Safinaz böregi

Es selamü aleyküm dostlar 
 uzun bir aradan sonra yeniden merhaba 
bu yaziyi yazabilmek icin müthis bir sabir ve zaman harcadigimi belirtmek istiyorum 
bilgisayarimin azizligi uzun bir ara vermeme sebeb oldu. sorun malesef hala devam etmekte
Blogumu ve sizleri bu kadar ihmal etmemden dolayi icim huzursuz
Fakat birseyler olsun da nasil olsun diyen bir yapim yok malesef .
yenilikler hem zaman hem maddiyat gerektiriyor 
 Bu sürec belki bir süre daha böyle sürecek .affiniza siginiyorum .
 yeni birseyler üretmek topluma faydali birseyler kazandirmak icin 
 kendimin varligimdan haberdar olmam icin,  ürettikce ortalarda olmak tercihim oldu benim  .
Bunca zaman hep kendi ürettiklerimle bencelerimle bir seyler vermek cabasi ile 
farkli bir iz birakmak idealim ile var olmak hala tek amacim ,
Buradan yapbildigim sizlere tarifler ulastirmak kolayliklara vesile olmak.
Tabi takdir edersiniz ki  hayat sadece yemek yapmaktan ve yemekten ibaret degil 
Hep sorarim bu soruyu insan sadece yemeklemi doyar ?.
günümüz de  hayatin her alaninda insanin donanimli olmasini gerektiriyor artik.
Bilgi en önemli gida, egitim en önemli güc .en azindan benim gözümden öyle   
 yemek ile midemizi besler iken ruhumuzu varligimizi da beslemeliyiz .
Yediklerimiz enerjiye dönüsürken bunu güzel alanlarda 
 kendimize ailemize  sevdiklerimiz ve topluma faydali islerde kullanmaliyiz.
Olumsuzu olumluya cevirebilmek sadece egitim ile mümkün..
insan farkindalikla secimler sorgulamalar yaparsa  farkindaligi sorgulamasi artiyor
Farkindalik bir calkantidir.fakat calkanti olmadan da ayrisim olmaz degilmi ?
sütten tereyagini ve suyunu ayirmak calkanti gerektirir.
Sadece bir soru ile baslayabilir  mesela bu calkanti
NE iSTiYORSUN ?
Sahi  dost sen  ne istiyorsun bu hayattan ?..
Tarifi bana ait bir hamur isi ile  dualara talip olayim istedim 
cok lezzetli kolay ve besleyici. güzel günlere bir hafta kaldi iftar sofralarin da yada sahur da 
tercih edilen tok tutacak bir tarif oldu diye düsünüyorum
 böregimiz miktar olarak 2 firin tepsisi oluyor 
davet sofralarinda miktar olarak yeterli olacaktir
Malzeme 
Hamur icin 
250 ml ilik süt 
250 ml su 
1 yumurta 
1 küp maya  (42gr)
3 ymek kasigi sirke ( elma sirkesi)
1 yemek kasigi toz seker 
aldigi kadar un ( ele yapisan bir hamur )
§
ic malzeme
500 gr ispanak yapragi (sadece yaprak)
2 tane pirasa ( beyaz kisimlari)
300 gr beyaz peynir
1 cay bardagi siviyag
tuz, karabiber, pulbiber ,nane ve sarimsak tozu (damak tadiniza göre ayarlayin)
 her tepsi icin 1 tane mozzerela peyniri
§
sos malzemesi 
Her bir tepsi icin veriyorum bu miktari 
hamurumuz ve harcimiz iki tepsi oluyor dikkatinizden kacmasin bu miktar bir tepsi icindir
 1 tane yumurta 1 cay bardagi süt ceyrek cay bardagi siviyag
ilk etapta hamurumuzu hazirlayalim 
yogurma kabina sütü ,suyu,yumurtayi,sirkeyi,toz sekeri,mayayi koyalim catal yardimi ile biraz karsitrip beklemeye alalim .yaklasik 20 dakika koyu bir kivam alip kabarinca 
yavas yavas unu ve beraberinde tuzu ekleyip yoguralim 
cok kati bir hamur olmamali ve iyice yogrulmali hafiften elinize yapisan bir hamur olmali
mayanlamasi icin bir kenarda beklerken hamurumuz  biz ic malzemesini hazirlayalim 
ispanaklari yikayip iyice süzdürüp kurlayalim. sulu olur ise hamuru oturtacaktir 
pisme süresi uzayacaktir. buda kivami etkileyen bir durum dikkate alinmasini dilerim .
ispanaklari dograyip oldukca ince olsun .pirasayi da ince dograyip üzerine peyniri ufalayalim 
yagi ekleyip bahartalar ile tatlandiralim karsitralim elimizle 
mayalanan hamurumuzu iki esit parcaya bölelim 
firinimizi 200 dereceye isinmaya birakalim .firin tepsisini cok az siviyag ile yaglayalim 
hamuru minumum un kullanarak firin tepsisi ebatinda acalim 
tepsiye yayip kenarlari yukari dogru cekelim .
ispanakli harcimizida ikiye bölelim miktar olarak
 harcin yarisini tepside ki hamurun üzerine yayalim 
her tepsi icin bir mozzerella peyniri demistim. mozzerella peynirini elimizle
kücük parcalara bölüp  ispanaklarin üzerine serpistirelim 
(türkiyedeki arkadaslar mozzerella bulamayabilirler bu etapda   dil peyniri kullanabilirler)
daha sonra sosu hazirlayalim. sos miktari ayarlama kolay olmasi ve esit olmasi icin her tepsinin sosunu ayri hazirladim ben .mümkünse sizde ayni sistemi uygulayin 
yumurtayi bir kaba kirin. üzerine sütü ve siviyagi ekleyip catalla bir iki kez cirpin. cok karistrmayin 
tepsideki ispanakli harcin üzerine gezdirin .böregimiz hazir .Hemen isittigimiz firina orta katta
 olmak kaydiyla pismeye birakalim. Biz kalan malzemeler ile diger böregimizi  yaparken 
onu pismeye birakalim yaklasik 30 dakika sürüyor üzerindeki peynirler nar gibi kizarmali 
tabi firin farklilik arz edebilir 
pisen böregimizi biraz dinlendirip ilk sicakligi gidince 
iri dilimler halinde kesip servise sunalim
elbet beöregimizin ismi yapip götürdügüm arkadas toplantisinda tespit edildi secildi 
ismide tadida farkli garanti ediyorum size :)
Afiyet sifa olsun insalah 
Hani yukarida bir soru yazmistim ne istiyorsun diye 
amacina ulasabilmesi icin bu sorunun
cikis noktasi zayif ve güclü yanlarimizi tespit ederek baslayabiliriz belki ;)
Muabbetle dostlar 

Devamı ...