Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bademli Elmali Turta

Es selamü aleyküm dostlar 
simdiden hayirli saglikli mutlu bereketli bir hafta diliyorum .
Ben hala grip mi, anjin mi yok ne oldugunu anlamadigim devaminda 
 caresine vakif olamadigim hallerdeyim 
nefes almanin ne büyük nimet oldugunu an be an yasiyorum dostlar cokca dua buyurun.
burnum bir tavsana cazip gelecek kadar havuc kirmizisi, dünyada hic mendil kalmamis da zimpara kagidi kullanmis gibi tahris olmus durumda . öyle ki dokundukca kaniyor :( ben bu hallerle cebellesirken  dayanamayip fotografini facebook da paylasip
 yine tarifi bir kac gün sonrasi yaziyorum 
ah ne olacak bu halim bilmem tembellik diz boyu  
Esimin arkadasi sagolsun bir büyük torba yaklasik 5 kg elma gönderince bize
 uzun zamandir aklimda olan tarifi denemek istedim. istedim de bir bence koymaliydim icersine 
Bademde karar kildim .özellikle firindan ciktiginin ikinci saatine tüm turta kalibindaki
 elmali turtayi bitirmek istedim ilk defa.Müthis tarif benim bademle ayri bir tada bürünmüstü 
ben yaptigi icinmi ? yoksa badem mi diye düsündüm... 
yooo yigidi öldür hakkini yeme derler 
nurgülüm bir gün yapmis bana kapimda duruken elindeki tepsiyi bana uzatti .kusura bakma cok yorgunum melek valla ugrasamadim hamuru tepsiye yaydim döktüm üzerine malzemeyi  dedi.
sonra tabagimda kahvemle yudumlarken pastayi ben, o an kafamda cizmistim bloga eklemeyi. 
tabii badem  esliginde ve zimparalanmis benceli burnumu sokmustum yine  tarife ;)
sonucmu  enfesssss ;) inanin bana gec kalmayin denemeye 
disarisi soguk malum kis geldi sayilir  sicak birseyler icmek ihtiyaci basgösterdiginde  mutfak tezgahinda birkac gün kalabilecek lezzet tabi kalirsa ;)
Malzeme 
250 gr tereyag 
1 cay bardagi siviyag 
1 cay bardagi yogurt 
yarim su bardagi toz seker 
1 pk kabartma tozu 
350 gr un 
200 gr ögütülmüs toz badem 
§
ic malzeme 
 1 kg elma temizlenmemis hali 
1 su bardagi toz seker 
1tatli kasigi tepeleme toz tarcin 
birkac damla limon suyu 
§
üzerine 
pudra sekeri 
elmalari soyalim, cekirdeklerini cikarip rendenin iri tarafi ile rendeleyelim. teflon tavaya koyup üzerine sekeri, tarcini ekleyip bir kac damla limon suyu ilavesi ile harli ateste pisirelim.
arzu ettigim tek sey elmalarin suyunun iyice cekmeli hafiten karamel baslangici olusacakmis gibi olunca ocaktan alip soguma birakin tamamen sogumali  haricimiz

tereyagini ocaga koyup kisik ateste eritelim. yanmasin sakin 
eriyen tereyagini ocaktan alip , icersine toz sekeri koyup eritelim ,
siviyagi yogurduda ekleyip iyice karistiralim 

ayri bir kapta badem tozunu,unu,kabartma tozunu harmanlayalim 
hazirladigimiz tereyag karisimina ilave edelim iyice yoguralim. unun kalitesi yada bademin
 belki bir yemek kasigi kadar un gerektirebilir hamurumuza 
kulak memesi kivami gecerli burada ;)

hamurumuz 20 dakika dinlensin kendini toplasin 

kalibi yaglamaya gerek yok 30 cm capi olan borcamda kullanabilirsiniz. hamurun dörtte ücünü tabana elimizle yayalim kenarlar yukari dogru cikip kenar vazifesini üstlensin 

söyle dolu dolu elma harcimizi yayalim 
kasigin tersi  ile  hafiften bastirarak düzleyelim 

kalan hamurumuzu findiktan birazcik büyük parcalara koparip elma harcinin üzerine gelisi güzel 
koyarak tamamen üzerini kapatalim 
istilmis 200 derece firinda yaklasik 40 dakika pisirelim üzeri iyice nar gibi kizarsin 
(firinin tarzi pisirmede farklilik gösterebilir )

sicak iken üzerine pudra sekeri serpistirelim 
mutlaka iki saat dinlendirelim, daha sonra dilimleyerek servise sunalim 
§
afiyet olsun dostlar daim dualara talibim 
Muhabbetle

10 Kommentare:

  1. Hiimmm ellerine saglik ablacim bi dilim yemis kadar oldum.. :) Cok da severim icinde elma olan butun hamurislerini...Ayrica da gecmis olsun dikkat et kendine ablacim Allaha emanetsin.. <3
    Sibel Uludag

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkür ederim sibelim
      bende cok seviyorum elmali tarifleri .su tembelligi üzerimden atsam cok sey yapacagimda
      dua buyur sen cokca ablaya öpüyorum canim Rabbime degerli emanetimsin

      Sil
  2. Neler neler olmuş burada .. Elmalı lezzetlere bayılıyorumda fakat dehşet bir görüntü karşısında üstelikde bu saatde .. Nasıl canım çekti anlatamam. Ellerine sağlık. yiyenler yaşamışlar. afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevinim benim sagolasin canim
      bak tarifini verdim yap ye icimdeki aci gitsin olurmu üzülüyorum sonra
      baki muhabbetle canim

      Sil
  3. as
    missler gibi gorunuyor kokusu geldi sanki
    tamda diyetteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahman razi olsun an
      ah o diet
      ama severek yenilen biseycik yapmaz yaa ;)
      sevgilerimle ..cok tesekkür ederim yorumunuz icin

      Sil
  4. Çok nefis görünüyor. Çok da severim turtayı. Hamuru çok hoşuma gider. Ellerine sağlık, harika gerçekten.

    YanıtlaSil
  5. elmalı turtaya bayılırım da ben o tabaklara da bayıldım:) nerden aldınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabaklarim kolleksiyonumdan canim
      ben eski tabak hastasiyim;)
      hepsi farkli yerlerden
      bunun ismi Rosenthal

      Sil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle