Mantarli Köfte

Es selamü aleyküm dostlar 
yine benceli bir tarif ile geldim 
 ana yemek, ara atistirmaliga isterseniz kahvaltiya istersniz piknige isterseniz davet yemegine 
nereye düsünürseniz oraya uyum saglayacak 
birbirine tezatlik yapmadan uyum icersinde bir lezzet  .
sos olmak zorundami sos olmadanda köfte olarak kendine has tadi hos
Tarifimiz bana ait dostlar 
ürttikce var olmayi seviyorum cok sükür 
dilerim sevilir ,dilerim beyenilir .büyükleri bilmem ama cocuklarin favorisi olacagina eminim 
gerekli malzeme 6 kisilik 
400 gr ortayagli kiyma 
500 gr taze kültür mantari
1 bas büyük kurusogan
1 yumurta büyük boy
4yemek kasigi misir unu 
1 cay kasigi karabiber tepeleme
1 cay kasigi kimyon 
kurutulmus maydanoz 2-3 yemek kasigi  
tuz
sosu icin 
6 tane orta boy domates
2 dis sarimsak
2 tatli kasigi toz seker 
2 yemek kasigi elma sirkesi 
2 tatli kasigi toz kirmzi biber 
1 cay kasigi karabiber 
yapilisi
herseyden evvel yapmanizi istedigim birsey var 
kullanacagimiz mantarlari yikamayacagiz yikanan mantar tipki sünger misali su ceker
buda onun lastik gibi bir lezzet almasina sebep olur.
 bunu istemiyoruz  o zaman ne yapiyoruz ?
sap kismindan icten tutarak mantarlari fotoda görüldügü üzere soyalim 
sap kisimlarina kesmenizi istiyorum cünki diger tarafina nazaran daha sert oluyor
daha sonra yogurma kabiniza kiymayi koyalim. üzerine kuru sogani rendeleyelim 
iri tarafi ile sulanmasin.  yine rendenin iri tarafi ile  mantarlarimizi rendeleyelim.
 üzerine. hemen bekletmeden yumurtayi kiralim.Baharatlarlar ile tatlandiralim 
tuzunu atarken dikkatli olmanizi isterim, zira mantar tuzu kaldirmaz. köfteniz tuzlu olabilir 
en son misir ununu ekleyelim .bunu neden kullandigimi tatdiginizda anlayacaksiniz ;)
elimizle iyice yoguralim.Biraz ele yapisan bir harc oluyor.Elinizle yapabilirmisiniz? 
yapabilirsiniz fakat ben  iki kasik yardimi ile yada varsa 
kücük boy dondurma kasigi kullanmanizi tavsiye ederim 
islem cok hizli ve temiz ilerliyor bu sekil.Köftelerimiz normal köfte ebatinda olmayacak 
pistigi zaman cevizden birazcik büyük ebatta olmali .
derin yapismaz bir tencereye yaklasik 1 su bardagi siviyag koyup isitalim 
yag isininca icersine porsiyonladigimiz köftelerimizi birakalim parti parti kizartalim 
köftelerimiz kizarinca bir kenarda beklesinler biz sosumuzu hazirlayalim 
domatesleri rendenin ince tarafi ile rendeleyelim üzerine sarimsaklarida renleyelim
tenceredeki köfteleri kizarttigimiz siviyagin fazlasini kasikla alalim bir cay bardagi kadar 
kalmali tencerede. hemen domatesleri ilave edelim .üzerine tuz karabiberi kirmizi biberi sekeri
ve sirkeyi ilave edelim .kapagini kapatip orta ateste yaklasik 8 dakika kaynatalim 
icersine köftelerimizi ilave edelim 2 dakika da köfteler ile kaynamaya birakip 
süre sonunda ocaktan alalim ilk isisi gidince üzerinebol maydanoz diyorum 
maydonoz sevmeyen arkadaslarim var biliyorum ;)
 fakat maydanoz candir .yinede yok sevemiyorum diyenlere
bulursaniz taze ispanak tavsiyemdir. iki avuc dolusu sadece taze ispanak yapraklarini dograyip 
ilave edin bu yemegimize  sicakligi ile ispanaklar sinecek ama yesilligi kalacaktir tadi ise enfes olur
servis icin her seye uyum saglayan bir lezzet var elinizde .
ister pirinc pilavi, ister bulgur , isterseniz patates puresi  yakisir
yada bizim gibi makarna :)) hadi oldu olacak bir lezzet önerisi daha birakayim  sizlere
salca yerine hazirladigniz cok koyu olmayan basemel sosuna birakin hazirladiginiz köfteleri 
miktar iki ölcü olmali basemel sosunun. bu haliyle lezzet sasmaz Allahin izni ile
 sükür olsun hamdolsun sifa olsun 
dualara talibim  dostlar
Muhabbetle  
Devamı ...

Taze fasulye corbasi

Es sealmü aleyküm dostlar 
Fazlaca alinmis taze fasulyeyi degerlendirme cabalari corbasi ile sonlandi 
iftar sofrasinda degisiklik arz edecegini düsündüm .vakit kaybetmeden sizlerle paylasayim istedim .
esim ve kizim tadina bakinca taze fasulye oldugunu anlamadilar ;)
sebze yemekte zorlanan cocuklar icin idaeal bir lezzet 
Tarif bana ait 
Gerekli Malzeme ( 8 kisilik )
400 gr taze fasulye 
1 su bardagi süzme yogurt 
1 cay bardagi pirinc 
1 yumurta 
2 yemek kasigi un tepeleme
1 cay bardagi siviyag 
yarim yemek kasigi tereyag 
1 cay kasigi kekik
1 cay kasigi kuru nane
1 dis sarimsak 
tuz karabiber 
1,600 ml et suyu 
fasulyeyi yikayip temizleyelim, kilciklari var ise cikaralim. ortadan uzunlamasina kesip
kücük küpler halinde dograyalim .yaklasik bezelye büyüklügünde olsun .
tencereye siviyagi koyup iyice isininca fasulyenin yarisini atalim icersine hafif kizarmaya baslayinca diger yarisini ilave edlim icersine bunu sebzeler sulanmadan kizarmasi icin yapiyoruz 
hepsini tek parti olarak atarsak yagin isisi düseceginden sebze kendisini salacaktir 
ilk parti icinde kalacak cikarmayacaksiniz beraberce iyice kizarmalarini saglayin .
fasulye kizarinca ocaktan cekin icersine cok ince rendelenmis yada dogranmis sarimsagi icersine atin 
bunuda sadece kokusunu lezzetini almak icin yapiyoruz .ilk etapta atarsaniz yanar sarimsagin sadece aciligini hissedersiniz .sarimsagi ilave edince yagin isisi ile bir kez cevirip kevgirle fasulyeleri bir tabaga alin . kalan yagi daha sonra kullanacagimiz icin kucuk bir tava icersine alalim 
ayni tenceremize ama soguyunca yikanmis pirinci ,unu,yogurdu,yumurtayi koyalim cirpma teli ile 
iyice cirpalim .tuz karabiber ekleyip üzerine et suyunu ilave edelim 
ocaga koup cirpma teli ile devamli karistirmak sureti ile kaynamaya birakalim .
kaynayinca karistirmayi birakabilirsiniz .fakat dikkatli olun tasmasin orta ateste yaklasik 20 dakika 
kapagi yarim yada acik kaynamaya birakin arada karistirin .
fasulyeleri kizarttigimiz önceki yagimizi ocaga koyalim, hafif isininca icersine tereyagini birakalim tavanin sicakligi ile hafif köpürecektir .ocaktan cekip icersine kekik ve naneyi ilave edelim yanmasina firsat vermeden corbamiza ilave edelim karistiralim 
10 dakika dakika daha kaynamasina müsade edelim koyuluguna göre su ilavesi yapabilirsiniz .
ocagi kapatip tencerenin kapagini tam kapatmadan servis zamanina kadar sicak tutalim .
Afiyet sifa olsun Allah bereketini arttirsin rabbim olmayan kullarinada nasip eylesin 
dualara talibim dostlar 
Muhabbetle 
 
Devamı ...

Yogurtlu patates

Hayirli Cumalar dostlar 
sayili gün cabuk gecer derdi rahmettli annanem 
gecmekte güzel günler rabbim layiki ile degerlendirmeyi tekrarina ulasabilmeyi nasip eylesin 
vakit degince hemen tarif birakip kacacagim dostlar 
iki gün önce degerli  Hacer özil hanimefendinin facebook sayfasinda gördüm  bu tarifi
simdiye kadar bu lezzete denk gelmedigimi fark ettim.. tabi bunda son  zamanlarda sanal dünyaya vermis oldugum ara  ve hic izlemedigim televizyon kültürüne bagliyorum  habersiz kalisimi.
sonrasinda bu tarifi arastirirken  bircok yerde tarifi gördüm .bende yapanlar kervanina dahil olmak birazda benim gibi haberi olmayanlar olabilir düsüncesi ile en cokda  arsivde bulunmasi niyeti ile elbet hemen denedim.
lezzet olarak harika bir sonuc aldim. zaten izlerken tarifi farkli bir lezzet oldugunu sezmistim 
  Gaziantep yüresine ait bir yemekmis .onlari okuyunca  patates miktarinin 
hacer hanimin vermis oldugu tariften  fazla oldugunu düsündüm 
ama ben hacer hanimin verdigi miktari uyguladim  .
Her tarifte oldugu gibi bu yemekte bencelerim yokmu elbet var
bu güzel lezzet ile beni tanistiran hacer hanima cok tesekkür ediyorum 
Hacer hanimin instagram sayfasi ve youtube kanali var facebook dan da takip edebilirsiniz 
ayni zamanda kulaklara ziyafet ceken sesini sizlere hediyem olsun diye birakyiorum buraya
 
Malzeme
yaklasik 12 kisilik 
500 gr nohut ( islatilmis haliyle bu miktar)
500 gr kusbasi et (koyun olmasi tavsiye)
3 tane patates orta boy
500 gr yogurt 
1 yumurta 
2 yemek kasigi tepleme un 
patatesi kizartmak icin siviyag 
tuz karabiber ve üzerinde kullanilacak haspir baharati 
§
Yapilisi 
evet malesef asamalar yok.. cünki bilgisayarim hala hata veriyor, zar zor size ulasiyorum 
haliyle fotograflari calismak cok zaman aliyor ve bikkinlik veriyor buraya yazmakmi en az bir saat :(
merak etmeyin tarifimizde islem az ve kolay ve cok detay gerektirmiyor.
öncelikle tenceremize aksamdan islatilmis süzülmüs nohutu koyalim 
üzerine kusbasi etimizi koyup üzerini üc parmak gececek kadar su koyup ocaga koyalim 
orta ateste kaynamaya birakalim.
ilk etapda basindan ayrilmayin. kaynamaya baslayinca
 üzerinde biriken kefini, kevgir ile alarak tamamen arindirin köpükten.
 sonra tuz ve karabiber ilavesi ile bismeye birakin orta ateste dagilmadan 
nohutlar pisinceye kadar kaynatin etler haliyle pisiyor zaten .
Nohutlar pismis oldugu zaman icinde kalan su su miktari
 nohutun ve etlerin üzerinden bir iki parmak gecmis olsun
daha sonra patatesleri soyup küp halinde dograyin ben kücük tuttum kup ebatini 
kesme seker ebatinda olsun istedim 
 daha sonra yapismaz derin bir tavaya yaklasik bir su bardagi kadar siviyag koyun isininca
 patatesleri dagitmadan kizarttin. tuz serpmeyi unutmayin patateslere 
sonra corbanizdaki tüm tuzu emer .
Ben birazda fazla kizarttim bilerek. dagilmalarini istemedim 
nisastasi icinde kalsin istedim görüntü olarak belli olsun istedim 
 ne cok sey istemisim  :))
patatesleri kevgir ile bir  tabag alip kenarda bekletin 
 tavada kalan yagi kasikla bir kaba ayri bir kaba alarak yarim cay bardagi kalacak sekilde azalttin.
 aldiginiz yagi yan tarafta bekletin üzeri icin kullanacagiz cünki 
benceler olmasa olurmu olmaz 
.Bu benceler nedir diye soruyorlar bana bende diyorum ki 
 tecrube ve damak tadi birikimi diyelim.biz mesela
ben corbada belirgin olan un tadini pek sevmiyorum damakta olan tutuk tadi hos olmuyor hele birde yogurtlu corbalarda özellikle cok kaynamaya müsade etmedigi icin öncesinde unu kavurmak tericihim oluyor cok zaman .
 neyse sözü uzattim 
tavada kalan yagin icersine unu koyup biraz kavurun. sararmadan ocaktan cekin 
üzerine yogurdu ekleyin karistirin hemen icersine yumurtayi kirip cirpma teli ile  cirpin tekrar ocaga koyup koyulasana kadar devamli karistirmak sureti ile kaynatin. yaklasik bes sekiz dakika 
orta ateste daha sonra tenceredeki nohuta ekleyin .güzelce karsitirin 
patatesleri kizartma olarak kullandigimiz yagdan aldigimiz miktar vardiya onuda yarim cay bardagi kadar olacak sekilde baska bir tavaya koyun . üzerine biraz tereyag ekleyin yaklasik yarim yemek kasigi ocaga koyup isitin köpürmeye baslayinca ocaktan cekip icersine haspiri ekleyin .hemen  yanmasin müsade etmeden  dogruca nohutlarin üzerine gezdirelim .
Hasipri tanimayan dostlara 
Haspir aktarlarda satiliyor,belki büyük alisveris magzalarin da da bulunur bilemiyorum.
 safrana benzeyen bir tür baharat kendileri
yalanci safran olarakda biliniyor. Kendine has eksi bir tadi hos aromasi ve rengi var
 ben miktar olarak yaklasik yarim yemek kasigi kullandim ..
Diyebiliriniz illa haspir  olmak zorundami ? 
olursa ala olur ama olmayinca olmuyor 
o zaman bizde nane kullaniriz ki, kullanilabiliyor oda bir tatli kasigi dolusu olsun miktar
en son kizarttigimiz patateslerimizi ekleyip karistiralim yemegimizi 
corbadan koyu bir kivami olmali. tencerenin kapagini tam kapatmayin ki kesilmesin .
pisirdik yogurdumuzu ama yinede tedbir iyidir .once tedbir sonra tevekkül
cok doyurucu besleyici.. benim kizim nohut sever fakat bu olsada olur olmasada olur kadar. 
fark ettim ki bu haliyle nohutu daha bir sevdi .Gidayi farkli lezzetlerde sunmak
 sevdirmek icin en önemli kaynak.Dikkate alinmali  büyükler icin bile 
Allah yoklugunu göstermesin, olmayan kullarina da versin 
sükür ile sifa olsun insallah 
dua eder dua beklerim dostlar 
Muhabbetle 
Devamı ...