Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sade Mercimek Corbasi

Sabahel hayiiiiir dostlar gününüz aydin ve bereketli olsun 
iftar corbasiz olurmu ?? olmaz elbet. aslinda, tek corba olmali iftara, 
tadina varmali hem ramazanin , hemde corbanin.! ramazana o yakismali aslinda .
Nefse hizmet etmeden, 
amacin yanlizca yasamak icin yemek oldugunun farkina varmak.yemek icin yasamak degil . 
esim dün bana ,
can ya benim canim mercimek corbasi istiyor degince ,baska birsey yapmamaya karar vererek sordum hangisi ?? biliyorum cünki gelcek cevabi 
dedi mercimek ama sade olsun .peki dedim . 
bir yandan mercimegi yikarken düsündüm, ben bunu eklemismiydim bloguma ? hayiiiir  ilginc 
aramak gibi bir zaman kaybina da girmedim .
bir yerlerde hatirliyorum ama arsive bakmadan ekleyeyim dedim .
laf aramizda güzel olur beyenilir corbam . belki benceli olusundan .
tarife gecmeden evvel, bir konuya deginmek istiyorum.
bir niyet almis. bu niyetine destek olmak, bir nebze de bu niyette payimin bulunmasini umarak 
sizlere duyurayim dedim.Kendi adima konusuyorum nefsimedir bu yazdiklarim.
Dostlar bizler sofralarimizi cesit cesit donatirken, tek ramazana has bir durum degil bu, 
corbasindan tatlisina yapiyoruz.her gün,itiraz kabul etmiyorum ikinci bir cesit her daim bulunur soframizda . az yada cok ama var, cok sükür .
 Diger tarafta o insanlarin varligi ise aci gercek.ne kadar nefsimize zor gelsede bu aci gercegi degistirmiyor .Bir kase corbadan gectim bir dilim ekmek dahi bulamayan,
 din kardeslerimizin varligi ruhumuzu vicdanimizi acitmali dostlar 
 su dünyada insan olarak yasamaktan baska elimizde hic birsey yok. 
gayemiz de yasatmaya vesile  olmak ki, deger bulsun bu elimizdeki 
" Komsusu ac yatarken, kendi tok yatan bizden degildir,, buyuruyor hadisi serif .yaptiracaginiz bir sablon ile sizinde bunda payiniz olacak hem blogunuz yenilenecek, hem hayra vesile olacaksiniz .
sevgi yapacagi sablonun karsiligi olan ücretini din kardeslerine göndermeye niyet almis .
destek olmak ve detayli bilgi icin bloguna tik yapmaniz kafi .
&
simdi corbamizin tarifine geceyim  
1 ,5 su bardagi mercimek 
1 tane kuru sogan 
1,5 yemek kasigi un 
ceyrek cay bardagi sivi yag+yarim yemek kasigi tereyag 
1,500 ml su 
1 su bardagi et suyu 
tuz 
yarim cay kasigi karabiber 2 kahve kasigi seker  
&
üzerine 
1 yemek kasigi tereyag, yarim kahve kasigi toz kirmizi biber 

tenceremize yaglari koyup, üzerine dogradigimiz sogani, toz sekeri ve unu ekleyerek 
acik kahverengi olup dibini sarincaya kadar kavuralim 

bu asama önemli, iyice kavrulmali yanmadan! 
kasik dibinde gelip gitme de zorlanmaya baslayinca 

üzerine suyumuzu ilave edelim 

kendi yapmis oldugumuz et suyu suyumuzu da ekleyelim. 
lezzetini cok etkileyen bir etsuyudur bu ;) 

suyumuz kaynayinca, yikadigimiz mercimegi ekleyelim nisastasi iyice aritilmis olsun 

tuz karabiber ile tatlandiralim .tuzunu biraz sivri olacak sekilde ekleyin 
yani hissedilsin zira mercimek tuz hirsizidir, eksik olursa bu asama da ,s
onradan ne kadar eklerseniz ekleyin almaz icine 
kapagini hafif acik birakarak 30 dakika kaynatin 
dikkat edin tasmasin. arada bir iki kez karistirin, ocaginizin isisini orta derecede tutun

simdiiiii belki yüzünüzü burusturacaksiniz ama, bu asmada el blendiri kullanmak yok .
zira onunla yaparsaniz corbanin kivami, rengi degisiyor.
 tel bir süzgecten corbamizi süzerek kasik yardimi ile corbanizi bu elekten gecirin 
blendir yoooook :))

mercimegin posasi üste kalacak yaklasik 2 yemek kasigi. bunu atalim 
mercimegin türüne göre koyulugunu ayarlayin gerekirse su ilave etmeniz gerekebilir ama sakin cok duru olmasin dostlar mercimek yogun olmali birde limonsuz yenmez mercimek yavan gelir insana sofrada limon suyu tabakda dahi bulussa mercimekde  kivam aninda koyulasir 

ayni tenceremize üzeri icin olan tereyagini eritelim. hafiften köpürmeye baslayinca, 

icersine kirmizi biberi biraz daha tuzu ve karabiberi ekleyelim. süzdügümüz corbamizi
 üzerine ilave edelim .bir tasim daha kaynatalim koyulugunuda tekrar kontrol edelim 
son bir sir daha birakayim buraya  ocagin altini kapatinca, limon püremizden bir kahve kasigi  corbamiza ekleyelim .lezzetinde ki farki hissedeceksiniz biliyorum 

kaselere bosaltip üzerine arzu ederseniz kuru nane ve pul biber serpistirelim 
 hem sagligimiza hem nimetin varligina sükür dualarla bereket katarak ikram edelim 
hem yiyene hem yapana sifa olsun dularimla .afiyet ola dostlar daim dualara talibim 
Muhabbetle 


7 Kommentare:

  1. erişteli mercimek çorbasını biliyor musun.
    bayılırıım.
    adı da alişke çorbasıdır.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. isminin o oldugunu bilmiyordum deep ama yaparim
      kayinvalidem cok sever

      Sil
  2. Rahman razı olsun ablacım..

    YanıtlaSil
  3. ÜLKÜ
    hayırlı günler diliyorum.Tariflerinizin çoğunu denedim,hep güzel sonuçlar elde ediyorum, evdekiler hemen farkediyorlar.Bu verdiğiniz ölçülere bir tatlı kaşığı tuz yeterli oluyormu.iyiki varsınız .Allah her şeyi gönlünüzce versin .Şimdiden bayramınızı kutluyorum.

    YanıtlaSil
  4. Allah razi olsun sevgili Ülkü
    gönlümü hos eyledin rahman razi olsun
    Yukarida belirttigim gibi
    mercimek tuz hirsizidir ne kadar atsan doydum demez canim
    12 bardak siviya yaklasik 1,5 tatli kasigi tuz bizim damak tadimiza göre uygun düsüyor ilk etapta
    1 tatli kasigini mutlaka pisirken eklemelisin siza sonradan tuzu icine almaz mercimek
    eksik olursa sonradan eklenebilir oda zaten hissedilir
    dua eder dua beklerim hayirli bayramlar olsun insallah
    Muhabbetle

    YanıtlaSil
  5. Eşım sade mercimek istedi çalışan bir bayanım yeni evliyim mercimek çorbasını bilmiyorum ama nasıl yapabilirim yaptığım yemekleri çok beğeniyor ama mercimek yapmayı bilmediğimi bilmiyor nasl yapabilirim bir öneriniz var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu okudugunuz! sade mercimek corbasidir
      dilerim yardimci olabilmisimdir
      dua ile

      Sil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle