Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sambali

Es selamü aleyküm dostlar hayirli geceleriniz ola 
sicaklar beklenirken öyle bir geldi ki sicaklar burda 36 dereceyi gördük elhamdülillah .
lakin insaoglu ne istedigini bilmez 
sicak olur, serin olsun ,soguk olur ,sicak olsun deriz .
Durmadan isteriz ama insanogluyuz iste ne istedigimizi bilmiyoruz :)
beni fena carpti sicak .tüm gündür bas dönmesi ile bogustum 
su an harfler gözümün önünden ucusuyorlar .
hemen tarif diyelim ozaman anonim bir tarif oldu sambalimiz .yine benceleri koydum ama icersine;) 
malzeme 
1,5 su bardagi yogurt 
1 su bardagi seker 
1 yumurta beyazi 
500 gr iri irmik 
1 cay kasigi karbonat 
1 cay kasigi kabartma tozu 
&
serbeti icin 
4 su bardagi seker 
4 su bardagi su 
bir fiske limon suyu 

en üzerine sürmek icin 3-4 yemek kasigi pekmez 
süsleme icin tuzsuz badem yada fistik 

öncelikle serbetimizi hazirlamaliyiz ,ki sogusun ..soguk verilecek tatlimiza serbetimiz.
sekeri tencereye koyup üzerine suyu ekliyoruz bu haliyle ocaga koyuyoruz kaynamaya basladiktan sonra orta atesde 20 dakika kaynatiyoruz. biraz koyu bir suruba ihtiyacimiz var 20 dakikanin sonunda bir fiske limon tuzunu ekleyip ocagin altini kapatiyoruz .serbetinizi karistirmayin ki kenarlardaki seker yüzünden surubumuz erken kesilmesin (ben hic karistirmam o haliyle kaynamaya birakirim)
 hazir olan surubumuzu bir kenarda sogutalim 

cirpma kabimiza yogurdu ,sekeri ,yumurta beyazini koyup iyice cirpalim 
cirpma teli kullanalim  seker cözülsün 

22x 25 cm cabindaki tepsimizi yaglayalim .böyle bir tepsiniz yoksa 
kare borcami öneririm, diger tepsilerde oldukca ince oluyor 

irmiginizin iriligi bu tarifte önemli iri irmik kullanmalisiniz 

irmigin birazini ekleyip arada kabartma tozu ve karbonati ekleyelim 
kivami bozadan biraz koyu olmali gerekirse bir iki kasik daha yogurt ekleyebilirsiniz koyu olursa 
yumurta beyazini ben un yerine kullandim tutma görevini üstlensin diye 

tepsiyi tezgaha biraz vurup esit sekilde dagilmasini saglayalim .fark etti iseniz ne badem nede fistik var  biz yiyebildigimiz badem stogumuzu bitirdik :) ve fistik kizimin alerjisinden  dolayi asla kullanamam 
sizler arzu ettiginiz gibi yerlestirin hamurunuzun üzerine. dilediginiz miktar .sonra hemen
önceden  isitilmis 200 derece firina verin tatlimizi 45 dakika pisirin 
bir asamamiz daha var !

tatliyi firindan alip üzerine pekmezi bir firca yada kasigin tersi ile sürün hemen yine firina verin nar gibi kizarincaya dek birakin .15 dakika ya sürüyor ya sürmüyor gözünüzü üzerinden ayirmayin 

sicak tatlimizi firindan alip surubun bir kismini tatlimiza verelim 1,5 bardak kalmali elinizde ayirdiginiz  miktar soguduktan sonra parlaklik icin kullancagiz ;)

yanliz burda belirtmek istedigim bir konu var. irmiginizin cinsi ya cok cekendir, ya cekmeyendir.damak tadiniza uygun sekilde siz ayarlama yapacaksiniz serbet olayini.. benim verdigim miktar hazirlayin ama veriken dikkat sizde olsun .surubu tatlimiza verince kapattigimiz ama sicak olan firinimiza tekrar veriyoruz kalsin orada 10-15 dakika ceksin serbetini her zerresine 

ayirdigimiz serbeti sürelim kasigin tersi ile üzerine parlasin kuru yerler varsa oralara da verelim.
 özellikle kenarlarina. sonra gönlümüze göre dilimleyelim .iftar sonrasi servise hazir beklesin bizi .
sambali oldumu bilmiyorum ,esime sorarsak olmus :) o olmus dediyse olmustur güvenirim kobayima ama biliyorum ki sambali ustalarinin yaptiginin yerini asla tutmaz .kenar kösedeki dükkkanlar da yada 
bir cam kenarli el arabasinda satilan sambliye asla uymaz 
dilerim olmustur, dilerim beyenirsiniz .kismetse yolculuk var memlekete yakin zamanda .
rabbim nasip ederse yapisacagim bir sambali satan dükkan yada satici kardesimizin yakasina 
olmali olmali sambali nasil olmali soracagim ;) 
Afiyet sifa olsun dualara talibim dostlar 
muhabbetle 




9 yorum:

  1. Elinize sağlık çok leziz olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Sambaliyi Söke li bir arkadasimdan duydum,cok eskiden sizin dediginiz saticilardan yermis,simdi 30 yildir Almanya da ve nasil yapildigini bilmiyordu,arastirdik,icine agar agar denilen jelatin gibi bir sey kondugunu ögrendik,ama henüz denemedik,O öyle bir anlattiki tatlisini, cok merak ettim,senin tarifindeki görüntü bence arkadasimin istedigi kivamda,mutlaka deneyip ona sürpriz olarak yedirmeliyim,cok severim sürpriz yapmayi,ellerine saglik diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sasirttin beni terazi kizi
      demek agar agar cok sasirdim inan
      sonucu banada bildir olurmu? ne diyecek arkadasin cok merak ediyorum
      agar agar ile bir kez daha deneyecegim
      bellimi olur belkide aranan kivam o
      rahman razi olsun

      Sil
  3. Vay vay vay aman Allahim masallah o ilk kare cigerimden vurdu beni Allah razi olsun ablacim icime su serptin deneyecegim harika gorunuyor abime de guvenerek yapmadan sevdigimi belirtmeliyim :) memeleketin yolu trakyadan gecer,biliyon demi?

    YanıtlaSil
  4. Ablam be beni evlad edinsen nasıl olur:))
    Hayırlı yolculuklar diliyorum..

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık nefis görünüyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik canim,sahane görünüyor.firdevs

    YanıtlaSil
  7. Sambali ile revani arasında ne fark var acaba üzerindeki fıstık süslemesi mi acaba? Sevgiler. Zehra genc

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle