Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mantar Kavurma

Es selamü aleyküm dostlar 
dilerim hepiniz iyisiniz .biriki günlük aradan sonra bir mantar tarifiyle geldim .
uzun uzadiya yazmacayak kadar hevessiz bir ruh haline sahibim su siralar.
Hamdolsun 
sobalari acmisiz, ceketleri giymisiz, semsiye can yoldasimiz olmus. ilkbaharin baharini yasayamadan bitirdik 2013 yilinin baharini bizler .Seneye kim öle ,kim kala bahari görürmüyüz acaba ??
yok susmaliyim sonrasi Allah muhafaza ..vardir hikmeti sual olunmaz .
canlar mantar sevmeyen varmidirki ?  piser her evde tahminimce .
su zamanda her yerde ister kültür, ister yaban fark etmiyor bulunabiliyor elhamdülillah. 
kültür mantari fiat olarakda uygun,yani dostlar  hic olmassa arada  tüketmeliyiz derim sözun kisasi .
 zira peygamber efendimiz 
Resulullah (s.a.v ) buyurdular ki ; Mantar kudret helvasi cinsindendir.suyu göze sifadir.Buhari 
sifasini Allah c.c. umarak ben tarifime geceyim  .
Birseyi yazmadan gecmek istemiyorum .
mantar pisirmek bence bir sanattir .demeyin hemen ne sanatiymis alti üstü mantar denilebilir .
lakin öyle degil .mantar kararmamali ,cignerken lastik gibi hissini vermemeli agizda insana
yani et yemisten farki olmamali yerken 
verecegim birkac noktaya dayanarak uygularsaniz insAllah fark anlasilacaktir
 yine benceli bir tarif diyelim ;)
Malzeme 
1 kg kültür mantari 
2 orta boy kurusogan 
2 dis sarimsak 
1 yemekkasigi bal 
1 yemkkasigi limon sirkesi 
1 yemek kasigi nar yada erik eksisi
2 yemek kasigi siviyag 
1 yemek kasigi tereyag 
yarim cay bardagi sicak su 
tuz karabiber yarim cay kasigi kekik 
üzerine maydanoz 
birinci kural ile baslayalim mantar asla yikanmamli dostlar nedenmi ? mantar sünger misali su ceker elinize alacaginiz temiz islak bir bez ile iyice silin .daha sonra tabani kalin bir tava tercih edilmeli isi esit olmali tava isininca soguyan cinsten olmamali biraz irice dilimleyin tavamizin icersine 


üzerine sogani ve sarimsagi halka seklinde dograyin .üzerine yarim cay bardagi suyu ve sirkeyi ekleyip kapagini kapatarak ocaga koyun .
ates cok harli olmali ! yavas ates mantarin icersindeki suyun cikmasina sebeb olur.buda
 fazlaca sulanan mantarin tüm lezzetini kayber 
sonucta lastik olmayi kendince tercih eder mantarimiz  .

harli ateste yaklasik 2-3 dakika sonra kapagi hemen aciyoruz harli ateste pismeye devam edecek bu asmada tek karabiber ve kekigi eklemenizi istiyorum tuz daha sonra tuz atarsak sertlesir 
bu su ve sirke yardimi ile mantarlarimiz kararmayacak ;)

suyunu cekince mantarlarimiz hemen yaglari ilave edelim bundan sonra elimizi cok cabuk tutmaliyiz 
yag eriyince hemen ardindan bali ekliyoruz .bal mantardaki fazla tuzlu tadi alip her yerinin esit karamel olmasini saglayacak .hafiften karamellesme baslayinca eksimisi ilave ediyoruz nar yada erik fark etmez karistirma isine sakin ara vermiyoruz zira cok cabuk saracaktir dibine renkler esit olunca dibe sarma baslayinca ocakdan cekiyoruz en son tuz ilave ediyoruz dikkat edin mantar tuzu fazla kaldirmaz .
sofraya giderken maydanozu dograyip serpistiriyoruz üzerine yanina yine ne arzu ederseniz 
biz yine makarna tercih ettik siz isterseniz pilav yapin 

Afiyet sifa olsun dualara talibim dostlar coooookca
 Muhabbetle 



15 Kommentare:

  1. mantara alerjım var maalesef yoksa denerdımm ablacım:)

    YanıtlaSil
  2. Mantar en sevdiğim yemeklerden biri.. Ellerinize sağlık siz de güzel pişirmişsiniz..İyi geceler..

    YanıtlaSil
  3. Muhtesem gorunuyor ellerinize saglik yiyenlere afiyet sifa olsun sevgiler backnang

    YanıtlaSil
  4. Ablacim seker hamuru tarifini ne zaman yazacaksin ananasli pastayi denedim cok begenildi soyledigin olculerde quarkla yaptim sevgiler bcknang

    YanıtlaSil
  5. çok leziz görünüyor ellerine sağlık afiyetle
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık kavurma için yaptığınız ayrıntılı açıklamalar için teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Mantar soteye çok severim, bir oğlum ve ben hep yeriz..Diğerleri istemez..bal katarak hiç yapmadım, denemeliyim..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. Selamun Aleyküm Ellerinize sağlık mantara bayılırım eminim lezzeti süperdir,görüntü baya iştah açıcı :)

    YanıtlaSil
  9. sitenize bayıldım mantarda harika görünüyo ama yıkamadan silme işine pek sıcak bakamadım umarım lezzetini bozmaz yıkamak tşk ederimm..

    YanıtlaSil
  10. slm ben işçiyim inşaatta kalıyorum. bugün mantar aldım pişirecem. internet kafeden tariflere bi bakayım dedim. bu diğer sitelere bakma ihtiyacı duymayacak kadar açıklayıcı oldu sanırım. teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Bal ve nar ekşisiyle gerçekten harika oldu, şu ana kadar yediğim ve yaptığım en iyi mantar sanırım, teşekkürler.
    Ben de silme işinden emin olamadım ama dediğiniz gibi sünger gibi olurlar diye yıkamak da istemedim. Sildikten sonra kabuklarını soydum bu yüzden :)

    YanıtlaSil
  12. Bal ve nar ekşisiyle harika bir lezzet oldu teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  13. Birazdan deniyorum,sonucu yazarım ♥

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle