Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Soslu Köfte

Es selamü aleyküm dostlar 
cok uzun yillar öncesine ait bir tarif ile geldim sizlere 
almanya ya ilk geldigim yillarda üc alman kanali vardi televizyonda .anlamasam da 
her gün ayni saatte kaffe oder tee isimli programi izlemeyi cok severdim. 
yasama dair ne varsa vardi o programda.görsel olarak anladigim tek programdi heyecanla beklerdim 
türk kanallarinin gelmesi ile birlikte tv karsisinda gecericegim zaman artacagina  aksine azaldi .
simdi ise karsisinda gecirebilecegim bir saniyeye tahammülüm yok. o zamanlar dilini bilmedigim yabanci bir ülkede ya gurbet gelini ürkekligi yada kendime olan güvensizligimden disarisi ile bagim yok denecek kadar azdi. tabi bu güvensizlik anlamadigim dilden dolayi idi. zamanin büyük kismi evde  geciyordu calismadigim icinde televizyondan baska secenegim yoktu.bos bos ekrana baksamda bana cok sey ögretti bu program ve ben gördüklerimi hep yazarak saklardim.bilmedigim kelimeleri yazip sonrasinda sözlük arastirma süreci kelime hazneme cok fayda saglamis. simdilerde daha iyi anliyorum bunu. günler gecti bu günlere ulastik .
Nasil derler..
Bir el söyle bir havaya kalkar asagidan yukariya  derler ya 
eeee hey gidi günler hey, ne günlerdi yaaa
günler gecsede ,yazilan hersey kalici  dostlar 
gün gelir elinize gelir kenardan köseden yada bir defter kitap arasindan 
bu tarifimde o zamanlardan. alman mutfaginda  hala yapilan bir lezzet Königsberger
onlarin tabiri ile yöresel bir lezzet.özel günlerin de itina ile yapilan, aile toplantilarin da tercih edilen  kim bilir belki bir gün türkiye ye dönersem, arsivim de bulunmasi ve o günleri yad etme acisindan paylasayim istedim. hem size, hem kendime. Bir kac kez soframi süsledi bu lezzet 
Hem pilava hem makarna ya yakisan bir lezzet. Alman dostlar haslanmis patates tercih etselerde yanina.Ben brüksel lahanasini tercih ediyorum sebze tüketmek acisindan ve uyumundan dolayi . brüksel lahanasinin  benceli halinide tarifini sonuna ekleyeyim istiyorum .
tabii tercih size kalmis. ister brüksel lahanasi, isterseniz haslanmis patates .
Kolay gelsin demeden bir noktayi belirtmek istiyorum .orjinal tarifte ancuez var bende kullaniyorum fotograflama asamlarinda sizler icin koymadim  
ancuezi bulabilme imkani olanlar arzu edenler kullanabilirler bir tane .
Malzeme 
6 kisilik 
500 gr orta yagli kiyma 
2 avuc dolusu ufalanmis bayat ekmek ici
1 kücük kuru sogan 
1 tutam maydanoz 
tuz karabiber 
1 tane ancuez ( bulabilenler icin ) 
1 yumurta  (Beyazi kiyma harcina kullanilacak sarisi sosa)
2 yemek kasigi tereyag 
50 gr un 
50 gr kapari  (kapern )
yarim limonun suyu 
öncelikle 1 litre suyu kalin tabanli bir  tencereye koyup ocaga koyalim
 icersine bir miktar da tuz ilave edelim 
daha sonra kiymali harcimizi hazirlamak icin, bir kabin icerisine kiymayi koyalim. üzerine 
soganimizi cok ince dograyalim .maydanozu dograyip ilave edelim .yumurta beyazini 
uflanmis ekmek icini, tuzu, karabiberi ve kullanacaklar icin ancüezi ince dograyarak kiymaya
 ilave edelim .güzelce yoguralim .elimizle yuvarlayarak cevizden biraz iri köfteler hazirlayalim
 biraz iri olmali pisince kücülme payinida hesap edelim .
ocakta kaynayan suyumuzun icersine yavasca köfteleri birakalim. ocagin isisini azaltalim 
 kapagini kapatarak yaklasik 15 dakika pismeye birakalim .
isi oldukca az  olmali kaynamadan pismeli köftemiz .
pisme süresi sonunda kevgirle köftelerimizi baska bir tabaga alalim.Tencerede kalan suyu süzerek 
500 ml olacak sekilde ölcelim bir kenarda beklesin bizi  .yemegin kivami icin miktari asmamaliyiz 
Tencereyi geri ocaga koyalim. icersine tereyagini ve unu koyalim .
biraz kavurduktan sonra 
500 ml olan suyumuzu tencereye ilave edelim 
kaynamaya baslayinca 
icersine köftelerimizi birakalim, kaparimizi ekleyelim.Birlikte 5 dakika daha kaynatalim .
ayri bir kasede yumurta sarisini, limon suyunu 4 yemek kasigi su  ile karistirip 
ocagin altini kapattiktan sonra yemegimize ilave edelim. 
bu noktadan sonra kaynatmayin  yemegimizi.
 islem tamam .servise hazir bu haliyle 
yukarida bahsettigim gibi brüksel lahanasinin benceli en hizli haliyle yapilisi birakayim ;) 

500 gr brüksel lahanasini temizleyip tavaya koyalim. tuz karabiber biraz muskat rendesi 
1 su bardagi su ile kapagi kapali olarak harli ateste suyunu cekinceye kadar pisirelim .
suyunu cekince en hizlisindan 3-4- yemek kasigi saf zeytinyag gezdirelim ayni harli ateste tavayi sallayarak kizarmasini saglayalim. karemellesme baslayinca ocaktan cekerken 2-3 yemek kasigi 
elma sirkesi ekleyelim. dogru sofraya soguk tüketilebilir ama  ilik hali ile ayri lezzet 
hem köftemize ,hem bu ilik salatamizin yanina ne eslik edecegine karar sizin  artik
ister makarna, ister pilav, yada püre .

yok baska birseye ihtiyac.Bolca sükür rabbimize, önce verdigi sagliga, sonrasin da nimetlere 
akabinde kardesin kardese yaptigi En güzel sey dua 
olmayan kardeslerimizede nasip eyle diyerek,ölmüslerimizin ruhuna da hediye ederek 
diyelim elhmadülillah 
bu bacinizi da acizane dualara talip  dualariniz da unutmayin olurmu .
selam dua baki Muhabbetle dostlar 


5 Kommentare:

  1. Harika bir kşfte muhakkak deneyeceğim elinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkür ederim özgen
      sevgilerimi gönderiyorum

      Sil
  2. Çok güzel bir menü oluşturmuşsunuz .degisik yemeklere bayılıyorum Deneyeceğim inşallah

    YanıtlaSil
  3. değişik bir tarif ellerinize sağlık!..

    YanıtlaSil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle