Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Seyhmilmusi . Benceli

Es selamü aleyküm dostlar 
yine hemen tarif diyorum sizlere.dar zamana sigdirdigim bir vakitte hemen tarifi birakip kaciyorum 
eskilerden bir tarif yine sizlere, nerde ne zaman almisim inanin bilmiyorum .kücük kagitlara yazdigim tariflere el atmaliyim cok birikmisler.bir cogunun üzerindne seneler gecmis hala beklemedeler. Bu yemek ramazanda misafir icinde uygun olacagini düsündügümden paylasayim dedim.zira soguk haliylede olsa ekmek arasi cok lezzetli olacaktir sahurda yada bir gün öncesi yapip ertesi günü lezzetten birsey kaybetmeyen bir yemek kendileri isitip serivse sunulabilir cinsten .ismini seyhmilmusi olarak yazmisim .
 biraz arastirdigimda osmanli yemeklerinden oldugunu gördüm 
 benim gibi patlican delisi insan coktur eminim .inanin cok lezzetli bir yemek 
 normal tarifte kisi basi bir patlican yazmisim 
ama bu miktar bir kisi icin cok fazla, bende uzun kemer patlicani kullanip ikiye böldüm
 hem porsiyon cok uygun oldu hem servis kolaylasti  mümkünse cok kalin olmayan 
uzun olanlarindan secin patlicanlarinizi .

Malzeme 
4 tane kemer patlicani 
125 gr tereyag +2 yemek kasigi siviyag 
300 gr kiyma orta yagli 
2 orta boy kuru sogan 
2 dis sarimsak 
2 orta boy domates 
1 yemek kasigi biber salcasi 
1,5 tatli kasigi nane 
bir bag maydanoz 
2 su bardagi et suyu 
tuz karabiber 

patlicanlari yikayip ortadan keselim sap kisimlarinin kenarlarini temizleyip oldugu gibi birakalim 
üst dal sap kismini kesin ama ;)

patlicani uzunlamasina dört parcaya keselim. keselim ama üst kismi bütün kalmali patlicanin 
tuz atilmis suda patlcanlarimizi 30 dakika bekletelim daha sonra suyunu iyice süzdürüp kurlayalim 

maydanozun saplari ile ortadan gecirip  yukari dogru baglayalim bir nevi ayrac vazifesi görecek bu dallar 
hemde lezzet katacak yemegimize 

patlicanlari pisirecegimiz genis tenceremizi kullanalim ic harcini hazirlamaya 
dibe yapisan lezzetler kaybolup gitmesin .daha sonra önce siviyagi ve tereyagini birakalim hafiften erimeye baslayinca isinan tavamiza dogradigimiz sogani ver sarimsaklari ilave edelim. güzelce yanmadan kavrulsunlar 
icersine siviyagi bu sebeple koyuyorum tereyaginin fazlaca yanmasini önler bu islem .yag miktari gözünüze cok gelmesin servis esnasinda mat bir yemek patlican icin hic uygun degildir 
o bir yag hirsizidir 

soganlar kavrulunca, kiymayi ekleyelim. bir yandan karistiralim top top olmasin .kiyma hafiften kavrulunca 
üzerine salcayi koyup, hafif cevirelim ,cok degil ama yanmasin dibi tavanin. tuzunu karabiberini hemen üzerine kabuklarini soyup cekirdeklerini cikardigimiz kup seklinde dogradigimiz domatesleri ilave edelim.karistiralim üc dört dakika yeterlidir .cok kurumasin kiyma,domatesler ezilmesin .ocagin altini kapatip üzerine naneyi serpistirelim ardindan maydanozu dograyalim.maydanozun  saplarini sakin atmiyoruz nedenmi ?kavurdugumuz kiyma harcimizi ayri bir kaba alip pisirecegimiz harci hazirladigimiz  tavanin dibine yerlestiriyoruz onlari hem bu arada 
harci hazirladigimiz lezzetlere sahip cikiyoruz ayni tencereyi yada tavayi  

simdi her bir patlicana yeterli miktarda pay ederek kestigimiz bölümlere kasik yardimi ile 
harcimizdan koyuyoruz maaydanoz saplarinin üzerine yerlestiriyoruz 

bu sekilde hazirlayip tavaya yerlestirelim. üzerine etsuyumuzu gezdirelim 
 ama mutlaka etsuyu olmali  lezzete lezzet katmali .orta ateste yaklasik 1 saate yakin pisirin 
kapagini cok acmayin ki sivi kaybi olusmasin ,üst kisimlarda esit pissin
vakitlice hazirlansin ki  haldir haldir kaynamasin  ;) parcalanmasin patlicanlar 

yanina pilav yapilacak da, servis icin mutlaka ! üzerine sarimsakli süzme yogut koymalisiniz 
isterseniz siviyag tereyag karisimi ile hazirlanmiskirmizi biber  kizdirilmis yag, 
dilerseniz yalnizca pul biber gezdirin üzerine arzunuza kalmis .
pisen yemegimizi mutlaka 30 dakika dinlendirin pisen tenceresinde kapagi kapali olarak 
agir tencere tavsiyemdir 

Afiyet sifa olsun dostlar .
Allah ne verdiyse dualara muhtac hic unutmayin olurmu 
en son tarifimde yorumlara biraz gec cevap verdim hakkinizi helal edin .
 Muhabbetle

6 Kommentare:

  1. Blogunuza bayıldım! El emeğiniz göz nurunuz daim olsun. Ben de yeni açtığım bloguma beklerim. :)

    http://mutfakkazanbizkepce.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. Çook lezzetli görünüyor,sunuma bayıldım iştah açıcı. Ellerinize sağlık. Allaha emanet olun. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Yine döktürmüşsünüz Melek hanım anlatım süper, resimler süper yemek zaten şaheser olmuş. Ellerinize sağlık.Zehra

    YanıtlaSil
  4. Farklı olmuş yine . Ellerine sağlık Melek ablacm

    YanıtlaSil
  5. Nefis duruyor abla ellerine saglik batlicanida cok sevdigim icin hele bir baska güzel geldi bana :)
    Cok oldu yorum yazamadim sayfalarinizi gezinemedim, umarim iyisinizdir.
    Dualarinizdan bu Zeynep kardesinizide eksik etmeyin ins,,
    Ramazaniniz hayirli ve bereketli olsun ins.

    YanıtlaSil
  6. Yemek harika ablacigim, ama ben pilavın duruşuna bayıldım.
    Selam ve Muhabbetle♥♡♥

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle