Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Susamli Seker & Susamli Helva


Hayirli geceler dostlar 
Herkezde tatli bir telas biliyorum . sanal sessiz,hummali calismalar tam hiz .
temizlik, tatli ,alisveris
burada ise bayramin is gününe denk gelmesi, cocuklarin okula gitmesi, yaranin üzerine tuz biber olmakda her bayram gibi . bayramlar bana bayram gibi gelmiyor .
aile de varsa, insanin topraginda, esine dostuna minarelerden yükselen ezan sesine hasreti bayrami yasatmiyor gurbetteki insana . icini acitiyor insanin 
 bayram nedir ?? 
bayram, sevdigine sarilip kokusunu icine cekmek .
varligina dag gibi dayandigin, büyüklerinin elini öpüp hayir duasini almak 
her bayram gözüme yüregime daha cok batmakda ,eskiye dair özlem,icimi sarmakda 
bu aci her bayram katlanmak da.  
bizde bayram böyle.. sizlere diyecegim tek sey 
 kiymet biline ,kiymet biline  
istedim ki özümüzden bir lezzet olsun tarifimiz .misafir perverligin ilk simgesi gül suyu ve sekerdir  degilmi :)
onlar kadar ince olmak, onlar kadar ruha hitap etmeyi, edebilmeyi cok isterdim. kimlermi ?
tutkum osmanli.. her saniyemin ,yasamimin her karesi ,osmanli olsun isterdim 
verecegi ikrami misafiri test edisindeki incelik bile takdire sayan osmanli . Bilirmisiniz dostlar osmanli da evine gelen misafire acmisin diye direk sorulmazmis . ikramda verilen kahve ile suyun hangisini önce alacagina bakilirmis  misaifirin tercihinden anlasilirmis ac yada tok oldugu 
nasilmi ?ac ise su ,tok ise kahve alirmis .. suyu alan misafirine ev sahibesi misafirin ac oldugunu anlar sofrayi kurdurumus hemen .incelik, asillik, misafir perverlik .
böyle iste ...
simdi tarif .sizlerin zamani kisitli ama benim cenem düstü .af ola 
kitir helvami desem, yoksa susamli sekermi ..bir islem bunu sizin belirlemenizi saglayacak 
Malzeme 
3 su bardagi susam 
1 kg seker 
1 su bardagi su 
2 avuc keten tohumu 
1 avuc dolusu dogranmis badem 
1 fiske limon tuzu 

öncelikle kuru tavamiza susami koyup kokusu cikincaya kadar karistirarak isitalim 
burnunuza koku gelince olmus demektir 

baska bir kaba alip susami 

tavayi tekrar ocaga koyup sekeri,ve suyu koyalim karistirip birakalim 

seker eriyip, kaynamaya baslayinca, icersine keten tohumunu ve iri dogradigimiz bademleri ekleyelim 

harli atese yaklasik 15 dakika bilemediniz 18 dakika kaynatalim. arada karistirmayi unutmayin .rengi sararmali ama yanmamali .ocaktan cekip bir fiske dedigimiz limon tuzunu ekleyip

üzerine kenarda beklettigimiz susami koyup karistiralim 

simdi susamli sekermi ,yoksa kitir helvami ?burada ki islem belirleyecek. dikdörtgen cam kaliba yagli kagit koyup üzerine dökerseniz, haliyle kalin olacak. bu seker olarak ikram olur .
yok biraz daha ince olsun derseniz firi tepsisine dökmelisiniz. yine yagli kagit sermelisiniz 

cok fazla katilasmasina müsade etmeden kaliptan kagidindan tutarak cikarin hemen keskin bir bicakla istediginiz ebatta kesin bicagi arada sicak suya batirmanizi tavsiye ederim .
katilasmasina müsade etmeyin sakin.. ister küp seker, dilerseniz kitir helva 
susamin ve keten tohumun faydalarini yazacaktim ben  malesef bayram duygularima yenik düstü bir dahaki sefere insAllah 
bakarsiniz diger bayrami memlekete nasip eder Allah yakinmalarim olmadan faydalarini yazarim 
insAllah diyelim Tarif bana ait dostlar 

afiyet olsun dualara talibim dostlar hepinize kolayliklar hayirli hafta sonlari diliyorum 
Muhabbetle

20 yorum:

  1. Bu helva beni aldı, çocukluğuma götürdü. Komşumuz buna bezer, pekmez ve fıstık ilaveli bir susamlı helva yapardı. Nasıl severdim...Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım.. Bayıldım ben tarifine .. Notumu aldım.. Mutlaka deneyeceğim..Şimdiden hayırlı bayramlar. Bayramın kutlu olsun canım.. Sevgiler..:)))

    YanıtlaSil
  3. maşallah size :) çok hoş bir tarif denenmeli mutlaka
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Es selamü aleyküm. Ne güzel anlatmissin ablacim yine bizi,eksik,kirik,buruk, yanimizi.
    Bayramlar bize her yil daha fazla hüznü buruklugu,katlanarak artarak gelir oldu.
    bloglari gezdikce burnumun diregi sizliyor bayram telasi yasanyan kardeslerimi gördükce.
    Ama olsun diyor insan yine,sükür bu güne tekrar kavusturana..Elhamdülillah...
    Cenab-i Hak cümlemize hayirli bir bayram gecirmeyi nasip etsin insallah...

    Elline,diline,yüregine saglik ablacim..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. melek hanım tarifiniz şahane ben çocuklara ikramlık olarak bayram şekeri demek istiyorum onlar için hem doğal hem kuvvet verici bir bayram şekeri olur sanırım.birde gurbetteki kardeşlerimizin bayramları nasıl buruk yarım yaşadıklarını görüp nerede eski bayramlar diye dert yananların sanırım şükür etmeleri lazım. ben bu vatanıma, toprağıma, türkiyeme, helede istanbuluma kurban olurum rabbim ayırmasın.birdahaki bayramı anacığınızın ellerini öperek onun dizinin dibinde kutlayın inşallah. SELAM VE DUA İLE HAYIRLI BAYRAMLAR..

    YanıtlaSil
  6. cok guzel bir fikir..cok guzel bir tatli

    YanıtlaSil
  7. Cok ilgi çekici değişik bir helva olmuş. Bayram şekeri gibi ikram etmek de çok hoş olurdu. Ellerin dert görmesin ablacım. İyi bayramlar dilerim şimdiden. Allah daha güzel bayramlar da nasip eder inşallah.

    YanıtlaSil
  8. SİZE DE HAYIRLI GECELER ABLACIĞIM, ADINIZ AZRA MI MELEK Mİ BİLEMEDİM. HAFTA İÇİ ÇALIŞTIĞIM İÇİN BUGÜN YOĞUN TEMİZLİK YAPTIM AMA BİTMEDİ=( AZ ÖNCE EŞİMİN YARDIMIYLA EMAİLİNİZİ OKUDUM BİLGİSAYAR KONUSUNDA UZMAN DEĞİLİM DAHA ACEMİYİM KUSURUMA BAKMAYIN=(ÇOK SEVİNDİM. AGAR AGARI DÜN İŞTEN EVE DÖNERKEN SORDUM YOK YOK YOK KOLAY BULAMAYACAĞIMI ANLADIM. DR OUTKERIN ÜRÜNLERİNİ ESKİDEN KULLANIRDIM AMA ARTIK GÜVENEMİYORUM. MÜSLÜMAN ÜLKEDE YAŞAMAMIZA RAĞMEN PARANOYAK OLMAYA BAŞLADIK ESTAĞFURULLAH. BİTKİSELSE ALIRIM İNŞAALLAH. YÜCE RABBİM SİZE BİR GÜN VATANDA BAYRAMI GEÇİRMENİZİ NASİP EYLESİN HAYIRLISIYLA OLUR İNŞAALLAH. NERELİSİNİZ? BENİM AİLEM NEVŞEHİRLİ EŞİM DE KAYSERİLİ. ALMANYANIN NERESİNDE YAŞIYORSUNUZ? BEN MAİNZ/ HANAU'DA DOĞDUM. NESTUİK KULLANIRKEN ÜLKERDEN ÇIKTI DİYE SEVİNDİM VARDI AMA NE YAZIK Kİ KAPANMIŞ HERHALDE. OĞLUM DA BEN DE SEVERİM KAKAOLU SÜTÜ =( UF YA KAFANIZI BEN DE ŞİŞİRDİM ÖZÜR DİLERİM. ICH LİEBE DİCH GUTE NACHT=) ALLAHA EMANET OLUN

    YanıtlaSil
  9. Yine cok guzel bir tarif ellerinize saglik tr de ablamda hashas ve pekmezle yapiyor oda aklima geldi burnumun diregi sizladi simdi bayramda gurbette buruk geciyor cok sukur bu gunlere ulastiran rabbime bayraminizi kutlar birdahaki bayramda tr oluruz insaallah allaha emanet olun selamlar backnang

    YanıtlaSil
  10. Bayramimiz mubarek olsun.rabbim bizleri ve butun islam alemini sevincle kutlayacagimiz bayramlara eristirsin .backnang

    YanıtlaSil
  11. Çok farklı ve güzel bir lezzet olmuş ...... Ellerinize sağlık şimdiden iyi bayramlar ......

    YanıtlaSil
  12. Hayırlı bayramlar diler sevdiklerinizle daha nice güzel bayramlara inşAllah...

    YanıtlaSil
  13. ne güzel şeyler sölemişsiniz.

    bi dee, bunları hep hazır yeriz.
    evde yapılabiliyo ha.
    ilk defa gördüm.
    not aldım.
    bi akrabama yaptırayım.
    :)

    YanıtlaSil
  14. Meleğim koşup, uçup gelesim sıkı sıkı sarılıp sana Bayramını kutlayasım geldi. Burukluğunu paylaşıp, memleket yoksunluğunu gideresim geldi. Allahın selamı dahil vatanından istediğin başka ne varsa çantama doldurup kucağına boşaltasım geldi. Hüzünlendirdin beni. Hayırlı bayramların olsun. Susamlı şeker tadında, tereyağlı baklava tadında, gül kokusunda, ezan sesi huzurunda. Hayırlı bayramlar canım..

    YanıtlaSil
  15. Selamun aleyküm Melek abla,
    Ben bu susamli helvadan yaptim ama o kadar sert olduki, yiyenler disleri kirilacak diye korktular.
    Ama tadi cok güzel. Acaba bu sertlige karsi bi fikriniz varmi.
    Allaha emanet olun.
    Nurgül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleyküm selam nurgül.yukarida belirttim ablam cok ince dökersen kitir helva kalin dökersen seker olur .disarida satilanlarda serttir ve incedir
      birde kaynatma süresi etken bu sertlige verdigim süreden fazla kaynatilmamali
      sende Allaha emanet ol ablam

      Sil
  16. tüm dostlarim sagolun her birinize ayri ayri tesekkür ediyorum
    hayirli bayramlar hepinize

    YanıtlaSil
  17. Canımsın, ne de güzel yazmışsın, anlatmışsın..İnşallah diyorum, bir sonra ki bayramda yanımızda yakınımızda olursun :) Rabbim lutfeyleye..
    Tarif de şahane, not alıyorum, ben de küncüyle denmek istiyorum İnşallah...yapınca paylaşırım..
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Bence de Bayram şekeri olarak kullanılabilir. Şeker yerine pekmez olsa daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Sertliğini azaltmak için ateşten indirdikten sonra biraz ev yapımı elma sirkeside ilave edilebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkür ederim .
      birkezde sizin söylediginiz gibi deneyecegim
      sevgiler

      Sil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle