Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nohutlu salgam yemegi

es selamü aleyküm dostlarim .
hepinize saglikli bereketli güzel amellerle dolu bir gün diliyorum .
sanal alemde görmedigim,bir tarif ile geldim 
 olsun dedim bulunsun. senede bir kezde olsa yedigimiz bu yemegin tarifini vereyim istedim 
salgam hakkinda bilgileri arastirirken nelere faydaliymis derken
 tam kis aylarin da tüketilmesi gereken bir sebze diye düsündüm .
ya ilahi sen herseyin iyisini bizler icin verensin hamdü senalar olsun .
bakin dostlar sayin Ahmet Marankinin kitabin da salgam hakkinda yazilanlar söyle 
salgam icersinde B grubu vitaminleri barindiran ve ayriceten 
seker,kalsium,demir ,iyot,ve bakir barindirir.
özellikle cocuklar icin iyi bir gidadir .icinde bulunan b vitaminlerinden ötürü,
akciyerleri,bronslari temizler ayni zamanda  kuvvetlendirir.
salgam bol idrar söktürerek böbreklerdeki ürik tipi tasi ve kumu döker.
seker hastalarinin  asiri su istegini keser.
vucutta biriken fazla suyu atarak kilo verilmesinde yardimci olur .
bagirsaklari calistirarak dezenfekte eder .kabizligi giderir .
eee ne duruyoruz ozaman dostlar yapalim :)
ben cocuklugumda bilmez idim bu lezzeti, kayinvalidemden ögrenmistim bu seklini 

yani özgün bir tariftir 
malzeme 
1,5 kg salgam 
2 su bardagi haslanmis nohut 
1 büyük kurusogan 
300 gr kiyma 
100 ml siviyag 
1 yemek kasigi tereyag 
2 yemek kasigi biber salcasi 
2-3 kasik elma sirkesi 
yarim bag maydanoz 
tuz karabiber muskat 
öncelikle haslanmis nohutun kabuklarini elimizle cikaralim 

salgami soyup dilimleyelim cok kalin yada cok ince olmamali 


pisirecegimiz tenceremize yaglari, dogradigimiz sogani ve kiymayi koyup 
kapagini kapatarak kavurmaya birakalim 
kavrulan kiymali harcimiza salcayi ekleyip bir iki kez cevirdikten sonra üzerine nohutlari ilave edip ocaktan alalim 


yarim bag maydanoz dedim ama biraz fazla olmasi iyi olur irice dograyip karistiralim 
tuzunu karabiberini ve fazla olmamak kaydiyla muskati ekleyipsirkeyide ilave ettikten sonra 
harcimizi  bir baska kaba bosaltalim tencerenin dibinde kavurdugumuz harctan biraz birakalim 

üzerine bir kat dogradigimiz salgamdan dizelim .
üzerine biraz daha kavurdugumuz harctan serpelim

bu sekil devam ederek  tüm malzemeyi kullanalim 

üzerine su ekleyip .(su miktari sebzeyle ayni hizada olmali )
kapagini kapatim orta ateste salgam yumsayincaya kadar pisirelim 
ben her zamanki gibi düdüklü kullnadim pisme süresinden tasarruf icin 
afiyet sifa olsun dostlarim .mevsimine göre beslenmek saglik acisindan önemlidir 
bu tarz lezzetler farkliliktan ziyade, saglik icin katkidir 
hamdolsun alemlerin Rabbine 
dualariniza talibim 
her birinize tek tek cevap yazmak istesem de  basarili olamiyorum hakkinizi helal edin
 yorumlariniz icin cok ama cok tesekkür ederim iyiki varsiniz 

11 yorum:

  1. yok mu 1 tabak daha :))
    ellerine sağlık ablam :)

    YanıtlaSil
  2. of of harika,Kemal Sunalın bir filminde camekandan yemeklere ekmek banıyordu ya,hatırlarmısınız bilmem.işte şu anda o durumdayız yani ;))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık. Çok değişik geldi bana. Şalgam çabuk pişiyor demek. Haşlanmış nohut ve neredeyse pişmiş kıyma ve soğanla birde düdüklüde. 5 dk yeterli herhalde. Afiyetler olsun. Bu arada Şalgamı ben ilk kez görüyorum:))

    YanıtlaSil
  4. nasıl güzel bir tarif nasıl değişik bir tarif nasıl güzel bir anlatımm..Allah bugüzel anlatımı bizimle paylaşan ellerin dert görmesin...sevgilerimle......

    YanıtlaSil
  5. Hersey sahane hersey guzel ama o nohutlarin kabuklarini tek tek soymak yok mu o beni mahvediyor :)
    Ellerine saglik ablacim guzel dualarin kiymetli bilgilerin ve degerli varligin icin evella Allahima sonsuz sukur sana da sonsuz tesekkurler :)

    Optum de!

    YanıtlaSil
  6. Blogger komsu olmamin en iyi faydalari her gün yeni bir seyler ögrenioyrum ellerinize saglik cok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık canım.. Şalgamın yemeğini bilmiyordum.. Aklımın köşesine yazdım.. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Bir taneemm..Şalgamı ben de denemek istiyorum, ama malum evdekiler yemezler diye de korkuyorum..:)) Bu görünüt beni benden aldı ama, yapmalıyım ..:)

    YanıtlaSil
  9. Şalgamı çok severim ama yemek çok değişik geldi ablacım acaba yapsam ev ahalisi severmi ki:)

    YanıtlaSil
  10. çok güzel ve farklı bir tarif..elinize saglık.

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle