Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pirasali pasta

Es selamü aleyküm dostlar 
Hersey bir kivilcim ile basladi aslinda. Güzel dostum siyah kugum zor bir animda bana destek dolu sözlerinin arasinda sarf etti pirasayi .o benim hem iyi günümde, hemde kötü günümde yanimda oldu. 
minnettarim ona .o anda cimbizligim tuttu ve ben pirasayi taktim kafaya. o isterde ben yapmazmiyim 
evet pastamiz pirasali dostlar .facebookta dostlarima bir güzellik yapayim dedim .sanirim insanlarimiz okumayi sevmiyor hediyelesmek adina pastamizin icinde ne var diye sordum ,sectigim bir kitabi hediye etmeyi niyete almistim .can dostlar sagolsun cevapladilar ama kimsenin aklina elbet pirasa gelmedi olurda olur dedim, ama olmadi ..bir dahaki sefere insallah ;)
inanilmaz bir lezzet cikti ortaya TARIF ELBET BANA AIT .
malzeme 
keki icin 
150 gr oda isisinda tereyag 
150 gr toz seker 
2 yumurta sarisi 
1 tüm yumurta 
200 gr un 
1 pk vanilyali puding 
yarim pk kabartma tozu 
yarim cay bardagi süt (ajda bardagi )
&
pirasali harci
700 gr temizlenmis haliyle pirasa 
2 elma cok büyük degil 
1 cay bardagi tepeleme kus üzümü 
yarim cay bardagi su 
1 yemek kasigi limon suyu 
yarim limon kabugu rendesi 
yarim cay kasigi tarcin 
1 tane karanfil 
&
üst mereng katman 
2 yumurta beyazi 
1 cay bardagi seker 
1,5 yemek kasigi galeta unu 
yarim cay kasigi tarcin 

belirtmeliyim pirasalarimiz iri beyaz kismi yesilinden biraz fazla olsun 

temizleyip cok iri olmayacak sekilde dograyalim yikayip cok fazla süzdürmeden 

tencereye alalim üzerine elmayi soyup rendeleyelim .kus üzümünü ekleyip 
suyu ilave edip ocaga pismeye birakalim yaklasik 10 dakika 

hafifi sulu iken sekeri ekleyip taricini ve karanfili birakalim icersine 

suyu cekilip recel kivamina gelince ocaktan alalim sogumaya birakalim tamamen sogumus olmali karanfili icersinden almayi unutmayalim 

simdi kekini hazirliyoruz 28 cm kelepceli kalibin dibini yaglayalim firini 190 dereceye ayarlayip isinmaya birakalim oda isisindaki tereyagi ve sekeri beraberce cirpalim tamaman homojen bir kivam alincaya kadar cirpalim 

diger malzmeleri ölctük tarttik un vanilyali puding ve kabartm atozunu ayri bir kapta karistirdik yumurta beyazlarini mereng yapiminda kullanacagiz sakinicersine yumurta sarisindan kacirmayin yoksa merenginiz tutmaz 

tereyag seker karisimina yumurtalari ilave edip biraz cirpalim yaklasik iki dakika 

en son unlu karisimi ve sütü ilave edip 

karistirip mikserimizi kapatalim 

yaglanmis kalibimiza koyup kenarlari hafif yüksek sekilde yayalim 

üzerine pirasali harcimizi koyup düzleyelim kasikla hafif resimde görüldügü üzere bastiralim hamurumuzun icersine dalsin harcimiz ama cok basmak yok isittigimiz firina verip 20 dakika pisirelim 20 dakika sonunda yagli kagidi islatip avucumuzda sIkalim firinin kapagini acip pastamizin üzerini örtelim elinizi cabuk tutun firin isisi düsmesin .bunu pastamizin üzerindeki pirasalar kurumasin diye yaptik ici pisecek üstü kurumayacak Allahin izni ile 20 dakika devam daha pisirelim ayni isida 
toplam 45 dakik oldu pastamiza yagli kagidi yaptiktan sonra pismeye biraktikya biz  o arada merengi hazirlayalim 

yumurta beyazini bir iki dakika beyazlayincaya kadar cirpalim daha sonra sekeri yavasca ilave ederek cirpmaya devam edelim seker cözülmeli icersinde mikseri kapatip 

üzerine galeta ununu ve taricini ekleyip biraz  karistiralim 
catal ile yapalim bunu sinmesin yumurta beyazi 

pastamizi firindan alip üzerine merengimizi sürelim kenarlara cok yaklastirmayin
 kabaracak kaliba yapismamali 15 dakika daha tutalim ayni isida pastamizi 

firindan aldigimiz pastamizin kenarlarindan kurtarip sogumaya birakalim

Dilerseniz soguk, dilerseniz ilik dilimleyerek servise sunalim.
 damaginizdaki lezzet tezatlarin yikilisinin ve dostun iyi gündede kötü gündede yaninda oldugunu anlamanin tadina varin .ve ben her bu pastayi yaptigimda can dostumu bir kez daha sevecegim 
seni seviyorum siyah kugum ve diger dostlarim sizi seviyorum siz kendinizi biliyorsunuz ;) 
iyiki varsiniz 
Muhabbetle efendim 


12 yorum:

  1. Merhabalar:)Hala tarifinizin etksindeyim..Okumaya başlarken bir muziplik var bu işte diye merakla okudum tarifinizi..Şimdiye kadar hiç duymadım pırasalı pasta:)deneyeceğim mutlaka..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Elinize emeginize saglik ablacim...Gercekten cok cekmis pirasa... :D Ama tadi da güzeldir eminim...

    YanıtlaSil
  3. Allah dostlarını yanından eksik etmesin ablacım. Yeteneklerini yine konuşturmuşsun :)
    Bana göre herşeyin reçeli olduğu gibi tatlısı, pastası da olur. Çok leziz görünüyor zaten. Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. cok degisik ve cok harika bir pasta olmus,
    ellerine saglik melegim.sevgilerimle, firdevs

    YanıtlaSil
  5. Hayırlı günler Melek,
    Pırasayı çok severim böreğini yaptım ..şimdi bunu deneyeceğim ellerin dert görmesin .Güzel paylaşımların için teşekkür ederim.
    Sağlıkla sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  6. Maşallah eee daha ne diyelim dimi ama.. Senden korkulur pırasayı da pastanın içine soktun ya domatesten sonra.. şaka bir yana mutfakta harikalar pişiriyorsun maşallah diyelim de nazarımız değmesin ablama.. Pırasalı pasta nasıl olur üzümlü şekliyle merak uyandırdı bende..
    Ellerine kollarına sağlık..

    YanıtlaSil
  7. çok düşündüm baktım resme ama yom bulamadım☺️ maşallah gene harika bir tarif

    YanıtlaSil
  8. ellerinine saglik bacim pirasa osmanlinin eczanesi sifa kaynagi cocuklara yedirmekte zorlanan annelere gzel bir alternatif olmus eee ne diyeyimm sirada hangi sebze var ;)) öptümmm bidenemmm

    YanıtlaSil
  9. Meleğim canım ben prasalı börek yaparım ve severim ancak pastasını sende gördüm duydum. İnan tadını merak ettim. Ellerine sağlık canım benim..Mutlaka denemek isterim. Eline koluna sağlık..Sevgilerimle, bereketli olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  10. Görseydim inanki bilirdim çünkü bekliyordum ne zamannnn yapacak diye tivtivim benim mucuk mucuk ellerine sağlık canımmm
    ben seni çok seviyor, bir tek sana şımarıyorum :)) Seviyorum seniiiiii ya şu resimleri at bana artık bir ara meraktayım öptümmm

    YanıtlaSil
  11. Sahi Mercimekli pastayı yapmışmıydık:))

    YanıtlaSil
  12. Dehşetsin müthişsin demekten kendimi alamıyorum :)))
    Bu tarifi bir kaç kez okudum..Domates ıspanak belirgin acı kokuya tada sahip değillerdi en azından da,pastaya girdiler..hem öyle fazla bir miktar da eklenmiyor :) ama hem pırasa hem de 700 gr olması gerçekten çok şaşırtıcı...
    Pırasanın kokusunu benim bebeler kesin alırlar, korkumdan yapamam herhalde..ama senden yerim belki bir gün ;) belli mi olur? :))
    Bu arada senin sorularına doğru cevap verebilmek ne mümkün bacım? her bişi alengirli sende :))) yoksa kitap sevmediğimizden diil yanii ;))

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle