Es selamü aleyküm dostlar
cok uzun yillar öncesine ait bir tarif ile geldim sizlere
almanya ya ilk geldigim yillarda üc alman kanali vardi televizyonda .anlamasam da
her gün ayni saatte kaffe oder tee isimli programi izlemeyi cok severdim.
yasama dair ne varsa vardi o programda.görsel olarak anladigim tek programdi heyecanla beklerdim
türk kanallarinin gelmesi ile birlikte tv karsisinda gecericegim zaman artacagina aksine azaldi .
simdi ise karsisinda gecirebilecegim bir saniyeye tahammülüm yok. o zamanlar dilini bilmedigim yabanci bir ülkede ya gurbet gelini ürkekligi yada kendime olan güvensizligimden disarisi ile bagim yok denecek kadar azdi. tabi bu güvensizlik anlamadigim dilden dolayi idi. zamanin büyük kismi evde geciyordu calismadigim icinde televizyondan baska secenegim yoktu.bos bos ekrana baksamda bana cok sey ögretti bu program ve ben gördüklerimi hep yazarak saklardim.bilmedigim kelimeleri yazip sonrasinda sözlük arastirma süreci kelime hazneme cok fayda saglamis. simdilerde daha iyi anliyorum bunu. günler gecti bu günlere ulastik .
Nasil derler..
Bir el söyle bir havaya kalkar asagidan yukariya derler ya
eeee hey gidi günler hey, ne günlerdi yaaa
günler gecsede ,yazilan hersey kalici dostlar
gün gelir elinize gelir kenardan köseden yada bir defter kitap arasindan
bu tarifimde o zamanlardan. alman mutfaginda hala yapilan bir lezzet Königsberger
onlarin tabiri ile yöresel bir lezzet.özel günlerin de itina ile yapilan, aile toplantilarin da tercih edilen kim bilir belki bir gün türkiye ye dönersem, arsivim de bulunmasi ve o günleri yad etme acisindan paylasayim istedim. hem size, hem kendime. Bir kac kez soframi süsledi bu lezzet
Hem pilava hem makarna ya yakisan bir lezzet. Alman dostlar haslanmis patates tercih etselerde yanina.Ben brüksel lahanasini tercih ediyorum sebze tüketmek acisindan ve uyumundan dolayi . brüksel lahanasinin benceli halinide tarifini sonuna ekleyeyim istiyorum .
tabii tercih size kalmis. ister brüksel lahanasi, isterseniz haslanmis patates .
Kolay gelsin demeden bir noktayi belirtmek istiyorum .orjinal tarifte ancuez var bende kullaniyorum fotograflama asamlarinda sizler icin koymadim
ancuezi bulabilme imkani olanlar arzu edenler kullanabilirler bir tane .
Malzeme
6 kisilik
500 gr orta yagli kiyma
2 avuc dolusu ufalanmis bayat ekmek ici
1 kücük kuru sogan
1 tutam maydanoz
tuz karabiber
1 tane ancuez ( bulabilenler icin )
1 yumurta (Beyazi kiyma harcina kullanilacak sarisi sosa)
2 yemek kasigi tereyag
50 gr un
50 gr kapari (kapern )
yarim limonun suyu
öncelikle 1 litre suyu kalin tabanli bir tencereye koyup ocaga koyalim
icersine bir miktar da tuz ilave edelim
daha sonra kiymali harcimizi hazirlamak icin, bir kabin icerisine kiymayi koyalim. üzerine
soganimizi cok ince dograyalim .maydanozu dograyip ilave edelim .yumurta beyazini
uflanmis ekmek icini, tuzu, karabiberi ve kullanacaklar icin ancüezi ince dograyarak kiymaya
ilave edelim .güzelce yoguralim .elimizle yuvarlayarak cevizden biraz iri köfteler hazirlayalim
biraz iri olmali pisince kücülme payinida hesap edelim .
ocakta kaynayan suyumuzun icersine yavasca köfteleri birakalim. ocagin isisini azaltalim
kapagini kapatarak yaklasik 15 dakika pismeye birakalim .
isi oldukca az olmali kaynamadan pismeli köftemiz .
pisme süresi sonunda kevgirle köftelerimizi baska bir tabaga alalim.Tencerede kalan suyu süzerek
500 ml olacak sekilde ölcelim bir kenarda beklesin bizi .yemegin kivami icin miktari asmamaliyiz
Tencereyi geri ocaga koyalim. icersine tereyagini ve unu koyalim .
biraz kavurduktan sonra
500 ml olan suyumuzu tencereye ilave edelim
kaynamaya baslayinca
icersine köftelerimizi birakalim, kaparimizi ekleyelim.Birlikte 5 dakika daha kaynatalim .
ayri bir kasede yumurta sarisini, limon suyunu 4 yemek kasigi su ile karistirip
ocagin altini kapattiktan sonra yemegimize ilave edelim.
bu noktadan sonra kaynatmayin yemegimizi.
islem tamam .servise hazir bu haliyle
yukarida bahsettigim gibi brüksel lahanasinin benceli en hizli haliyle yapilisi birakayim ;)
500 gr brüksel lahanasini temizleyip tavaya koyalim. tuz karabiber biraz muskat rendesi
1 su bardagi su ile kapagi kapali olarak harli ateste suyunu cekinceye kadar pisirelim .
suyunu cekince en hizlisindan 3-4- yemek kasigi saf zeytinyag gezdirelim ayni harli ateste tavayi sallayarak kizarmasini saglayalim. karemellesme baslayinca ocaktan cekerken 2-3 yemek kasigi
elma sirkesi ekleyelim. dogru sofraya soguk tüketilebilir ama ilik hali ile ayri lezzet
hem köftemize ,hem bu ilik salatamizin yanina ne eslik edecegine karar sizin artik
ister makarna, ister pilav, yada püre .
yok baska birseye ihtiyac.Bolca sükür rabbimize, önce verdigi sagliga, sonrasin da nimetlere
akabinde kardesin kardese yaptigi En güzel sey dua
olmayan kardeslerimizede nasip eyle diyerek,ölmüslerimizin ruhuna da hediye ederek
diyelim elhmadülillah
bu bacinizi da acizane dualara talip dualariniz da unutmayin olurmu .
selam dua baki Muhabbetle dostlar
Harika bir kşfte muhakkak deneyeceğim elinize sağlık sevgiler
YanıtlaSiltesekkür ederim özgen
Silsevgilerimi gönderiyorum
Çok güzel bir menü oluşturmuşsunuz .degisik yemeklere bayılıyorum Deneyeceğim inşallah
YanıtlaSildilerim beyenirsiniz
Silselam ve dua ile
değişik bir tarif ellerinize sağlık!..
YanıtlaSil