Donut .Benceli

Es selamü aleyküm dostlar .
hayirli bereketli bir hafta diliyorum .insanin eli yüregi hicbirseye varmasa da cigerimiz yansada 
hayat tüm hizina ragmen akip gidiyor .
kardeslerimiz adina yapabildigim tek sey dua etmek .
her önüme gelen videolarda saniye saniye ölmek 
kücük bedenleri kan revan icinde görmek aci veriyor .
Dostlar  
kisacik cümlelere sigdirdik degilmi simdi aciyi korkuyu ölümü ?
yasamadik ki biz bu aciyi , 
 bir anne yada baba yüreginin yasadigi bu duygulari nasil anlariz?
eminim ancak evladinin acisini gören yasayan anlar bu aciyi  :.(
saatlerce gözyasim dinmedi, bogazimdaki dügüm bogdu beni bu videoyu izlerken 
tek ayete sigindim onun sicakligi sardi yüregimi gözyaslarim icersinde 

"Sakın, Allah'ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah onları ancak, gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor."
(İbrahim Suresi, 42. Ayeti)

sonrami ? yasamadim ki  orada degilimki .gözün görmeyince kendin yasamayinca, 
aci ne kadar koyar insana ?seni hayattan ne kadar koparir ?.
belki bir süre 
sonrasinda kalkar cocugumun istedigi tatliyi yapmaya koyulurum .
öyle  degilmiyim ? degilmiyiz ?
insanoglu sen ne tuhafsin ? insanoglu sen nesin ? 
ben neyim ??
:.(
malzeme 
500 gr un 
250 ml süt 
50 gr tereyag 
60 gr seker 
2 yumurta sarisi 
42 gr yas maya (1 küp )
1 cay kasigi tuz 
&
kizartmak icin siviyag 
süslemek icin eritilmis cikolata 

sütü sekeri tereyagi bir kaba koyup biraz ocakta kisik ateste basindan ayrilmadan biraz  isitin 
tereyag hafiften erisin ama cok sicak olmasin ilik olmali 
daha sonra ilik sütün icersine yumurta sarilarini ve mayayi ekleyin iyice karistirin homajen bir kivam olsun yogurma kabiniza unu koyup üzerine tuzu serpistirin. hazirladiginiz süt karisimini ilave edip iyice yogurun mayalanmasi icin bir kenarda 30 dakika bekletin 

mayalan hamuru tezgaha alip cok hafif bir un serpistirerek merdane ile yarim parmak kalinliginda acin 
25 cm 25 cm olmali capi actiginiz hamurun
 daha sonra yaklasik 10 cm agzi genis bir bardak yada kase ile yuvarlak sekilde bastirarak kesin 
 kalan hamuru toplayip un kullanmadan acarak onuda yuvarlaklar halinde kesip cikarin 

ortasindaki delik kismi yapmak icin kücük bir kesici kullanarak ortasini cikarin hazirladiginiz hamurlarin üzerini örtüp 15 dakika daha bekletin 

derin bir tavaya kizartma icin siviyagi koyup isitin cok harli olmamali yoksa icleri cig kalabilir hamurlarin 
yavas sekilde yaga birakip kahverengi oluncaya degin pisirin. sonra diger taraflarini kizartip kagit havlu üzerine alin. tamamen soguyunca erittiginiz cikolata ile süsleyin burasi hayal dünyaniza kalmis 

bizim alerjimizden dolayi cok fazla  süsleme secenegimiz yoktu 
tek sade cikolata kullandim. birde cikolataya canlilik versin diye pudra sekerine biraz süt ilave ederek koyu akiskan bir karisim elde edip, cikolatalarin üzerini süsledim .bu islem icin donutlarin tamamen sogumus olmasi gerekiyor donutlarin fazlasini saklarken agzi kapali olmamali bir kagit pecete ile örtebilirsiniz plastik saklama kaplarinda hamurlasacaktir tepside üzeri örtülü olmasi kafi 
verdigim miktardan 13 tane cikiyor 

kizim bir yandan donutunu yerken ben  onu izledim .onun acisini bile düsünmek icimi titretti 
disaridan gelen havai fisek seslerini üzerime düsen bombalar gibi hissederken ürperdim  
 kazanilan macin ! sevinc nidalari idi bu havai fisekler 
karimisti sevinc nidalari ile agitlar, bomba sesleri ile havai fisekler :(
sen sar yüregimi yüce rabbim 
"Sakın, Allah'ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah onları ancak, gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor."
(İbrahim Suresi, 42. Ayeti)
su notu düsmeden edemedim ,bilirmisiniz? yapilan istatistilere göre cocuklar günde 300 defa gülüsermis
yetiskinler ise 15 defa .ne diyor gül yüzlü s.a.v gülümsemek sadakadir 
bizim o sadakalalara ihtiyacimiz var cünki sadaka belayi def eder !
gülsün cocuklar sacilsin sadakalar 
&
afiyet olsun dostlar dualara talibim 
muhabbetle 
Devamı ...

Seyhmilmusi . Benceli

Es selamü aleyküm dostlar 
yine hemen tarif diyorum sizlere.dar zamana sigdirdigim bir vakitte hemen tarifi birakip kaciyorum 
eskilerden bir tarif yine sizlere, nerde ne zaman almisim inanin bilmiyorum .kücük kagitlara yazdigim tariflere el atmaliyim cok birikmisler.bir cogunun üzerindne seneler gecmis hala beklemedeler. Bu yemek ramazanda misafir icinde uygun olacagini düsündügümden paylasayim dedim.zira soguk haliylede olsa ekmek arasi cok lezzetli olacaktir sahurda yada bir gün öncesi yapip ertesi günü lezzetten birsey kaybetmeyen bir yemek kendileri isitip serivse sunulabilir cinsten .ismini seyhmilmusi olarak yazmisim .
 biraz arastirdigimda osmanli yemeklerinden oldugunu gördüm 
 benim gibi patlican delisi insan coktur eminim .inanin cok lezzetli bir yemek 
 normal tarifte kisi basi bir patlican yazmisim 
ama bu miktar bir kisi icin cok fazla, bende uzun kemer patlicani kullanip ikiye böldüm
 hem porsiyon cok uygun oldu hem servis kolaylasti  mümkünse cok kalin olmayan 
uzun olanlarindan secin patlicanlarinizi .

Malzeme 
4 tane kemer patlicani 
125 gr tereyag +2 yemek kasigi siviyag 
300 gr kiyma orta yagli 
2 orta boy kuru sogan 
2 dis sarimsak 
2 orta boy domates 
1 yemek kasigi biber salcasi 
1,5 tatli kasigi nane 
bir bag maydanoz 
2 su bardagi et suyu 
tuz karabiber 

patlicanlari yikayip ortadan keselim sap kisimlarinin kenarlarini temizleyip oldugu gibi birakalim 
üst dal sap kismini kesin ama ;)

patlicani uzunlamasina dört parcaya keselim. keselim ama üst kismi bütün kalmali patlicanin 
tuz atilmis suda patlcanlarimizi 30 dakika bekletelim daha sonra suyunu iyice süzdürüp kurlayalim 

maydanozun saplari ile ortadan gecirip  yukari dogru baglayalim bir nevi ayrac vazifesi görecek bu dallar 
hemde lezzet katacak yemegimize 

patlicanlari pisirecegimiz genis tenceremizi kullanalim ic harcini hazirlamaya 
dibe yapisan lezzetler kaybolup gitmesin .daha sonra önce siviyagi ve tereyagini birakalim hafiften erimeye baslayinca isinan tavamiza dogradigimiz sogani ver sarimsaklari ilave edelim. güzelce yanmadan kavrulsunlar 
icersine siviyagi bu sebeple koyuyorum tereyaginin fazlaca yanmasini önler bu islem .yag miktari gözünüze cok gelmesin servis esnasinda mat bir yemek patlican icin hic uygun degildir 
o bir yag hirsizidir 

soganlar kavrulunca, kiymayi ekleyelim. bir yandan karistiralim top top olmasin .kiyma hafiften kavrulunca 
üzerine salcayi koyup, hafif cevirelim ,cok degil ama yanmasin dibi tavanin. tuzunu karabiberini hemen üzerine kabuklarini soyup cekirdeklerini cikardigimiz kup seklinde dogradigimiz domatesleri ilave edelim.karistiralim üc dört dakika yeterlidir .cok kurumasin kiyma,domatesler ezilmesin .ocagin altini kapatip üzerine naneyi serpistirelim ardindan maydanozu dograyalim.maydanozun  saplarini sakin atmiyoruz nedenmi ?kavurdugumuz kiyma harcimizi ayri bir kaba alip pisirecegimiz harci hazirladigimiz  tavanin dibine yerlestiriyoruz onlari hem bu arada 
harci hazirladigimiz lezzetlere sahip cikiyoruz ayni tencereyi yada tavayi  

simdi her bir patlicana yeterli miktarda pay ederek kestigimiz bölümlere kasik yardimi ile 
harcimizdan koyuyoruz maaydanoz saplarinin üzerine yerlestiriyoruz 

bu sekilde hazirlayip tavaya yerlestirelim. üzerine etsuyumuzu gezdirelim 
 ama mutlaka etsuyu olmali  lezzete lezzet katmali .orta ateste yaklasik 1 saate yakin pisirin 
kapagini cok acmayin ki sivi kaybi olusmasin ,üst kisimlarda esit pissin
vakitlice hazirlansin ki  haldir haldir kaynamasin  ;) parcalanmasin patlicanlar 

yanina pilav yapilacak da, servis icin mutlaka ! üzerine sarimsakli süzme yogut koymalisiniz 
isterseniz siviyag tereyag karisimi ile hazirlanmiskirmizi biber  kizdirilmis yag, 
dilerseniz yalnizca pul biber gezdirin üzerine arzunuza kalmis .
pisen yemegimizi mutlaka 30 dakika dinlendirin pisen tenceresinde kapagi kapali olarak 
agir tencere tavsiyemdir 

Afiyet sifa olsun dostlar .
Allah ne verdiyse dualara muhtac hic unutmayin olurmu 
en son tarifimde yorumlara biraz gec cevap verdim hakkinizi helal edin .
 Muhabbetle
Devamı ...