Kuskonmaz sote

kuskonmazla geldim sizlere dostlar
artik mevsimi reonlarda rastliyoruz bolca beyazindan moruna .
sagolsun esim bu gün alisveristen kuskonmazla döndü .gönlümü okumus sanki gün icersinde aklimdan gecirmistim :)  aksama balik düsünürken yanina sebze ne yapsam diye düsünürken bu süpriz harika oldu hemen paylasayim mahrum kalmayin bu lezzetten .
kuskonmazin her türüne uygulayabilirsiniz bu islemi ,tabi konserve haric :)
gerekli malzeme
1 bag kuskonmaz
yarim cay bardagi hakiki zeytinyag
2 yemek kasigi nar eksisi yada erik eksisi ben erik eksisini kullandim tuz karabiber
malzeme bu kadar yapilisi ise söyle
böyle bag halinde satilanida var kilo ilede bu bag 500 gr lik

kuskonmazin bir tanesini elinize alin .resimde görüldügü üzere kivirin, en sert yerinden kirilacaktir kuskonmaz bicak kullanmayacagiz yani ;)

tüm kuskonmazlari bu sekilde kirin sert yerlerine ihtiyacimiz yok ne kadar pisirirseniz pisirin odunumsu sertlikte kalacaktir .geri kalanlar cöpe gidiyor burada  
izgara tavanizi ocaga koyup en yüksek isida isinmaya birakin isininca yikadiginiz kuskonmazlari tavaya dizin

varsa sayet bir et dövecegi ile üzerine bastirin ara ara bu islemi yapin güzel izgara izlerimiz cikmali kuskonmazin üzerine 10-12 dakika ya sürüyor ya sürmüyor ceviriyoruz kuskonmazlarimizi
bir 10 dakika da cevirdigimiz taraflarini pisiriyoruz

tava sicakken hemen üzerine zeytin yagini tuzu karabiberi ve erik eksisini gezirdiriyoruz tavayi birkac kez salladigimiz zaman müthis koku ve görüntü lezzet tavamizdan bize gülümsüyor :)

afiyet olsun mutlaka deneyin dostlar sifali lezzetli sezonunu kacirmayin derim
Devamı ...

Elmali kuplar

Es selamü aleyküm dostlar havalarin isinmasiyla tatlarda hafifleme oluyor .notlarimi karistirirken seneler öncesi bir tarif geldi elime.
 ilk ana yarim kiz kardesimde yemistim onun ellerinden daha bir tatli olmustu cok beyenip not almisim paylasmaliyim dostlarla bunu dedim .
 malzeme esasinda 6 kisilik ben dört adet büyük bardaga yaptim. siz alti adet yapabilirisiniz hafif bir tatli oldugu icin büyük bardak kullanmakta tereddüt etmedim
gerekli malzeme
3 adet elma
1 litre süt
1 yumurta
2 yemek kasigi nisasta (misir )
1 yemek kasigi un
12 yemek kasigi seker
1 cay bardagi dogranmis ceviz
1 cay bardagi yaprak badem
1 cay kasigi tarcin
1 pk vanilya

öncelikle elmalirimizi soyup küpler halinde dogruyoruz. elimizi cabuk tutmaliyiz cünki elmalar kararir

elmalari bir tencereye koyup üzerine 4  yemek kasigi sekeri ekleyip 2 su bardagi su da koyup, ocaga pismeye birakalim. yumsayincaya kadar pisirin. dikkat edin erimesin pisince tel süzgecle süzüp sogumasini icin bekletin

baska bir tencerede unu, nisastayi ,yumurtayi, kalan sekeri koyup cirpin, üzerine sütü ekleyin

ocaga koyup karistirarak pisirin. dibini sarmamali kivami ise ne cok koyu nede cok duru olmali
yaklasik 5 dakika .bu süre  kaynamaya basladiktan sonra olmali. devamli karisitirin  tasabilir dikkat !
pisen muhallebiyi biraz sogumasi icin bekletin bardaklara paylastirmadan evvel icersine vanilya sekerini eklemeyi unutmayin

dogradiginiz cevizleri teflon bir tavada kavurun. ilk kokusu gelince ocaktan alin. fark etti iseniz sayet ben yanlizca ceviz kullandim siz bademde kullanacaksiniz onuda hafifi kavurun .(malum kizimin alerjisi kisitliyor beni

kavrulan ceviz ve bademi bir kaba alin üzerine tarcini koyup karisitirin

malzemeleriniz iliyinca önce bardaklariniza bir kasik kadar muhallebiden koyun üzerine elmalari paylastirin

üstüne cevizli karisimdan biraz serpistirin .en üzerine kalan muhallebiyi paylasitirin . cevizli karisimla süsleyip sogumasi icin buzdalobinda bekletin 2-3- saat dinlenmeli  daha sonra servis yapabilirsiniz
afiyet olsun dualara talibim
Devamı ...

Sehriyeli pirinc pilavi

Es selamü aleyküm dostlar .menümüzde bu gün pilav var .evet pilav .
eskiler pilavin iyi devsirilmedigi mutfaktan iyi yemek cikmaz demisler .aslinda sanattir pilav pisirmek .ben burada pilavin ustasiyim demek istemiyorum ama senelerce olusan tecrübeler birseyler kazandiriyor insana .niyet paylasmaktir bulunsun blogumda degilmi :) olurda isinize yarar bir noktayi paylasmis olurum .
pirincin iyisini alip, yanlizca onu pilavda kullanmanizi tavsiye ederim .corbalik ,dolmalik ,sütlac yada baska seyler adina ayni pirinci kullanip mutfak bütcesini sarsmaya gerek yok .her hangi bir pirinc olabilir ama pilav icin iyi pirinc bulunsun mutfaginizda
gerekli malzeme
2 su bardagi pirinc
1 cay bardagi tel sehriye
yarim cay bardagindan biraz fazla sivi yag
1 kahve kasigi tereyag
tuz karabiber
1 kahve kasigi limon sirkesi
1 kahve kasigi seker
3,5 su bardagi su
yapilis
pirinci bir su yikayip elinizin dayanabilcegi sicaklikta sicak suyla islatin .yaklasik 20 dakika yeterli olur

20 dakika sonra akan suyun altinda pirincimizi yikayalim .öyleki akan su ,pirincten duru olmali ,suyu koyunca pirincleri görmelisiniz .yikanan pirinci tel süzgece koyup süzülmesi icin bekletin

mutlaka dibi kalin bir tencereye sivi yagi koyup sehriyeyi icine boslatin ocaga koyun

tuzunu karabiberini sekerini ilk asamada koymanizi istiyorum
sehriyeleri dikkatlice kavuralim dikkat edelim yanmasinlar altin rengine dönünce, icersine tereyagini birakalim hemen ocaktan cekip karistiralim ki tereyag yanmasin

bu resmi su sebebten koydum pirincin suyunu koyarken tencereyi ocaktan alip lavobaya gitmenizi istiyorum yemekten cikan buhar elinizi yakabilir etrafa sicrayan yaglar genelde batirir .heleki benim gibi mutfaginiz ayna kapliysa direk lavoboya gidin  
pilavimizin suyunu koyup sirkeyi de ekledikten sonra  tencereyi tekrar ocaga koyalim
koydugumuz su kaynayinca hemen

icersine süzülen pirincleri ekleyip karistiralim .tencerenin kapagini kapatip orta derece isida pismeye birakalim .bundan sonra tencerenin bir kez kapagini acma hakki taniyorum size ,öyle ara ara acip bakmak yok karistirmak yok

o verdigim bir kez de actiginiz da pilavinizi  tahta bir cubuk ile karistirin yanliz bir kez! tekrar kapagini kapatin pismeye devam etsin 15 dakikayi bulmuyor genelde bu süre
bu sürenin sonunda kapagi acip cubuk ile kenarindan suyuna bakin tamamen cekmis olmali

ne derler pismis asa su girmez ama ben tezat bir insanim ya tezatlik iste :)yarim cay bardindan biraz az su ekleyip kapagin altina mutfak kagidi koyun

bu sekilde 15 dakika demlendirin

tencerenizin kapagini acip tahta cubugunuzla havalandirin pilavinizi kaselerde porsiyonlara ayirip dilediginiz yemekle servis yapin
afiyet olsun

Devamı ...

Bahar patates


Es selamü aleyküm dostlar .bugün cicili bicili bir yemekle geldim .kizimin arkadasi bugünde kalmak istedigini söyledi telefon acip bu günlükte izin aldik ailesinden .malum böyle oluca yemekde düsünmek gerekiyor .renkler canli olsun beyensinler istedim  birde kizimin arkadasi yabanci olunca azicik türk mutfagi takilayim dedim .düsünürken düsünürken uzun zamandir ve blogumda bulunmayan bir yemegimi yapayim dedim .aslinda birazda buzdolabindaki malzemelere göre hareket etmem gerekiyor her ev hanimi gibi buzdolabinda sükürler olsun hersey var ama kücük kizimizada patlican kabak yaparsam tepkisi ne olur bilemedigimden patateste karar kildim .bakalim sizler ne diyeceksiniz tarif bana ait yine :)

malzemeler söyle
6 adet orta boy patates
250 gr kiyma
2 adet ortaboy havuc
1 kücük sogan köftenin icine
1 ortaboy kuru sogan
1 dis sarimsak
2 su bardagi bezelye ( ister buzluk ister konserve )
1 yemek kasigi domates salcasi
1 yemek kasigi biber salcasi
2 yemek kasigi margarin
1 yemek kasigi sivi yag
1 kahve kasigi kirmizi toz biber
1 yemek kasigi limon sirkesi
biraz muskat rendesi
yarim cay kasigi kimyon
tuz karabiber
taze maydanoz yarim bag

öncelikle köftelerimizi hazirlayalim kiymanin icersine cok ince sogani dogramanizi istiyorum tuz karabiber koyup yogurun findiktan büyük cevizden kücük köfteler hazirlayin herzamanki gibi bizi bir kenarda bekleyecekler


patatesleri soyup küp seklinde dograyalim bir kez yikayip üzerine su doluralim hem nisastasi gitsin hem kararmasin patatesin suda kalmasi süresi yemegin ic harcini hazirlayincaya kadar olmali ;)
tencereye margarini sivi yagi yemeklik dogradigimiz sogani sarimsagi ve yarim ay seklind edogradigimiz havuclari kavurmaya birakalim soganlar ölmeli ,havuclar rengini birakmali yaga

üzerine her iki salcamizi yemeklik kirmizi toz biberimizi koyup bir iki kez karistiralim

üzerine haricimizin süzdügümüz patatesleri ekliyoruz  bir iki kezde pataesleri cevirip


5 su bardagi su ekliyoruz üzerine patateslerin


tenceremize sirkemizi tuzumuzu karabiberimizi kimyonu ve muskat rendesinide ekleyip tatlandiriyoruz
muskat rendesi cok olmamali rendenin üzerine üc kez sürmeniz yeterli burda sizce sirkenin ne isi var ??

kaynayinca icersine köftelerimizi yavasca birakiyoruz ocagin altini biraz kisip tencerenin kapagini resimde görüldügü üzere hafif acik birakip yaklasik 15 dakika pisiriyoruz

15 dakika sonra bezelyemizi ekliyoruz yanlislikla o kareyi silmisim bagislayin :( bezelyeyi ekleyince dondurulmus kullanacaksaniz sayet 10 dakika konserve kullanacaksaniz 5 dakika daha kaynamaya birakin
pisen yemegin tenceresinin kapagini kapatmiyoruz bu patatesinizi eritir yarim saat dinlendirdigimiz yemegimizi servise sunuyoruz .ha unutmadan tabaklara konulmadan yarim bag maydanozu dograyip serpistiriyoruz tenceremize



Afiyet olsun dualariniza talibim
Devamı ...

Kiymali Makarna ?

 Es selamü aleyküm dostlar hepimize
hayirli berekeltli bir hafta diliyorum .rabbim hayirlarla karsilastirsin ,zorlarimizi kolaylastirsin .
burada bir haftadir havalar sicakligini his ettirmeye basladi .tüm hafta boyunca ormanla hasir nesir oldugumdanmidir nedir ,sicagi cok hissettim .bunaldim zorlandim .
kizimin okulundaki orman haftasi etkinligi bir haftaya yakin sürdü. sabah saat sekizde okula gidip, yollara düsüyorduk .sekizden öglen 3 kadar yür yürü .artik ayaklarimin acidigini hissediyordum .ama kizimla beraber cok sey ögrendim .aci olan ise dogadan ne kadar uzak oldugumuzu anladim .o sesizligin güzelligini ,yanlizca yapraklarin hisirtisini duymak cok güzel huzur veriyor insana .
bunun yaninda bilmedigimiz neleeer  oldugunu fark ettim .zamani cok hoyratca harciyoruz.!
topladigimiz böceklerin özelligini, bitkilerin nerede nasil olustugunu, arilarin hayatimizdaki etkisi .daha bir sürü sey. hafta bitiminde yorgunlugum vardi ,lakin Rabbime olan askim kat be kat ve hayranligim bir okadar artti .öyle bir nizam hayrelerde kaliyor insan inanin .
bu arada yemek ne oldu diyeceksiniz .bugün kizimin arkadasi var illaki makarna istediler :) degismeyen yemek konusunda tek istek makarna
besleyici olsun diye düsünürken  herkezce bilinen kiymali makarna yapayim dedim .
her hanim bilir yapar ben blogumda bulunmasi acisindan ekliyorum .yani bugün öylesine iste.
cok yorgunum idare edin artik beni ;)
malzeme ye gelince
1 paket burgu makarna
250  gr kiyma
yarim bag maydanoz
1 kuru sogan
2 dis sarimsak
cay kasiginin ucu ile kekik
tuz karabiber ama karabiber booool olmali :)
1,5 yemek kasigi dolusu tereyag
kiymanin yagina göre 2 kasik olabilir bu miktar orta yagli kiyma tavsiyemdir


bir tencereye bolca su koyup icersine iki kahve kasigi tuz atip kaynamaya birakin. kaynayinca icersine makarnayi ati.kaynadiktan sonra 10- 12 dakika kadar orta ateste kaynatin dikkat edin tasmasin yag koymanizi istemiyorum makarnaya. tuz bol olan su nasilsa cok kaynamaz tasmaz .ocagin altini haldir haldir acmanizida istemiyorum orta ateste pismeli ama asla durmamali .tuzu neden iki kasik? sonradan eklenen tuz asla makarnanin icine islemez ve tabi tatsiz tuzssuz bir makarna ile karsilasiriz

makarnanin pisme süresi bitmeden kiyma harci  islemi halletmenizi istiyorum makarnayi süzülmeye birakip bu isleme baslarsaniz makarna bir birine yapisacaktir. sakin duymamayayim aman soguk suya tutar üzerine yag gezdiririm yapismaz .ozaman makarnanin ipini cekersiniz :)
tencereye yagi kiymayi koyup sogani üzerine dograyalim. sarimsagi kücük kücük dograyalim hepsini ocaga koyup karistirarak kavuralim ama  dibi tutmamali hafifi sulu kalmali dibini sarmaya baslayinca kafidir .icersine kekigi tuzu karabiberi ekleyin ocaktan cekin bu arada makarnamiz pisti hemen süzüp bir kac kez salliyoruz tekrar tencereye geri bosaltip ,hazir olan kiymamizi bosaltiyoruz üzerine .güzelce harmanladik 


maydonozu yikayip dograyin. hafif iri kalabilir, makarnaya ekleyip biraz daha karabiber ekleyin .
 bu arada unutmayayim karabiberi mutfaginizda mutlaka ama mutlaka kendiniz cekin taze taze almalisiniz kokusunu.. el degirmenleri bu konuda cok iyi aninda cekip kullaniyorsunuz. cekip bir kavonaza koymak yanlizca lezzet kaybidir .sonucta makarnadir diyebilirsiniz ama makarnadan makarnaya coook yol vardir ;)

Afiyet olsun dualara talibim hakkinizi helal edin bilgic bilgic yazilmis degil tecrübe ile sabittir bilgilerim
Devamı ...

peynir kremali muzlu maffin

es selamü aleyküm dostlar .sizlere yarin paylasmak istedigim tarifi uyku tamamen beni terk edince sabah namazini beklerken yazayim dedim .bellimi olur belki cocuklariniza yaparsiniz yada sevdiklerinize tarifimiz muzlu maffin
tarif bana ait.  kücük aileniz varsa sayet yari ölcü yapmanizi tavsiye ederim  bu malzemeden yaklasik 32 tane cikiyor :))niyetim yarin dernegimizin piknigine götürmek. büyükler severmi bilemem ama kücüklerim bayilacak insAllah. tarifi  uygulamaya hesap yapmaya calisirken  ne cikacagindan süphe edip dururdum hersey bitince bir tanesini hemen denettim kizima tam not aldim  birseyler becermenin mutlulugunu yasadim dilerim sizinde sevdikleriniz beyenir
gerekli malzememiz sunlar
6 adet orta boy iyice olgunlasmis muz
6 adet yumurta
300 gr margarin (oda isisinda )
300 gr toz seker
450 gr un
40 gr kakao (sekersiz )
1 su bardagi hafif iri cekilmis ceviz (cekmeden önce bir bardak dolusu olmali )
200 ml krema
1 kahve kasigi toz tarcin
1 pk kabartma tozu
yarim cay kasigi karbonat
üst krema malzemesi
650 gr labne peynir
250 gr pudra sekeri
3-4 yemek kasigi süt
yapilisi ise söyle kolay gelsin ;)

muzlari soyup püre ezecegi yada bir catal yardimi ile iyice ezin üzerine kremayi bosaltip karistirin bir kenarda beklesin

ayri bir kapta unu kakao kabartma tozu tarcin karbonat ve cevizi karistirip harmanlayin oda bekliyor bizi ;) bir kenarda

cirpma kabiniza yagi ve sekeri koyup yumurtalari ayri bir kaseye kirin onuda yaniniza alip isleme baslayabilirsiniz bu arada firin 200 derecede isinmaya birakildi kaliplara kagitlar yerlesti bizi bekliyor

mikserinizde yüksek ayarda seker eriyip yag krema sekline gelinceye kadar cirpiyoruz

hazirladigimiz yumurta kasesini elimize alip teker teker ekliyoruz her yumurtanin arasi 30 saniye olmali en az  

yumurtalari cirpma isi bitince kuru malzememizi ekliyoruz bir iki kez karistirmasina müsade ediyoruz mikserimize

en son muzlu karisimi ekleyip biraz daha karistirdiktan sonra

kaliplarimiza resimde göründügü kadar dolduruyoruz

200 dercede yaklasik 30 dakikada pisti maffinlerimiz sogutma teline alip biraz soguduktan sonra üstlerini biraz düzeltme yapiyoruz sivrilikleri alip düzlenmis olmali

üsten kestigimiz parcalari bir kaba koyup süsleme icin bekletiyoruz

en üst krema malzemesi icin pudra sekeri ve peyniri sütü mikserimize koyup krema sekline gelinceye kadar cirpiyoruz yüksek devirde pütürlü kalmasmasina dikkat edelim güzel görünmeli ;)

krema hazirlaninca sIkma torbasina doldurup üzerlerini süslüyoruz ben bu sekli denedim sizin zevkinize göre süsleyin

en son üzerlerine ufaladigimiz kek kirintilarini serpistiriyoruz

hepsi bu :))
ben kahvemin yanina aldim birtane siz ne isterdiniz ???
dualara talibim afiyet olsun
Devamı ...