamuru yaglanmis 28 cm kelepceli kalibiniza hamurunuzun yarisini serpistirin
isitilmis  200 derece firinda yaklasik 20 dakika pisirin .firindan cikarip biraz sogumasi icin bekletin .hazirladiginiz erik malzemesini hamurunuzun üzerine döküp kalan hamuru üzerine serpistirin  tekrar kalibinizi firina koyup 30 dakika daha pisirin .soguyunca üzerine bol pudra sekeri serpistirip dilimleyerek servis yapin
Devamı ...

Avakado salatasi

Es selamü aleyküm dostlar...
bugün avakado salatasi tarifi  vermek istiyorum .aslinda yapali cok olmustu. resmi elime gecince ekleyeyim dedim. özelikle kizartilmis ekmek ile cok lezzetli oluyor. buyrun .
malzeme
2 olgun avakado
2 büyük domates (suyu ve cekirdekleri cikarilmis )
1 kuru sogan
yarim bag maydanoz
tuz karabiber
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi toz kirmizi biber
1 limonun suyu
3-4 yemek kasigi zeytinyag
yapilisi
avakadolari ortadan kesip bir kasik yardimi ile iclerini cikarip parcalayin. hemen üzerine limonu sIkin karamasin. üzerine kücük küpler halinde soganlari ve domatesleri dograyin maydonozu da dograyarak ilave edin .
tuzunu karabiberi kimyonu ve toz biberi ekleyip karistirin 15 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz .
afiyet olsun
Devamı ...

Köfteli nohut yemegi


Es selamü aleyküm dostlarim .
sizlere bu gün en son kiz kardesime ziyaretine  gittigimde hazirlamis oldugu yemegin tarifini vermek istiyorum.
o sofraya götürürken tabagi elinden kapip resmini cekmem hicde kolay olmadi .
inanin bu caba sirf sizler icindi ;)herkez sofrada yemek beklerken canimi ortaya attim sizler icin:))
 cünki bu lezzeti kacirmamaniz icin görüntülemem gerekiyordu ama basardim
buyrun
malzeme
köftesi icin
500 gr kiyma
1 kurusogan
4 dilim tost ekmegi
1 yumurta
tuz karabiber kimyon göz karari ;)
bir avuc dolusu dogranmis maydanoz
diger malzemeler
bir büyük konserve süzülmüs nohut
2 yemek kasigi salca
1 kahve kasigi toz kirmizi biber
4-5 yemek kasigi sivi yag 1 kahve kasigi tereyag
süslemek icin dogranmis maydanoz
yapilisi
köfte malzemelerini hazirlamak icin, kiymaya sogani rendeleyin. icersine islatip suyunu sIktiginiz ekmegi yumurtayi, bahartalari ve maydanozu karistirip  güzelce yogurun misket büyüklügünde köfteler hazirlayin ,bir kenarda bekletin .
bir tencereye sivi yagi koyup icersinde salcayi kavurun biberi ekleyip ardindan suyunu süzdügünüz nohutu  ilave edipbir iki kez kavurun icersine yaklasik 5 su bardagi suyu koyup  kaynamaya birakin  .kaynayinca icersine köfteleri atin .yaklasik 20 dakika pisirin üzerine dogranmis maydanozu serpistirip servis yapin .
eeee yanina ne lazim tabiki pilav  :)) biz yedik sizlerede afiyet olsun
elerine saglik bacilarin gülü
Devamı ...

Kirik cikolatali yas pasta

Es selamü aleyküm dostlarim .hemen tarife gecmek istiyorum.. sofranizda tatlinin yerini dolduracak ama sizlere agir  gelmeyecek bir tarif
malzeme
keki icin
4 yumurta
250 gr toz seker
200 ml portakal suyu
200 ml sivi yag
50 gr rendelenmis cikolata
300 gr un
3 yemek kasigi kakao
1 pk kabartma tozu
ara malzemesi
800 gr cig krema
4 pk vanilya sekeri
4 pk krema tutucu
yapilisi
yumurtayi sekeri bir kaba koyup ,köpürünceye kadar cirpin. daha sonra sivi yagi ve portakal suyunu ekleyin. ayri bir kapta unu, kakaoyu ,cikolata rendesini, kabartma tozunu karistirip ,sivi malzemeye ekleyin
karistirip yagli kagit serilmis 28 cm kelepceli kalibiniza dökün. düzleyip önceden isitilmis 180 derecede firinda yaklasik 35 -40 dakika pisirin firindan firina degisebilir 30 dakikadan sonra gözünüzü ayirmayin
pisen kekinizi sogumasi icin altindan kagidi cikarip sogutma telinde sogumasini saglayin soguyan kekinizi ortadan kesin .tekrar kalibiniza koyup kelepcesini gecirin .
ayri bir kapta kremayi vanilya sekerini krema tutucuyu cirpin icine 150 gr rendelenmis cikolatayi ekleyin kremanin 3/2 kekinizin ortasina sürün kalan kremayi en üstüne sürüp kalan cikolatayi üzerine serpistirin .
en az 4 saat dinlendirip ( bir gün önceden cok daha iyi oluyor )dilimleyerek servis yapin
afiyet olsun dualariniza talibim .........
Devamı ...

Ana corbasi

Anneye Özel

Anne gökte bir ışık, anne parlak bir yıldız
Anne yoklukta bir düş, ayda bir yaldız
Anne tutunulan bir dal, dertlerin garip çizgisi
Anne gözümdeki yaşların bir virane dizgisi

Anne güllerin bezemesi, gülden deste
Anne sözümde tutuklu, tarifsiz beste
Anne yanar yürek, can bitkin kafeste
Anne hasret bağırda, anne içimde aheste

Anne ızdırabın adresi mahzun yüzün
Anne baharda mazlum, hazanda güzün
Anne çilemde dolmuş ağlar gözün
Anne bahtımda yazılı merhamet sözün

Anne ayağı altında cennet dizilmiş
Anne yavruya hasret ekilmiş
Anne gül gözlerin gene üzülmüş
Anne hasretine dağlar çözülmüş

Anne gene üzdüler mı seni boynun bükük
Anne dur gökler ağlayacak halin çökük
Anne ümidimde bahtım yırtık sökük
Anne halinde öyle bir naz ki nazlar dökük

Anne kıymeti bilinmeyen ey kutsal güzel
Anne ey kalbin attığı sevgide özel
Anne saçlarımı okşayan şefkatten bir el
Anne versem ömrümü sana olur mu bedel

Anne zahmetim karnında başladı sana
Anne çocukken neler yaptım anlatır mısın bana
Anne nasıl veririm hakkını beni anlasana
Anne çöl misali susuzum özlemine kalbim nasıl kana

Anne kaç kere aç kaldın biz yiyelim diye
Anne kaç gününü sana zindan ettik
Anne uykunu aldık mı gözlerinden
Anne kaç gece sardın bizi sabahın ışığına

Anne biliyorum saysan bitmez zahmetin şefkatin
Anne gücüm yetmez satsam dünyayı olmaz bedelin
Anne alsam seni taşısam yüreğimde lime lime
Anne hakkın ödenmez tek kelime

Anne vursam prangaları gökkuşağına
Anne dağlar devirsem kucağına
Anne güller diksem ocağına
Anne altınlar dizsem bucağına

Anne yetmez sana yetmez
Anne sen rahmetsin
Anne sen özlemsin
Anne sen en güzelsin
Anne gözümde pınar
Anne içimde damar
Anne acılar yamar

Anne sen var ya bitmeyen dizgi
Anne çatlattın ahengi
Anne sildin güzeli rengi
Anne taçsız sultanım
Anne derdim dermanım
Anne cennet fermanım

Anne lalezar, anne güldeste
Anne en güzel şiir, en güzel beste
Anne kalbimde uhde
Anne dudaklarımda buse
Anne kulak ver bu sese
Anne bak yanan nefese
Anne kuşun çırpınıyor, sığmaz kafese

Anne, anne, gül yüzlüm anne
Anne, anne, canım anne
Kıyamadığım rahmetim anne
Sevgisi bambaşka, benim şefkat denizim anne

Yazan: Mustafa Çalışkan( Manisa) kendisine saygilarimi sunuyor duygularima kalem oldugu icin sükranlarimi gönderiyorum
esselamü aleyküm dostlarim.
icimde yanan yangina tercüman ararken ,benim telefon da anneme söylediklerim yetmez ,annemin sesi bana özlemi kesmez iken, bu siir duygularimin dili oldu..
yogun gecen özlemli günler yakiyor icimi .öyle süslü püslü yazamayacak kadar özlem doluyum :.(
insan annenin yaptigi yemeklerleri yapmakla  hasreti dindirebilirmisiniz dinmez .
annemin en güzel yaptigi corbadir bu corba, aslinda baksaniz cok yalin bilindik bir corba .
ama iste anne eli degince, tadi doyulmaz hic bir zaman benzeri bulunmaz
ben acizane yaptim bu corbayi. ama olmadi dostlar, annenin yaptigi gibi olmadi .
eminim siz cocuklariniza yapinca annemin yaptigi kadar lezzetli olur ....
özlemlerin vuslata ermesi dilegi ile tarifimi vereyim .adi terbiyeli pirinc corbasi olsada bendeki ismi ana corbasidir
malzeme
yarim tavuk
1 cay bardagi dolusu tepeleme pirinc
3 yumurta sarisi
1 limonun suyu
3 yemek kasigi tereyag
yarim bag maydanoz
tuz karabiber
yapilisi
tavugu yikayip üzerini gececek kadar su koyup düdüklüde haslayin.daha sonra tel süzgecten suyunu süzüp  etlerini biraz iri parcalar halinde didikleyin .süzdügünüz tavuk suyunu yaklasik 2 ,5 litreye tamamlayip ocaga koyup kaynatin. icersine tuz karabiber ve pirinci koyup pirincler yumsayincaya kadar pisirin en son didiklediginiz tavuk etlerini ekleyip bir on dakika daha pisirin .
diger tarafta bir kasede yumurta sarilarini limon suyu ile birlikte cirpin .pisen corbanizi ocaktan cekip hazirladiginiz yumurta limon karisimina, corbanizdan bir kepce ekleyip karistirin.bu karisimi daha sonra corbaniza geri ilave edip karistirin. tekrar ocaga koymayin
en son   bir tavada tereyagini hafif kahverenci oluncaya kadar kizdiripbiraz karabiber serpistrin  corbaniza ilave edin üzerine kiyilmis maydanoz ekleyip  biraz dinledirip servis yapin
afiyet olsun
Devamı ...

tavuk filet

Es selamü aleyküm dostlarim ..

Allataki satirlar ramazan ayinda yazmis oldugum bir yazi !.

Beyzavi de nakledildigine göre Allah Teala Musa (Aleyhisselam) ile konusurken
 -Musa  as. Yarab  bana olan ikramin gibi baska kimseye ikramda bulundunmu ?
Allah Teala :
-evet son peygamber Muhammed,ümmetine(s.a.v ) Ramazan orucu ile ikram ederim .
seninle konusurken aramizda yetmis bin perde var.Halbuki onlar,ramazan orucunu tutup aclik ve susuzluktan benizleri sarardigi vakit ,bütün perdeleri kaldirir onlara senden daha yakin olur,Cemalimi gösteririm,onlarin agiz kokulari benim katimda misk kokusundan daha kiymetlidir,buyurdu.
Musa (a.s )
-banada  ramazan orucunu ikram eyle yarabbi ,dedi
Allah Teala:
-O Muhammed .sa.v .ümmetine mahsustur.dedi.
böyle güzel bir müjde sabrimiza sabir katmazmi? her günümüz ramazan olsun istemezmi ?
ne dersiniz ?.............Bu aylara bu günlere yine eristir yarabbi
ve iste yine dünyaliga dönerken  sizlerden hic birseyi olmayan ben icin dua etmenizi istiyorum dostlar cünki rabbimin merhameti ve sizin dualariniz haricinde hic birseyim yok......
herkezce bilinen ama her kadinin elinde farkli tadi cikan, bir tavuk yemeginin kücük püf noktalari ile tarifini vermek istiyorum size
malzeme
2 adet tüm tavuk gögsü (Resimdeki miktar cikiyor )
2 yumurta
yarim cay bardagi süt
1 su bardagi un
2 bardak galeta unu
kizartmak icin sivi yag
tuz karabiber
yapilisi
tavuk gögüslerini yikayip kurlayin. daha sonra fileto seklinde parcalayin parcalar cok kalin cok ince olmamalidir . bol  tuzlayip bir kenarda bekletin.
tezgaha  üc ayri kap koyup , bir tanesine un ,bir tanesine galeta unu.bir tanesine ise yumurtalari kirip icine sütü ekleyin her üc malzemeye tuz ve karabiber ekleyin
bir tavaya( kalin tabanli ) olursa daha iyi olur sivi yag koyup isitin .tavuk parcalarini önce una daha sonra yumurtali karisima en son galetaya bulayip kizartin sicak olarak servise sunun
bu yemegin püf noktalarina gelince tavuklarinizi kizartma aninda tavaya koymadan önce unlayip kizartin bu hamur olmus tabakayi önler
yumurtaya süt eklemeniz agir yumurta kokusunu engeller kisa zamanda yaginizin kararmasini köpürmesini engeller
galeta ununu mümkünse daha önceden kizarttiginiz robottan gecirdiginiz bayat ekmeklerinizle yaparsaniz lezzeti cok farkli olur
tüm tavuklarin kizartma islemi bitince tekrar kizartma yagina koyup bir iki dakika tutun daha citir olmasini saglarsiniz son öneri ise tavugu unlayinca tüm unu silkeleyin,yapisan yeterli olacaktir  .
bu islemleri takip ederek kizarttiginiz tavuklarinizin farkini siz ve yiyenler fark edecektir
yanina limonu unutmayin dostlar
bu nimetleri veren Allahima sonsuz sükürler olsun
Devamı ...

Pizza

es selamü aleyküm dostlarim
sonsuz sükürler olsun saglikla huzurla yine bir hafta basi .günler gecmekte ebedi ikemetgaha bir adim daha yaklasmaktayiz ..
her gecen gün ömrümüzden eksiliyor. insAllah ziyan edenlerden olmayiz.
sabah kalkarken yatagimdan, dua ederim rabbime ,yaptigim her isi sadaka defterime isle yarabbi. söyledigim söz sen isen kolaylastir .sayet beni kötülüge götürecekse sustur Allahim ,bir kardesimin sikIntisini hafifletmede beni vesile eyle yarabbi derim  .Amin
Allah .c.c zorlarimizi kolaylastirsin .

Bu sabah yaptigim telefon görüsmesinde,pizza tarifinde  abla resim var ama tarif görünmüyor deyince haticem, bende düzeltmeye girdim ve kolaylik olsun diye sizlere önceki tarifi cikarip son günlerde yaptigim  en kolay pizza tarifini yazmaya karar verdim resime  .hamuru normal pizzalardan hic farki olmayan bir hamur ile yapiyoruz , yanlizca maya kullanmiyoruz ve beklemiyoruz .
bu tarifi her an yapilabilir ister cayin yanina isterseniz bir salata ile her ögüne .üzeri icin kullanacaginiz malzeme size kalmis miktari, cesidi, ben sicilyana isimli pizzayi cok seviyorum ancüez ,kapari ,zeytin ,ve mozzerella.
hiimmmm ;)) hadi buyrun
hamuru icin malzeme
200 gr un
130 ml süt
1 yemek kasigi zeytinyag
2 kahve kasigi kabartma tozu
tuz
üzeri icin
ezilmis konserve domates 1 kutu
mozzerella peyniri 3 paket
sucuk, ton baligi ,ancüez  arzunuza kalmis
kapari zeytin kekik kirmizi toz biber ( üzerlerine serpistirmek icin )
yapilisi
hamur malzemesi miktari bir tepsilik icindir bunu dikkate almanizi istiyorum!! .
Hamur malzemesini mikserinize koyup kulak memesi yumsakliginda bir hamur hazirlayin
 firininizi 200 dereceye ayarlayip isitin .firin tepsinize yagli kagit koyun
hamuru biraz unlanmis tezgahta tepsi ebatinda acin  yagli kagit serdiginiz firin tepsisine koyun .
üzerine ezdiginiz konserve domatesten bir kac kasik gezdirin .mozzerella peynirini dilimleyip sosun üzerine dagitin en üstüne dilediginiz malzemeden serpistirip bol kekik zeytin dilerseniz kapari toz kirmizi biber  serpistirip biraz zeytinyagi gezdirin
zeytinlerin de cekirdeklerini cikarip  serpistirin hamura tuz karabiber ile tatlandirip  isittiginiz firinda pizzanizin üzerindeki  peynirler resmen kizarip kaynamaya baslayinca  cikarip sicak s dilimleyip servis yapin .
afiyet olsun dualara talib oldugumu belirtmek istiyorum zira gönlümün dilegi kolayliklara vesile olmaktir
Devamı ...

Kuru incirli yas pasta

es selamü aleyküm dostlar .esimin is yerinde bir arkadasi veda yemegi verirken tatli niyetine incirli bir pasta yapabilirmiyim diye sordurmus esime .elimde yas pasta seklinde incirli bir tarifim yoktu kendimce bazi uyarlamalar yaparak bir pasta yaptim ve ortaya bu müthis lezzet ( bu esimin tabiri ) cikti .
esimin damak tadina cok güvenirim mutfaktaki basarimin sirri birazda esimin kobayligi sayesindedir :)) bu pastanin tarifi bana aittir
malzemeler
keki icin
2 yumurta
150 gr toz seker
125 gr oda isisinda margarin
1 cay bardagi süt
yarim pk kabartma tozu
aldiginca un yaklasik 2 su bardagi aliyor
ara malzemesi
20 adet kuru incir
4 yemek kasigi toz seker
3 su bardagi su
20 gr agar agar
yarim cay kasigi tarcin
üst malzemesi
iki paket kedi dili büskivi
büskivileri islatmak icin süt
en üst malzeme
bir paket kremsanti
1 su bardagi soguk süt
1 su bardagi kabugu soyulmus kavrulmus findik
iki adet kuru incir
yapilsi
keki hazirlamak icin öncelikle cirpma kabiniza yagi sekeri koyup iyice eriyinceye kadar cirpin .yumurtalari teker teker ekleyerek cirpmaya devam edin ayri bir kapta ,kabartma tozu ve unu karistirip (kek kivaminda olacak unun kalitesine göre degisebilir miktar ) malzemeye ilave edin karistiriphafif yaglanmis  25x40 ebatinda tepsiye döküp düzleyin önceden isitilmis firinda kizarincaya kadar pisirin ( yaklasik 20-25 dakika sürüyor .firina göre degisebilir kürdanla kontol edin
ara malzemesi hazirlamak icin incirleri bir tencereye yikayip dograyin üzerine sekeri agar agari suyu koyup kaynatin 10 dakika pisirin incirler sert ise sayet süreyi biraz uzatin .el blendirindan cekip soguyan kekinizin üzerine dökün .
kedi dillerini süte batirip incirli karisimin üzerine dizin .
en üzerine sütü krem santiyi cirpin icersine dogradiginiz findiklarin 3/2 koyup kedi dillerinin üzerine sürün en üstüne kalan findiklari serpistirin inciri kücük kücük dilimleyip serpistirin buz dolabinda agzi kapali bir sekilde en az 4 saat bekletin soguk dilimleyerek servis yapin .
afiyet olsun
Devamı ...

Pan kek

Es selamü aleyküm güzel dostlar .
yine uzun bir ara verdim haklarinizi helal edin hic yazi yazmadigim halde hergün sayfami ziyaret eden güzel dostlarima takipcilerime cok tesekkür ederim .
bu vermis oldugum ara, üst üste gelen faliyetler dolayisi ile oldu .
öncelikle ilim anamin, can tanesini evlendirdik .sonrasin da manevi kizim diyebilecegim dualarina cok önem verdigim haticemin annesi icin okuttugu kuran ve daveti icin hazirliklar derken baktim ki bir ay gecmis ..
Allah böyle güzellikleri her aileye nasip etsin diyorum, evli ciftlere ömür boyu mutluluk dilerken,
haticemin annesi icinde  rabbim rahmet eylesin öyle güzel insanlarin sefaatine bizleri nail eylesin.
Dünya hayati  hersey bir arada ! dügün ve ölüm her iki haldede insan  dostaaaa muhtac .Rabbim güzel dostluklar nasip etsin bizlere  iyi günde de kötü günde de yanimizda olacak dostlar ...
anladim,ki cok ama cok önemli dostluk  dostu görünce Allahi hatirlatan dostlariniz olmasi duasiyla sözü fazla uzatmadan tarife gecmek istiyorum .( bir aydir yazmayinca mazur görün cenem düstü )
bu tarif eminim cocuklarin cok sevecegi bir tarif ama sahsen ben severek tüketiyorum özelikle pazar kahvaltilari icin cok lezzetli buyrun
malzeme
300 gr un
450 gr yogurt (normal)
200 ml süt
1 pk kabartma tozu
6 yumurta
4 yemek kasigi toz seker
tavayi yaglamak icin bir miktar sivi yag
yapilisi
yumurtayi, yogurdu, sütü, sekeri, tuzu bir kaba koyup cirpma teli ile cirpin. diger tarafda unu kabartma tozunu bir kapta karistirip sivi karisimi üzerine döküp cirpma teli ile iyice karistirin.

bu islemler de cirpma telini kullanmanizi istiyorum cünki mikser ile cirpince lastik gibi olacaktir pan kekiniz .
Hazirladiginiz hamurunuzu 10 dakika dinlendirin .kalin tabanli bir tavanizi ocaga koyup isitin( ben tost makinasi seklinde olan silexsimi kullanadim ) ates harli olmamali ates harli olursa sayet, hamurlariniz pismeden yanacaktir .isinan tavayi firca ile yaglayip sos icin kullandiginiz kücük kepceniz  ile birer porsiyonlar halinde tavaya dökün

üzerleri delik delik olunca cevirip bir iki dakika arkalarini pisirin. tavadan alin kalan hamurunuza ayni islemi uygulayarak bitirin .










servis yaparken akcaagac surubu cok yakisiyor .ben kestane helvasi ile servise sundum ;) dilerseniz bal dilerseniz peynir dilerseniz recel arzunuza kalmis cocuklar ise mutlaka nutella diyecektir :))
 güzel dostlariniz güzel anlariniz olmasi duasiyla ,afiyet olsun dualariniza  talibim dostlar  ...

 
Devamı ...

Kastamonu helvasi

Es selamü aleyküm dostlar. uzunca bir süredir mutfakla pek bir alakam kalmadi diyebilecek kadar herseyi bosladim. öyle bir tembellik öyle bir sürec ki anlatmam mümkün degil .belkide saglik sorunlari ile son zamanlardaki girdigim sürec böyle olmasina sebep .
ruh halime ilk olarak nettede olsa birkac yere bölünmek motivasyonumu düsürdü, evde bile bazi seylerin yeri hep belliyken sanala alemde daginik olmak pek hosuma giden birsey degil. tariflerimin yarisi bir yerde yarisi baska yerde. toplamak ise zahmet isteyen zaman isteyen bir durum ve bunun akabinde önce gecirdigim anjin sonrasinda tekrar bir grip atagi daha .bu arada kizimda iki kez hastalaninca inanin  mutfak aklimin ucundan bile gecmedi diyebilirim.verecegim tarif resmi elimde bulunan cok öncelerde tattigim bir lezzet .kastamonu helvasi .
sükür dün denemek kismet oldu helvayi .simdi girdim ciktim mutfakta agzima atiyorum bir tane ;)  sizlerde bu lezzetten mahrum kalmamaniz temennisi ile denemenizi istiyorum .lakin birseyi belirtmeden gecemeyecegim islem birazcik uzun, islem degilde aslinda, ilk asama biraz uzun o sebebten yaninizda konusabileceginiz bir arkadas yada güzel bir fincan kahve ile kulaginiza hos gelecek islami bir sohbet dinleyerek bu süreyi gecirebilirsiniz. diyorumki bir elin nesi var iki elin sesi var bu helvayi yapmaya karar verince bu sözü hatirlayin olurmu
 hadi kolay gelsin ;) bu arada tarifi bizlere veren tülay  hanima tesekkür ediyorum
malzeme
250 gr tereyag
600 gr un
250 gr pudra sekeri
1 pk vanilya

yapilisi
yagi bir teflon tencere yada tavaya koyup eritin .üzerine unun hepsini koyup kavurmaya baslayin .ocagin ayarini kisiktan biraz fazla ayarlayip tam bir saat karistirarak kavurun .
kavurma isi bitince ocaktan alip icersine pudra sekeri ve vanilya sekerini koyup iyice karistirin. ocaga tekrar koymuyoruz sakin.

 pudra sekeri tamamen görünmez oluncaya kadar karistirdiktan sonra



 bir yemek kasigi alip elimiz ile iyice üzerine  avcumuzun iciyle bastiriyoruz kasiktan alip servis tabagina diziyoruz .( dikkat edin sakin yanmayin cünki bu islemleri sicakken yapmaniz gerekiyor .

ben dondurma kasigini kullanarakta yaptim tek yapmaniz gereken sIkIca bastirmak helvayi .

amaaaa yerken hic zorlamiyor inanin helva ;)
afiyet seker olsun dualariniza talibim dostlar


Devamı ...

Tuzlu kurabiye


s.a. canlar ....
insanin tatlimi tatli dostlari olunca müthis lezzetlere ulasmasi zor olmuyor.
güzel asminim tuzlu kurabiyesini denedim siddetle tavsiye ediyorum ..
tesekkür ederim asminim  iyiki varsin yavrum seni seviyorum

Malzemeler:
4 su bardagi un
2 tatli kaşığı şeker
3/4 paket margarin (ben tereyagi kullandim) oda sicakliginda yaklasik 190 gr
1 tatlı kaşığı mahlep
1 cay bardagi sıvı yag
2 yemek kaşığı yogurt
1 yumurta (sarisi icine, akı üzerine)
kabartma tozu yarim paket
2 cay kaşığı tuz
üzeri için susam ve çörekotu



Yapılışı:

Un ve kabartma tozunu elekten gecirip, unun ortasini acin. tüm malzemeleri katip kulak memesi yumusakliginda hamur yogurun. İstediginiz sekli verin ve unlanmis veya yagli kagit serili tepsiye yerlestirin. üzerlerine yumurtanin beyazini sürün ve susam/cörekotu karisimindan serpin.
180 derecede hafif kizarincaya kadar pisirin. yaklasik 20-25 dakika
afiyet olsun
Devamı ...

Muzlu kirinti pastasi

Es selamü aleyküm dostlarim .
Bir kac gün önce fazlaca alinan muzlari ne yapabilirim düsüncesi ile mutfaga girdim .sonuc ise bu
pastami haftalik sohbetimize giderken götürdüm .arkadaslarimin  onayini almak, farkli düsüncelere hitap etmek ve sonucuna göre sizlerle paylasmaya karar verdim.  en son gelen telefon görüsmesinden sonra mutlaka bloga yazmam gerektigi söylendi elhamdülillah tesekkür ediyorum tüm arkadaslarima her konuda beni yanliz birakmadiklari icin  insAllah sizlerde beyenirsiniz .
pasta sizlere tanidik gelecek kirinti pastasinin malzemelerini degistirerek uyguladim bu pastayi .hamura eklenen kakao ic bölüme hazirladigim muzlu karisimla farkli bir lezzete ulastirdi beni .
 malzeme
200 gr margarin
200 gr toz seker
1 pk vanilya sekeri
1 yumurta
450  gr un
yarim paket kabartma tozu
30 gr kakao
ic malzemesi
8 adet iyi olgunlasmis muz
500 ml elma suyu
1 pk vanilyali puding
4 yemek kasigi dolusu seker
üzeri icin rende cikolata
yapilisi
öncelikle 28 cm kelepceli  kalibinizi hafifce yaglayin mikser kabinizin icine yagi ,sekeri,vanilyayi koyup krema kivamina  kadar cirpin icersine yumurtayi kirip bir iki kez daha cirptikdan sonra baska bir kapta elediginiz un kakao ve kabartma tozunu  karisima koyup ( burada simdi size bir ip ucu vermek istiyorum mikserinizin bir ucunu cikarip hamuru öyle cirpin )yani tek cirpma ucu ile böylelikle kirinti olusturmak da zorlanmazsiniz . hazirladiginiz hamurun pütürlü olmasi gerekiyor biliyorsunuz .!!
hamurun yarisini kaliba bosaltip isitilmis 200 derece firinda yaklasik 20 dakika pisirin pisen hamurunuzun sogumasi icin biraz bekletin bu arada muzlari soyup dilimleyin elma suyunuzdan  4-5 yemek kasigi bir kaseye ayirip kalan elma suyunu  ocaga koyup kaynatin. ayirdiginiz elma suyunun icine vanilya tozunu sekeri koyup karistirarak eritin kaynayan elma suyunu ocaktan cekip ,pudingli karisimi ilave edip iyice karistirin tekrar ocaga koyup koyulasana kadar tutun karistirmaya devam edincok cabuk olacaktir birakmayin  kivama gelince ocaktan cekin icersine muzlari koyup karisitirin biraz iliyinca pisirdiginiz hamurunuzun üzerine  dökün. kalan hamurunuzu üzerine serpistirip tekrar ayni isida 30 dakika daha pisirin .pastanizi o haliyle soguyuncaya kadar bekletin soguyunca kelepcesini cikarip  üzerine cikolata rendesi serpip dilimleyerek servis yapin .
afiyet olsun
verdigim iki tiyoyu  aklinizda sabitlemek amaci ile not düsmek istedim .kirinti hamurunu yapmak icin mikserinizin tek ucunu kullanin !! .
puding dibe tutmadan piserme yöntemi pudingi sivi kaynadiktan sonra eklemenizdir hem seker eriyip pudink tozuda topkalanma olmadan dibini tutmadan hazirlamanin en kolay yöntemidir ;) tüm puding cesitlerinde  pisirme isleminizde uygulayabilirsiniz önce sivi kaynamali sonra puding ilave edilmelidir dibi tutmus tencere yikamaya veda :)))
Devamı ...

Firik pilavi

es selamü aleyküm dostlar .
cok uzun zaman oldumu bilmiyorum bir televizyon programinda görmüs oldugum bir tarifi denemek istedim.sayin  muhsin ertürk beyefendinin yapmis oldugu bu pilav dikkatimi cekmisti kendisi bunun bir osmali pilavi oldugu belirtti.osmali sözünü duyunca hemen dikkat kesildim ve  not aldim.
 aldigim not  yenilerde elime geldi mutlaka  deneyeyim dedim  .eminim muhsin beyin yaptigi kadar lezzetli degildir ama yinede denedim malzemeler her evin mutfaginda bulunabilecek seyler ve inanin bana lezzeti düsündügünüzden cok farkli mutlaka denemenizi isterim .buyrun
malzeme
1 cay bardagi sivi yag
4 adet kuzu incik
4.dis sarimsak
1 kahve kasigi kisnis
1 adet kuru sogan
1 cubuk tarcin
2 su bardagi bulgur
bir tutam haspir (doguda kullanilan yalanci safran olarak bilinen baharat )
2-3 kasik gül suyu
yapilsi
tencereye sivi yagi koyup üzerine sarimsagi ve sogani dograyip üzerine incikleri koyup kavurun cubuk tarcinida ekleyin incikler biraz kizarmali üzerine soguk olarak yaklasik 5-6 su bardagi su koyup incikler yumsayincaya kadar pisirin tuz eklemeyi unutmayin .
incikler yumsayinca süzüp bir kenarda bekletin. suyunu ayri bir kaba süzün .baska bir tencereye incigi süzünce suyunun üzerinde olusan yagi tencereye alip istin icersine bulguru koyup biraz kavurun incigin suyunu ilave edip ( bir parmak gecmeli su)  bulguru pisirin .
bulgur pisince icersine ayri bir kapta biraz sicak suyla beklettiginiz haspiri süzerek ekleyin incikleri didikleyip pilava ilave edin gül suyunu da pilava gezdirip karistirin 10-15 dakika dinlendirip sicak  servis yapin
muhsin beyin sunumu cok farkli idi. burada satilan incikler büyük oldugu icin onun gibi dizayn edip sunum yapamadim yanlisliklarim varsada kendisinden özür diliyorum ..
afiyet olsun dualariniza talibim
Devamı ...

kestane helvasi

Es selamü aleyküm dostlar
Bu sabah günlük nasibimi acinca bir kitaptan, karsima söyle bir yazi cikti .
John Goti der ki :Azimli insanlar daga benzerler.Onlara yakalastikca büyüdüklerini görürüz.Buna karsilik azimsiz insanlar serapa benzerler.Yaklastikca kaybolurlar .. ayni kitapda söyle devam ediyor Bir devlet baskani ise su analizde bulunuyor  :Dünyada hic birsey azimli olmanin yerini tutamaz. yetenek tutamaz.cünki dünyada yetenekli basarisizlar dan daha bol birsey yoktur .Deha tutamaz.Cünki dahi olmakla bir ödül alinmadigini hemen herkez bilir .egitim tutamaz.cünki dünya egitimli zavallilarla doludur .Herseye gücünüzün yetmesini saglayan sadece azimli ve kararli olmaktir ..
Sakin dostlar,hala inancinizin oldugunu,cok istediginiz ama imkansizliklardan dolayi basaramadiginizi söylemeyin dostlar,inancinizi bir gözden gecirin .
satirlar böyle devam ediyor gün boyu kafami meskul edecek satirlar.....

evet yapacak oldugumuz sorumlu oldugumuz  seylerde ne kadar istiyoruz?düsünelim!
hayatimiz icersinde insanlara ne kadar faydali ?,ahiretimiz icinse ne kadar azim gösteriyor nelerden vaz geciyor?  neler ekliyor ?neler  yapmak istiyoruz ??
bunlar kendiliginden olacak seylermi yoksa, bize düsen ney ??.
Herseyin hayirlisini Yüce Allahtan dileyerek, akabinde yapacak oldumuz her seyde ne kadar azimliyz ????düsünelim
evimizi, toplumumuzu ve dünyayi daha yasanabilir  hale getirmemiz icin ve öldükten sonra anilacak bir eser, bir gönül  birakmak icin ne kadar azim var dostlar
azim ne kadar dostlar ? ask ne kadar ?  ....
süphesiz öncelikle azmimize en degerli katki zamani kullanmaktan geciyor. Burada bir kitap ismi birakiyorum islam kültüründe Vakit disiplini. yazar Dr Özcan Hidir.
okumanizi tavsiye ederim ben cok faydalandim .
tarifimize gelince :) Kestane helvasi
malzeme
200 gr haslanmis soyulmus kestane
150 gr krema
yarim cay kasigi tarcin
1 yemek kasigi  nutella
4-5 yemek  kasigi cicek bali
1 paket vanilya sekeri
1 fiske  toz zencefil
yapilisi
haslayip soydugunuz haliyle 200 gr kestaneyi dograyarak , bir teflon tencereye koyup, üzerine kremayi koyup icersine tarcini ,zencefili ekleyip hafif ateste 10 dakika pisirin .
pisince üzerine vanilya sekerini, cikolatayi ve bali , zencefili  koyup el blendirindan gecirin .
keklerinizin pan kekinizin kreplerinizin  yaninda servise sunabilirsiniz dilerseniz kasikla sekil verip yanliz olarak servis yapabilirsiniz .yukarida verdigim miktar bir kase kadar oluyor .
Afiyet olsun Dualara talibim dostlar ......
ayrica sizlerden özür diliyorum dostlar elimde bulunan resimlerim hep önceki olan sayfam blogcunun adi var ne kadar ugrasti isem silemedim olmadi affiniza siginiyorum
Devamı ...

Lokma tatlisi

es selamü aleyküm dostlar ..kendi kendime olumsuz hic birsey yazmayacagima söz verdim
kafamda hersey ucusuyor ama kaleme dökülmüyor. vardir bir hayir diyorum.
kahvemi yudumlarken sizlere bu lezzeti yazmak istedim . kac sene evveldi bilmiyorum, kizkardesim bana ziyarete geldiginde gece yarisi otururken müsamasiz sanirim gece iki yada üctü canimiz tatli istedi. kizkardesim gözümün nuru dediki abla tatil köyündeki otelin sef acisisindan aldigim bir lokma tarifim var yapalimmi? dedi
  biz deliler yaptik :)
sabaha dogru elimizde lokma tepsisi bu lezzetin tadini cikariyorduk .dün yine aklima gelince hemen dar vakitte yapmaya karar verdim  biraz sabir biraz emekle bu lezzet kacirilmaz buyrun
hamuru
850 gr ilik su
1 maya ( 42 gr )
1 kg un
2 yemek kasigi seker
yarim  kahve kasigi tuz
150 ml sivi yag
serbeti
1,5 kg toz seker ,1 lt su  bir kac damla limon suyu
kizartmak icin sivi yag
yapilisi
öncelikle serbeti kaynatip sogutun . hamur kabiniza tüm hamur icin olan malzemeyi karisitirip, iyice yogurun .ne kadar yogurursaniz kivami okadar güzel bir hamur oluyor.
  yogurdugunuz hamuru mayalanmasi icin bir süre bekletin .
hamurunuz mayalaninca, tavaniza sivi yagi koyup yaginiz iliyincaya kadar isitin . yaginiz tavada isinirken elinizi hamurun icine sokup biraz hamur alin  avucunuzda sIkIn yumrugunuzun üzerinde olusan hamuru kasik yardimi ile alip  iliyan yagin icersine atin. yavas yavas kizartmaniz gerekiyor. iyice kizaran hamurlarinizi serbete atin bes dakika kadar tutup serbetten cikarin .kalan hamura ayni islemi uygulayip hepsini bu sekilde kizartin serbete atin ,cikarin. kizartin, serbete atin. cikartin . böylelikle tüm hamuru bitirin
bu arada bol sabir diliyorum ;) ama inanin bu emege degiyor ne kadar ilik yagin icine atip yavas kizartirsaniz okadar güzel oluyor
kolay gelsin ve afiyet olsun dualara talibim her daim.....
Devamı ...

nesguikli pasta

Es selamü aleyküm dostlar
dualarinizla biraz daha iyiyim Allah razi olsun hepinizden
 gecen hafta yapip resmini hazirda bulundurdugum bir pasta tarifi verecegim sizlere..
Bu pasta tarifi cok beyenilen bir pasta .ama inanirmisiniz bir kez tatmak kismet olmadi :))
her ne hikmetse her yaptigimda bir yere kismet oldu yada baskasi icin yapildi bana geri gelen tepkiler cok güzel, nefis ,harika tanimlamalari oldu.
tabbi cok seviniyorum böyle seyler duyunca sonsuz sükürler olsun Rabbime
 bir alman arkadasimdan almistim tarifini.insAllah sizlerde beyenirsiniz
malzeme
hamuru icin
2 yumurta
125 gr toz seker
100 ml sivi yag
100 ml portakal suyu
160 gr un
2 yemek kasigi kakao
yarim pk kabartma tozu
ara malzemesi icin
20 gr agar agar
500 gr frambuaz  taze yada dondurulmus
100 gr seker
150 ml su
üst krema malzemesi
2 paket kremsanti
1 bardak süt
120 gr nesguik
1 yemek kasigi kakao
üzerini süslemek icin rende cikolata
yapilisi
firininizi 180 dereceye ayarlayip isinmaya birakin .mikserinizin icine yumurta ve sekeri koyup seker eriyip köpürünceye kadar cirpin.
üzerine portakal suyu ve sivi yagi ekleyip karistirin . unu kakaoyu ve kabartma tozunu bir kapta karistirip cirptiginiz malzemeye ekleyip karistirin .28 cm  kelepceli kalibinizi altini kagit ile kaplayip hazirladiginiz hamuru döküp isittginiz firinda 30 dakika pisirin .
pisen hamurunuzun kelepcesini cikarip sogumaya birakin .
diger tarafta bir tencereye agar agari, sekeri koyup suyu ilave edip karistirin ocakda bir kac tasim kaynatin üzerine frambuazi ekleyip bir kac tasim daha kaynatip elekten gecirin.
ilimaya birakin .ama sogumasin sakin katilasir !arada karistirmayi ihmal etmeyin .
pisen hamurunuzun kelepcesini tekrar takip hafif koyulasmaya baslayan meyva karisimini hamurunuzun üzerine döküp donmasini bekleyin .
meyva püresi donunca .
bir kap icersinde sütü koyup kremsantiyi cirpin kakaoyu nesguiki beraberce cirpin .pastanizin üzerine sürüp düzleyin  cikolata ile süsleyin .
en az 3 saat buzdolabinda dinlendirin yada bir gün önceden yapin cok daha lezzetli olacakdir
 dilimleyerek servis yapin
kahve yaparsaniz davetliniz olabilirmiyim ;)
sevgiler dualariniza talibim dostlar
Devamı ...

tavuklu mantar sote

Es selamü aleyküm dostlar hepimize hayirli bir hafta diliyorum .yine zaman kisitliligindan dolayi sözü kisa kesip hemen tarifi vermek istiyorum .
malzeme
500 gr taze mantar
1 tüm tavuk gögsü
2 havuc
yarim dolmalik kirmizi biber (irilerinden )
2 yemek kasigi tereyag
yarim kutu dogranmis konserve domates
yarim bag maydanoz
bir tutam kekik (kuru )
tuz karabiber +yarim kahve kasigi kirmizi toz biber
3 yemek kasigi limon sirkesi
yapilisi
mantarlari silip saplarini cikarin ortadan bölüp ay seklinde dograyin .üzerlerine dogradiginiz kusbasi tavuk gögsünü koyup limon sirkesini ilav edip ocakta agzi kapali sekilde  soteleyin. suyunu cekmesine yakin tereyagini dogradiginiz havuclari ilave edin bir 5-7- dakika daha soteleyin her asamada agzi kapali olmali tencerenin .
kirmizi biberleri ayni sekilde dograyip ilave edip bir kac kez cevirdikten sonra tencereye kekik, kirmizi biber, tuz, karabiber koyup üzerine konserve domatesi ekleyin.
 1 cay bardagi sicak su ilave edip tencerenin agzini tekrar kapatin.. 5 dakika daha pisirip ocagin altini kapatip üzerine dogranmis maydanozu serpistirip pilav ile beraber servise sunun .
illa ki pilavmi diyeceksiniz arzunuza kalmis ;) dualara talibim dostlar
not neden limon sirkesi ??? mantarlar beyaz, tavuk eti yumsak olmasi icin Allahneverdiyse bulusu ;))
Devamı ...

Patlican salatasi

Es selamü aleyküm dostlarim
son zamanlarda bana ulasan bilgilerde söyle bir istek geliyor üyelerimden, cevremden, tanidiklardan
yeni evlenen kizlarimiz icin günlük yapila gelen yemekler koymam  .
ben herkezce bilenen yemeklerin haricinde: taninmamis, kendi calismalarim, derlemelerim,ve
 düzenlemeli yaptigim tariflere yer veriyordum.
bundan böyle sIklaIkla güncel tariflerden de ekleyecegim .
öncelerde bulundurdugum tüm corba tariflerini ekleyecegimilk firsatta  insaAllah
daha sonra bilinen lezzetlere merhaba diyecegiz .
birde manevi kizim  haticemin bir tabiri vardir kizarak söyle der bana
 yaaa sen neden günlük yaptiklarini eklemiyorsun bakayim  cök kötüsün :)) der
hepinizi Allah icin cok seviyorum beni yanliz birakmadiginiz icin Allah c.c. sizlerden razi olsun .
birde sayfami gezerken önceki tariflerimin tümüne arsive giderek bakiniz. tarihlere göre tarifleri daha acik ve net ulasabilirsiniz yada aklinizda ismi olan yemeklerimi googleye yazip yanina allahneverdiyse yazarsaniz direk sizi o sayfaya yönlendirecektir ...
yukarida görmüs oldugunuz patlican salatasinin tarifi  söyle
4-5 adet orta boy patlican mümkünse dolgunlarindan olsun
2 su bardagi süzme yogurt
yarim su bardagi mayonez
yarim limon suyu
2 dis ezilmis sarimsak
tuz karabiber süslemek icin toz kirmizi biber
yapilisi
patlicanlari közleyip kabuklarini soyun üzerine tuz ve limon suyu  ekleyip süzgecte yarim saat bekletin .soguyunca bicakla kücük parcalar halinde kesin.
ayri bir kapta süzme yogurdu ,mayonezi ezilmis sarimsagi karistirip patlicanlara ilave edin karabiber ve tuzunu tekrar kontrol edip servis kabina bosaltin üzerini kirmizi toz biber ile süsleyip servis süresine kadar soguk bekletin .
afiyet olsun
sevgi ve sükür eksik olmasin yuvanizdan


Devamı ...

Yesil kabak corbasi

Es selamü aleyküm dostlarim
cok beyenilen bu corbayi israrlar sonucu artik yazayim dedim :)

malzeme
2 patates orta boy
1 orta boy yesil kabak
2 yemek kasigi sivi yag
2 yemek kasigi tereyag
1 cay bardagi pirinc
1 bag dereotu yada kurusu ise 1 kahve kasigi ( mutlaka kuru kullanmanizi tavsiye edecegim ;)
8 su bardagi et suyu
tuz karabiber

yapilisi
patatesleri soyun kücük küpler halinde kesin kabagi soymadan yikayip onuda küp seklinde dograyin .
yaglari tencereye koyup isitin. isinan yaga sebzeleri koyup bir miktar karistirarak kavurun kavrulan sebzelere et suyunu ilave edin .
kaynayinca icina yikadiginiz pirinci dereotunu tuzu karabiberi koyup yaklasik 30 dakika pisirin .
pisen corbayi el blendirindan gecirip sicak servis yapin
bu corba tarifi  leman cilizoglu hanima ait
afiyet olsun dualariniza talibim
 
Devamı ...

adi yok omlet

Es selamü aleyküm dostlarim . dostlar tarifi bana ait olan ve  kahvaltida tüketebileceginiz yada aciktiginiz anda cabuk yemek diyebiliriz
malzeme
3 iri patates
250 gr brocoli
3 yemek kasigi sivi yag
150 gr sucuk
6 yumurta
125 gr mozzerella yada kasar peyniri
yarim kirmizi biber irilerinden
tuz karabiber muskat
yarim kahve kasigi toz kirmizi biber
yarim cay  bardagi sicak su
yapilsi
bu tarifimizde mümkünse teflon tavanizi kullanmanizi rica edecegim .
patatesleri soyup ince yemeklik sekilde dograyip tavaya koyun. üzerine sucuklari da ayni boyda dograyip tavaya ilave edin brocoliyi yikayip kücük parcalara bölüp en üstüne yerlestirin üzerine suyu ve sivi yagi ilave edip tuz karabib serpistirin muskati rendeleyin muskati fazla kullanmayin bir iki kez rendelemeniz yeterli  kapagini kapatin .orta ateste 12 -15 dakika pisirin .bir iki kez karistirin .bu zaman zarfinda arada dogranmis biberleri ekleyin .
 bu süre dogranmis patates ve brocolinin pismesi icin yeterli süredir mutlaka kapagi kapali pisirin.
diger tarfta baska bir kapta yumurtalari catalla cirpin tuz karabiber ile tatlandirin öncede ekledik aman dikkat ;) tavanin kapagini acip sebze ve sucuklarin üzerine yumurtayi gezdirin 3-4 dakika ocakta birakin üzerine peyniri koyup peynir hafif eriyinceüzerine kirmizi biber serpistirip  hemen servise sunun .
afiyet olsun dualariniza talibim
Devamı ...

Basak corbasi


Es selamü aleyküm canlar .
sizlere cok özel bir corbanin tarifini vermek istiyorum . corbadan ziyade doyurucu bir yemek de sayilabilir

gerekli malzeme
1 cay bardagi bugday (yarma )
1 su bardagi yogurt
2 tüm yumurta
2 adet domates
1 cay bardagi un
yarim bag maydanoz
10 bardak et suyu eti ile beraber
tuz nane dereotu karabiber .
100 gr margarin
10 su bardagi et suyu etleri didilmis (yaklasik 600 gr kemikli et ve et suyu icin 1havuc 1yemeklik sogan beraberce kaynayacak )

öncelikle gerekli olan et suyumuz icin kemikli etlerinizden et suyu cikarmak icin havuc sogan koyup haslayin etlerini didin kemiklerini sebzelerini süzüp yaklasik 10 bardaga suyu tamamlayip ocaga koyun .

 Bugdayi baska bir tencerede yumsayincaya kadar haslayin .
Haslanan bugdayi et suyuna ilave edin bir miktar kaynadikdan sonra ,baska bir kap icersinde unu,yogurdu, ve yumurtalari cirpin corbayi ocakdan cekin, karisimi karistirarak ilave edin devamli karistirmak sureti ile bir iki tasim kaynatin .
diger tarafta yagi eritin icine kabuklari soyulmus ince dogranmis domatesi ilave edin dogranmis maydanozu naneyi ve dereotunuda dograyip corbaya ekleyin tuzunu karabiberini damak zevkinize göre ayarlayip sicak sicak servis yapin sayet cok koyu olursa kaynatilmis su ekleyebilirsiniz
afiyet olsun .

bu tarifi 1999 yili lezzet dergisinden almistim
Devamı ...

Kirmizi lahana salatasi


es selamü aleyküm dostlar
kis geldi  soguk, yagmur bugün birazda kar atistirmaya basladi .insanin evden cikasi gelmiyor inanin
kis mevsiminde kapali ortamlardan soguktan etkilenen insan gribe atesli hastaliklara daha cok yakalaniyor öncelikle evlerimizi cok sicak yapmamiz gerekiyor. günlük havalandirmaya dikkat etmeliyiz bilindigi üzere mikroplar sicakda daha cok ürüyor hastalanan cocuklarimizin atesi yoksa sayet disari cikip temiz hava almasini saglamaliyiz
hastalanmamak icinse beslenmemize özen göstermemiz gerek. c vitamini olmassa olmazimiz olmali
ve bol su tüketmek kisin su icmek nekadar zor gelsede insana biraz tuzlu tüketerek ,su icmemizi saglamamiz gerekli. tursular bu konuda imdadimiza yetisiyor ;)
yemek hazirligi deyince ise
bakliyatlar kilerden cikiyor tursular geliyor sofraya .otomatik olarak insanin cani domates salatasi istemiyor. kislik yiyeceklere yöneliyor insan .
Allah c.c. hangi mevsimde bizler icin ne gerekli ise onu o mevsiminde sunmus bizlere .
bu mucize degilde nedir .??karpuz yazin, portakal kisin. düsünün bir kere kisin neye ihtiyacimiz var yazin neye ??
marketlerde herseyi her mevsim bulmak mümkün buralarda, ama ben mümkün mertebe mevsimine uygun beslenmeyi seviyorum .
lahanada bunlardan birisi vaz gecemedigim ve inanin soframizda haftada bir bulundurmaya özen gösterdigim bir sebze  .
bu günlerden birinde manevi kizim ugradi bana
soframda lahana salatasi vardi tattiktan sonra bunun tarifi varmiydi blogda ? diye sorunca ben yine yok dedim .oda dönerek lütfen koy hemen dedi :))
gerekli malzeme
bir orta boy kirmizi lahananin yarisi
1 kirmizi sogan
yarim cay bardagi limon sirkesi
1 cay bardagi zeytinyag
tuz karabiber
yapilisi
lahaninin üst yapraklarini temizleyip mandolin rendesi ile rendeleyin .cok ince olmali
üzerine ayni sekilde soganida rendeleyin
ayri bir kapta sirkeyi yagi tuzu karabiberi karistirip lahanin üzerine dökün eldivenleriniz varsa sayet onlari takip ellerinizle iyice karistirin yoksa elleriniz pembe pembe gezmek zorundasiniz ;)
servis zamanina kadar dinlendirin (sofraya gelmeden en az yarim saat önce yapmis olmalisiniz )
lahana yagli tüketilmelidir hem hazim hemde vitaminlarinin cözülmesi yag ile olur sirke sevimiyorsaniz sayet limon suyuda kullanabilirsiniz
afiyet olsun dualara talibim dostlar
Devamı ...

Krem peynirli kokoslu pasta


es selamü aleyküm dostlarim  .
sizlere sözü kisa kesip bir pasta tarifi vermek istiyorum
biz ikinci tepsiyi bitirdikten sonra yazmak kismet oldu cok sevildi beyenildi iyice onaylandiktan sonra yazayim dedim cünki tarifi bana ait .
önce malzemeler
hamuru icin 300 gr kakolu büskivi
3 yemek kasigi dolusu eritilmis margarin
üst malzemesi
400 gr labne peynir
250 gr süzme yogurt
4 yumurta
200ml krema
2 yemek kasigi nisasta
200 gr hindistan cevizi rendesi
5 yemek kasigi dolusu seker
250 gr orman meyvesi receli (siz dilediginiz receli kullanabilirsiniz
receli icin 1 cay bardagi süt
yapilisi
öncelikle mutfak robotunuza büskivilerinizi koyup un gibi oluncaya kadar cekin
(robotunuz yoksa sayet et dövecegi ile bir torbaya koyup un gibi oluncaya kadar dövün ) icersine erittiginiz margarini koyup iyice karistirin dikdörtgen borcam tepsinizin dibine kasikla üzerine biraz bastirarak taban hazirlayin isitilmis 180 derece firinda yaklasik 15 dakika firinlayin .


firindan cikarip sogumaya birakin .bu arada siz üst malzemesini hazirlamaya baslayabilirsiniz .
labne peyniri ve yogurdu cirpma kabiniza koyup iyice cirpin .pürüssüz olmali .
icersine recel haric diger malzemeleri koyup iyice cirpin .
soguyan pasta tabaniniza ic malzemesinden biraz koyup düzleyin .sonra receli kahve kasigi yardimiyla araliklarla koyun.

 recelinizden bir dolu yemek kasigi üzeri icin ayirmayi ihmal etmeyin
üzerine kalan malzemenizi dökün düzleyin

ayirdiginiz  recelinizi süt ile iyice karistirip en üstüne dökün .istilmis ayni isidaki firinda 35-40 dakika pisirin .
servis yaparken üzerine bol pudra sekeri serpmeyi ihmal etmeyin .yanina cay yada sicak kakaomu icersiniz ruh halinize kalmis. ben her daim agiz tadim kahve diyorum ;)
afiyet olsun dualara talibim
Devamı ...

bebek arabasi

Es selamü aleyküm dostlarim .
günlerdir gecmeyen bas agrimla bogusurken .sabah  verdigim bir karar ile pasta yaptim.
gidecek oldugumuz arkadasima süpriz yapma düsüncesi ile  kafamda hic bir plan olusturmadan mutfaga gectim .bebegimizin masAllah isleri su gibi akti.
o bas agrisi ile ancak bu kadar bir görüntü cikti ortaya .
basimmi ?? hala agriyor ama pastanin sahibinin gözlerindeki piriltiyi görünce bas agrisini takan yok simdi :)) dua buyurun gecsin su agri .
aslinda siparislerimin tarifini vermiyorum ama  fikir olmasi acisindan resmini koyup sizlere hic olmassa kekinin tarifini vereyim dedim ;) cünki keki cok beyenildi
bu ebatta bir pasta icin gerekli olan kek malzemesi
8 yumurta
2 su bardagi sivi yag
4 bardak un
2 pk kabartma tozu
2 bardak rendelenmis havuc
2 su bardagi toz seker
2 su bardagi paranuss kerne  (siz findik kullanabilirsiniz ) kavrulmus gerekiyor yani kavurmalisiniz ;)
2 cay kasigi tarcin
firin tepsisi ebatinda kenarlik cerceve
yapilisi
havuclari soyup rendeleyin
 yumurtalari sekeri  ve vanilyayi mikserinize koyup homojen bir kivam oluncaya kadar cirpin .
icersine sivi yagi ekleyip ayri bir kapta karisitirdiginiz elediginiz  unu, kabartma tozunu, tarcini karisitirip yumurtali karisima yedirin en son rendelenmis havucu ve findigi koyup yagli kagit ile kaplayip yerlestiridiginiz kare kelepcekurdugunuz firin tepsisine dökün .isitilmis 200 derece firinda pisirin
dilediginiz pastada kullanabilirsiniz .
afiyet olsun
Devamı ...

Hayirli cumalar

Bir yolun varsa gidilecek ,
sona birakma
Bir sözün varsa dilden yürege.
hic susma
Görmen gerekiyorsa birini
git yanina 
oksaman gereken bir yürek varsa,
esirgeme elini
Hayat cok zalim
an gelir
Elini gözünü yolunu alir senden
o zaman istesende
dokunamaz
göremez
gidemez
söyleyemez olursun .....

can yücel


Hayirli cumalar dostlar dualara talibim
Devamı ...