Süt Receli

es selamü aleyküm dostlar hayirli saglikli bir gün diliyorum 
cok uzun zamandir yapmak istedigim, ama bir türlü firsatini bulmadigim süt recelimizin tarifini paylasayim istedim sizlere .ihtiyaciniz olan tek sey zaman  birazcik da sabir .süte karsi alerjisi olan benim biraz tuhaf bu receli yapma arzusunun uyanmasi ama ev halkinin yiyecegini düsünerek katlandim isleme tabii sizlerinde düsündüm ki bu sebeplede simdi yayina girecek simdi .Nette cok tarif var. hepsi bir birin benzerimi bilmiyorum arastirma cabasina girmedim .yapmaliyim diye kafama koydugumda sene 2012 imis benim kafama koydugum hali sevgili aynurumun süt receli tarifi idi, ve dün nasip oldu .
onun resimlerine bakinca benim recelimin biraz daha koyu renkde oldugunu görüyorum .
sanirim bu benim döküm tenceremden kaynaklandi. ama ben sonucdan memnunum karamel yogunlugu daha fazla süt ile birlesince tadi mükemmel .onun verdigi miktari ben ikiye katladim .söyleki bu kadar zaman harcayip sonucun da eldeki miktar göze görünür olmali diye düsündüm hem enerji sarfiyati verilen zaman buna degmeli degilmi .ben sonucu hic düsünmeden karar verdim zira aynurum kücük ayrintilari dahi paylasan bir arkadasim gözü kapali daldim yani :) 
tarif icin tesekkür ediyorum aynurum .rahman razi olsun 
Malzeme 
2 litre süt mümkünse taze süt 
600 gr tozseker 
2pk kabartma tozu 
2 yemek kasigi misir nisastasi (cok tepeleme degil )

öncelikle tencereniz ya döküm yada teflon olsunki dibini cok sarmasin temizleme islemi kolay olsun birde büyük olmali tasma ihtimaline karsi .sütümüzü tenceremize koyalim ocaga oturtalim ben islemi kisa tuttum ilk asmada hepsini karistirdim .aklinizda bulunsu sicaga serpistirilen un nisasta puding fark etmez topaklanir .soguk olarak karistirmakda bu sorun ortadan kalkar mutlaka sicaga karistirilacaksa bir sivi malzeme ile cözdürülmelidir .neyse tarifimize dönelim biz ;)

bir kapta seker ,nisasta ve kabartma tozunu iyice karistiralim 

tencereye cirpma teli kullanarak ekleyelim 

sürec simdi basliyor devamli karistirmak sureti ile yarim saati gözden cikarin birkere .bu esnada yaniniza bir kitap alabilirsiniz .atesi ilk etapda mutlaka az tutun dibinin sarmasini engellemis olursunuz .malzeme 
köpürmeye basliyor siz karistirdikca siniyor. sakin olaki ocakda birakip ayrilmayin basindan. yarim saat sonrasinda isiyi biraz daha düsürüp pismeye birakalim ben 1,5 saati gecik pisirdim
 arada karistirmayi  aman ihmal etmeyin 

benim sevincim ikiye katlandi sonlara dogru tenceremin ortasinda olusan kalp ve rengi beni mest etti. ortada olusan bu köpük recelimizin oldugunun isareti .altini kapatiyoruz 

sogumasi icin bir kenarda bekletelim arada karistiralim ama kabuk tutmasin. ben ne kadar su görüntüyü bozmamak icin karistirmaya kiyamasamda sonunda fotograf makinamla güzelligi sabitleyip karistirdim 
:)

iliyinca agzi güzel kapanan kavanozlara bosaltalim .bu verdigim miktardan 400 ml lik 3 kavanoz oldu 
gelelim birinin rengi neden farkli .illa bir nokta koymaliyim ya buda beclisi olsun istedim. 
kabuklari soyulmus 200 gr kadar kavrulmus findigi 1,5 su bardagi süt receli ekleyip el blendirindan cektim biraz hafif diri kalacak sekilde birakdim . buda findiklisi oldu 
sizler dilerseniz badem yada kakao ekleyebilirsiniz. dilerseniz sade tüketin arzunuza kalmis 

mutlaka buzdolabinda muhafaza edelim .ister dondurma üzerine dilerseniz krebe dilerseniz waffele yada pastaya hayal dünyaniz size has .afiyet sifa olsun dostla dualariniza talibim .
Muhabbetle efendim 


Devamı ...

Delikan Pastasi :)

Es selamü aleyküm dostlar .hayirli cumalar dilerim ümmeti muhammede s.a.v 
cok fazlaca ara verdigimi bilmekle berabe, aciklama yapmayi da su durumda gereksiz görmekteyim .
zira anlatip dillendirmek bazen gereksizdir..cok konusmak insani zor durumda birakabiliyor .
hemen bir pasta tarifi birakmak istiyorum sizlere .tarifi bana ait  pastamizin .görüldügü kadar zor olmayan ,tadi hafif ,arzu ettiginiz her meyve ile konseptini degistirebileceginiz bir tarif .göze bu sekliyle nasil hitab ediyor bilemiyorum .Ben bir delikanlimiza yaptim pastamizi.O adam olma yolunda attigi adimlari anlatan bir konsept olsun istedim .pasta sahibi aslinda sormadi neden kirmizi beyaz neden bu kareler :) olsun ama anlamini ben biliyorum .bir iki tanesini birakabilirim buraya ;)
ergenlige gecis elbet zorlarini beraberinde getiren yaslarin baslangicidir anlamak ,anlasilmak degisken ruh halleri . bir dönem sürer bu bunu anlatan delikanli tabiri dir .
delikanli degince aklima kirmizi geldi
kirmizini ani cikislari, kareler durumlari yasanan anlari  ifade etsin istedim. beyazligi ailenin sevenlerinin sabrini , kirmiziyi ise delikanlimizin canlilik heves arzulari bazende öfkesini ifade etsin istedim. araya koydugum 14 dün etrafini saran ünlem isaretleri ise ona davranista birazcik anlayisli olmayi gerektirdigini hatirlatsin istedim .cok sacma gelebilir . ne yapayim duygularimi söylemek istediklerimi pastaya yansitiyorum ben ifademle bazen yanlis anlasilmalara sebep olmakdan iyidir diyorum .
anlamak bazen bir bakis bile cok sey anlatirken konusmadan bir coksey anlayabilir ve anlatabilir insan.

Malzeme 
pandispanya bir büyük firin tepsisi icin 
6 yumurta 
6 ymek kasigi su 
1 su abrdagi seker 
150 gr un 
150 gr nisasta 
2 tatli kasigi kabartma tozu 
&
dolgusu icin 
500 gr dondurulmus frambuaz 
1 su bardagi seker 
1 pk vanilyali puding 
1 su bardagi su 
1 poset kremsanti 
1 su bardagi süt 
&
üzerini süslemek icin 
2 poset kremsanti 
1 su bardagindan biraz fazla süt 
200 gr beyaz cikolata 
frambuaz receli 

firini 190 dereceye ayarlayip isinmaya birakalim .malzemeleri ayarlayalim un ve nisasta kabartma tozu bir kapta karismis olmali ayni zamanda elenmis tabi

seker su ve yumurtayi mikserinizin en yüksek devirinde tam bes dakika cirpin 
daha sonra mikseri kapatip unlu karisimi ilave edin karistirip yüksek devir olmasin mikseriniz ama 

yagli kagit serilmis tepsiye döküp düzleyin isittigimiz firinda yaklasik 20 dakika pisirin firina göre degisiklik arz edebilir gözünüzü üzerinden ayirmayin 

firindan pandispanyamizi alip hamur icin kulandiginiz bir mutfak bezine toz seker serpistirin yaklasik 
4 yemek kasigi hemen pandispanyayi kagidindan tutup bu beze ters cevirin .altindan pisirma kagidini cikarin .sogumaya birakin .

pandispanmyamiz soguyunca varsa cemberinizi yoksa pasta kalibinizincemberini  koyarak ölcü alin pastamizin cabi 28 cm olmali biraz bastirarak cemberi iz birakin 
cikardiginiz yuvarlak tabani saklama kabina koyup yada kalibiniza cemberi tekrar gecirin 

frambuzalari cözdürmeden bir tencereye koyup üzerine sekeri serpistirin .seker eriyip frambuzalar kendi suyu ile cözülünce bir iki tasim kaynatip 

dar delikli bir süzgecten gecirelim cekirdeklerini atalim .

frambuazi tekrar tencereye koyalim .su ile birlikte pudingi inceltip ocaktaki frambuaza ekleyip koyulasincaya kadar ocakta tutalim bir iki tasim kaynamasi kafi sogumasi icin bir kenarda bekletelim sertlesmesine müsade etmeyin ama biz pandispanyamizi keserken sogumus olacaktir zaten  

yuvarlak taban cikardigimiz pandispanyamizdan geri kalan hamurumuzu iri küpler seklinde dograyalim 
cok iri olmayacak ama dagilacak kadarda kücük olmamali .
12 tanesini üzeri icin ayiralim gerisini pastamizini icersine dolgu olarak  kullanacagiz 

soguyan pudingimizden 3-4 yemek kasigi taban pandispanyamiza sürelim 

1 poset sanitimizi süt ile cirpalim biraz ondan biraz sundan islemi basliyor simdi .
mermer deseni vermek icin bu gerekli .biraz pudingden santimize ekliyoruz tel ile ara ara karistiriyoruz 

dogradigimiz pandispanyamizdan biraz ekliyoruz ar ara 
biraz karistirip yine puding ekliyoruz böyle böyle malzemeyi harmanliyoruz .
hazirladigimiz harcimizi cember takdigimiz pandispanyamizin üzerine dolduruyoruz 
daha sonra diger 2 poset santimizi süt ile cirparak hazirlayalim 

pastamizin en üzerine biraz kalin bir katman halinde sürelim santimizi  
kalan santi ile pastamizin her yerini kaplayalim 

yaklasik yarim saat dinlendirelim soguk bir yerde. daha sonra cemberi cikaralim 

en üzerine kullandigimiz küp pandispanyalarimizi benmari usulu erittigimiz beyaz cikolata ile kaplayalim 
bir tel üzerine koyarak yapalim bu islemi, zira  altina damlayan cikolatayi,üzerine kullanacagimiz kirmizi süsleme icin kullanacagiz. donmadan hemen ayri bir celik kaba bosaltalim alta akan cikolatamizi .
küplerimiz donarken alttan aldigimiz cikolatayi  recel ile birlikte iyice karistiralim donma olayi baslarsa hafiften isitabilirsiniz 
buzluk posetinine doldurup ucunu kesin .daha sonra dilediginiz gibi bu cikolatali harcinizla süsleyin .
pastamizi buzdolabinda en az 4 saat dinlendirip servise sunabilirsiniz .
afiyet olsun dostlar dualariniza talibim .
bir noktaya deginmeden gecemeyecegim .tariflerimi evirip ceviren kisiler yayinladiklari reklamlardan köse olsalarda Allah katinda eser bana nasiptir .kimse bunu bilmesede ben biliyorum 
 tek temnnim insAllah duada yer aliyorum ben ahiretimin düsüncesindeyim  aziksiz koymayin beni 
Muhabbetle 
Devamı ...

Balikli Pogaca


Es selamü aleyküm dostlar hayirli nurlu geceleriniz olsun .
son zamanlarda uyku ile problemim olunca, gündüz verimim oldukca düstü .öyle ki gün geliyor yemek yapmaya mecalim kalmiyor.dünde öylesine aksam üzeri valideye hap almazdan evvel verebilecegim cabuk ama yemek niyetine gecebilecek birseyler yapma düsüncesi varken kizimin sevdigi baligi yapmaya söz verdigim aklima  gelince yüzümü burusturdum ne yapabilirim derken 
ikisini birlesiminden ortaya bu tarifim cikti .
yanina bir salata ile gayet güzel bir ögün oldu .biliyorum su an yüzünüzü burusturdunuz balik ve pogacamiiii nasil olur ?? niye olmasin ?? denemeden sonucu bilmek mümkün degil  :D
mayali ile ugrasmayacagiz 3.2.1 pogacanin malzemesine kücük bir kac ekleme ile  bu sonuca ulasacagiz yolluk,is yeri icin,okul icin ,gayet güzel bir altarnatif sizlere
 ben bir pk balik kullandim buradaki paketler cesitli gramajlarda 
Malzeme 
1 yemek kasigi biber salcasi 
1 cay kasigi karabiber 
1 tatli kasigi kekik 
1tatli kasigi pul biber 
 1 cay kasigi sogan tozu yoksa kullanmayabilirisiniz 
tuz 
1 pk iglo parmak balik 12 adet
üzeri icin 
galeta unu 
un harici ek malzemelerle yogurma kabina koyup iyice karistiralim 
yani 3.2.1. pogaca hamuru malzemelerine ek olarak salca, karabiber, kekik, sogan tozu, pul biber karisimi hazirliyoruz ciprma teli ile iyice karistiriyoruz 

üzerine unu ekleyip,

 3.2.1. pogaca hamuru seklinde yoguruyoruz 

yogurdugumuz hamurumuzdan mandalinadan büyük koparip, elimizin genisliginde aciyoruz 
icersine buzunu cözdürdügümüz! baligimizdan bir tane koyup 

resimde görüldügü üzere kapatip kenar köselerini de kapatiyoruz 
firin tepsisine koymadan evvel galeta ununa bulayip 


yagli kagit serilmis tepsiye diziyoruz .pogacalarimizin üzerine keskin bir bicakla cizikler atiyoruz 
(baligin buharindan hamurlasma olmamasi icin yapiyoruz bunu )

isittigimiz180 derece firinda yaklasik 40 dakika pisiriyoruz .hamurumuzun tümüne balik yeterli gelmiyor yaklasik 5-7 tanede yuvarlak pogaca seklinde bos yaptim.onuda servis olarak ortadan kesip icersine kasar ve pastirma esliginde servis yaptim 

olurmu yaaa demeyin benceli iste yine ;) bir kez deneyin derim .salata mutlaka olmali.
afiyet olsun dostlar dualara talibim 
muhabbetle  




Devamı ...

Körili Havuclu Corba

Es selamü aleyküm dostlar .
Hayirli nurlu cumalar hepinize .bir corba tarifimiz var bügün tarifi bana ait .
malzeme 
5 tane havuc cok iri olmayan 
1 cay bardagi mercimek 
1 kuru sogan orta boy 
yarim cay bardagi siviyag 
1,5 yemek kasigi un 
1 dilim limon 
yarim cay kasigi köri (curyy) 
tuz karabiber 
yaklasik 1,5 litre et suyu 
&
1 yemek kasigi tereyag 
yarim cay kasigi köri
havuclari kaziyip yikayalim 

bir tencereye siviyagi ,dogradigimiz havuclari ve kuru sogani bir parmak kalinliginda limonu kesip kabuklari ile birlikte tencereye koyalim orta ateste 3-4 dakika kavuralim 

tencereye unu ekleyip bir dakikaya yakin onuda kavuralim tuzu karabiberi ekleyelim 

suyunu ekleyip tencereye ardindan yikadigimiz mercimegi ekleyip karistiralim 

kaynamaya baslayinca körimizi ekleyelim yarim cay kasigi ama biraz tepeleme 
resimde görüldügü üzere yaklasik 30 dakika kapagi acik olarak kaynatalim tasma yapabilir o sebebten kapatmiyoruz .arada karistirmayi ihmal etmeyin 

pisme sonunda koyulugunu blendirdan cektikten sonra ayarlayin blendir malzemeyi incelltigi icin duru olabilir corbamiz .koyuluguna göre su ilave edebilirisniz 
süzmenizi istemiyorum zira havucun posasindan faydalanmak burada gaye 
zaten hissedilmeyecek nasilsa
( limonuda cikarmiyoruz icinden oda beraber cekilecek aman diyeyim lezzet orada ama dikkatinizi birseye cekeyim organik limon olmali cünkidiger limonlar üzerinde ilac kaplamasi vardir ne kadar yikasanizda saglik acisindan zararlidir )

ayri bir tencerede tereyagini eritelim .tereyagi kavrulmaya baslayinca ocaktan cekip
tekrar körimizden ekleyip 
corba tenceresine ilave edelim ocakda bir bes dakika daha kaynatip 
tuzu karabiberini arzumuza göre tatlandiralim  

sicak sicak servise sunalim .lezzetini tatdiktan sonra dualarinizi beklerim 
afiyet sifa olsun 
Muhabbetle
Devamı ...

Kizartma Dolma


Es selamü aleyküm dostlar .
 nurgülüm ile yaptigimiz bir telefon görüsmesi sirasinda konusurken aradan cimbizladigim ve hemen uygulayip lezzet farkini kesfedince hemen paylasayim istedim sizlere . zaten aklimda olan,
 ama ayni ebatta kabak bulamadigim icin ertelenen bir lezzeti biberle gidermeye calistim .
sizler kabak bulabilirseniz sevgili aynurumun TARiFiNi uygulayin derim .Dolmamizin 
harc malzemesi kombini  bana ait .nurgülüm teknigi yanlizca kizarttigini söylemisti
oniu cimbizladim:) bende kizartarak denedim lezzet cok ama cok farkli 

12 adet dolmalik biber .benim biberlerim biraz iri idi :(
250 gr kiyma orta yagli
2 orta boy kuru sogan 
1 büyük domates 
1 su bardagi pirinc 
3 iri dis sarimsak 
yarim bag maydanoz 
1 tatli kasigi nane 
1 cay kasigi karabiber 
1 yemek kasigi sirke 
bir tutam kuru reyhan 
yarim cay bardagi siviyag 
&
kizartmak icin yaklasik yarim cay bardagi sivi yag  

biberlerin saplarini mümkünse tam kenar kisimindan keserek cikarin agzi cok acik olmamali bu sekilde hepsini temizleyin yikayin süzülsün  alttan bir iki tane bicak ile delin

burada rende kullanmak yok .pirinci yikayip kabimiza alalim, kiymayi ilave edelim .
üzerine kuru sogani ve sarimsagi incecik dograyalim. domatesin kabugunu soyup suyunu ve cekirdegini cikaralim onuda dograyip kalan malzemeleri ekleyip karistiralim .
 ben salca kullanmadim eger dolmayi kirmizi severseniz yarim yemek kasigi biber salcasini öneririm .


biberlerimizi dolduralim cok sIkI olmamak kaydiyla, bos kalmayacak sekilde olsun .

icinde pisireceginiz mümkünse yapismayan bir tencerede siviyagi isitip biberleri dizelim her tarafini cevirerek kizartalim öyle cok fazla degil renk degistirsin kafi 
bu asamada da  tuz serpmeyi unutmayin ;) püf ,dür dikkatten kacmaya 

dolmalarimiz yan sekilde pisecek biberlerin agzini acarken bu sebepten cok acmadik 
kizarttigimiz dolmalari ocakdan cekip yaklasik 500 ml su ilave edelim

tekrar kapagini kapatip orta atesde yaklasik 3o-35 dakika pisirelim 

mutlaka iki saat dinlenmeli derim. sonrami ? ister tabakda yogurt ile, dilerseniz gece yarisi buzdolabinin önünde ekmegin arasina tikistirip bol pul biber serperek yere oturup yenile derim .
her ikiside uygulanmistir tarafimdan .ben buzdolabi önünde ekmek arasini tavsiye ederim .
sifa olsun dualara talibim dostlar 
Muhabbetle 
Devamı ...