Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Balik aski (bezelyeli somon )

Hayirli bir gün dileklerimle dostlar 
dün yaptigim tarifimi not almadigim icin hemen paylasayim dedim .sonrasinda unutup gidiyorum 
lezzetinden memnun kaldigim icin kaybolsun istemedim .
Biz balik sever bir aileyiz .özellikle kizim cok sükür 
her defasinda kizartarak tüketerek onun bu sevgisini öldürmek istemiyorum .sebze ile zenginlestirerek dahada besleyici olmasi ve göze hitap sekilini dikkate aliyorum 
Ben somon baligi kullandim Bu tarifimde  .Ama belirtmeden gecemeyecegim 
Türkiyede balik fiatlarina bakinca cok üzüldüm .üc tarafi denizlerle cevrili bir ülkede reyonlarda ithal baliklari görmek fiatlarinin ise dudak ucuklatan cinsten olmasi ,her kesimden  kardesimin tüketemeyecegini göstergesi.
burada yani almanyada fiatlar türkiyeye göre daha ucuz diye düsündüm 
simdi desem ki somon alin her kardesime uygun olmaz belki . dilerseniz siz beyaz ama kilciksiz iri bir balik cinsi ilede yapabilirsiniz .imkan varsa mutlaka somon olsun .Somon cok cabuk pisen bir balik
 beyaz etli balik kullanacaksaniz sayet pisirme sürelerine birkac dakika eklemelisiniz .
Tarifi bana ait olan bu tarif icin 4 kislik malzeme icin 
700 gr somon filet 
1,5 su bardagi dondurulmus bezelye 
100 gr tereyag 
1 orta boy sogan 
1 dis ince dogranmis sarimsak 
2 yemek kasigi kapari (yoksa 2 tane salatalik tursusu kullanbilirsiniz kücük )
1 kapya kirmizi biber 
2 tatli kasigi hardal 
yarim iri limonun suyu 
1 tatli kasigi kuru dereotu 
tuz karabiber 
öncelikle baliklari yikayip süzdürelim kagit havlu ile suyunu iyice aldiralim 

teflon tavaya tereyagini koyup ertelim köpürmeye baslayinca baliklari icersine birakalim öncesinde tuz ve karabiber ile tatlandiralim harliya yakin ateste 

her bir tarafi en fazla iki dakika kizartalim .yan tarafindan bakinca baliklara beyazlasacaktir 
bu pistiginin göstergesidir basindan ayrilmayin cok cabuk olacaktir bu 
hemen diger tarafini cevirip bir iki dakika sonra alalim disariya pismez düsüncesi ile biraz daha tutayim derseniz sertlesecektir 

hemen dogradigimiz sogani ve sarimsagi ekleyelim tavada kalan yaga biraz kavuralim 
üzerine hardali koyup karistiralim 

daha sonra  kapariyi bezelyeyi en son kapya biberimizi dograyip ekleyelim tuz karabiber ve derotunu serpistirelim limonun suyunu ilave edelim yaklasik 6-8 dakika pismeye birakalim renkleri solmasin ama ocaga göre biraz eksik bir iki dakika fazla olsun ama renkleri solmasin biberler erimesin 

kizarttigimiz baliklari üzerine yerlestirelim .kapagini kapatip ocagin isisini düsürüp 
demlenme diyelim artik buharinda 2-3 dakika tutalim 

sonrasinda hemen ocaktan alip kapagini alin üzerinden 
yanina mutlaka makarna diyecegim pilavda olur ama cocuklar illa makarna diyecektir inanin .
bizde makarna ile ekmege gerek duymadan baligi tüketebiliriz 

sicak sicak servise sunun .sifa olsun dostlar .Rabbim olmayan kullarinda versin 
sükrümüzü daim eylesin .aciz Allah ne verdiyse daim dualara talip 
sizler icin cok sey yapmak istiyorum dualariniz destegimdir 
Muhabbetle 

7 yorum:

  1. Coooook begendim:) Ellerine saglik… Mutlaka denemeliyim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkür ederim karabiber
      dilerim beyenirsin
      sevgilerimle

      Sil
  2. çok geçmiş olsun melek ablacığım. sevincin kursağında kaldığına üzüldüm.ben de kendi vatanımda yaşamama rağmen zorluk çekiyorum.işitme engellilere uzaylıymış gibi bakıyorlar. çok rahatsız oluyoruz ya sabır ya sabır. biz de çok severiz somonu ;) tly dnz ALLAH'a emanet ol...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tülayim Allah razi olsun.
      her birimizin sinavi ayri ayri :( dert cekene agir derler
      rabbim amel defterimize sikintilarimizi sevap olarak yazssin
      selam dua baki muhabbetle canim

      Sil
  3. Bende çook beğendim. Ellerinize sağlik

    YanıtlaSil
  4. emeğine sağlık, gerçekten hoş görünüyor.Somon açıkçası denemediğim bir balık ama aklımda , bu tarifle deneyebileceğimi düşündüm.Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle