es selamü aleyküm dostlar hayilri bir gün dileyerek size dolu dolu bir post getirdim .
alti üstü bir kek tarifi göze görünen .lakin icersine bolca kek yapimdaki püf noktalarini serpistererek verecegim bu tarifi .peki bu püf noktalari tek bu kek icinmi gecerli ? hayir bu tarz keklerde uygulmaniz ve dikkate almanizi gerektiren ince ayarlari verecegim .
bu yola cikis söyle oldu .sevgili
degmesinyagliboya nin kek isyanina kulak verisimden ciktim yola . dilerim faydali olur
belki ilerleyen zamanlar da ayri bir post olarak ayirabilirim bu bilgileri .
aklinizdan cikarmanizi istemedigim bir durum var ki deginmeden gecemeyecegim .
ben yemek uzmani degilim bu isin asla ihtisasini yapmadim .lakin icimdeki mutfak aski cok seyi irdelememe
denememe sebeptir bu bilgilerime ,yanlizca tecrübelerime dayanarak yaziyorum ..
sizlere paylastigim gerek kendi tariflerim, gerekse sevdigim lezzetler defalarca kez denenmeden gelmez karsiniza .
huyum kurusun kraldan daha kralci olmak ve tam olmali ya olmamali düsüncesi ki, bu düsüncenin ortasi yoktur bende .yaptiklarima yapacaklarimda cogu kez zorlamistir beni bu huyum .
birde kul hakki vardir dostlar en cok korktugum pesinize takilan dostlariniza zarar vermek .
bu illa dille olmaz ,bedensel olmaz .
vermis oldugum yanlis bilgi onun onla amel etmesine sebebtir .ister söz olsun ister tarif
ne büyük sorumluluktur yarabbi ,
esinin alin teri ile kazandiklarini güc sarfedip eve getirdiklerini olmadi deyip cöpe atmasina sebeb olmakta
vebaldir kul hakkidir .yaptiklarimda hep buna dikkate alimisimdir .
sözün özü kimseyi suclamak degil ,biraz daha dikkat özen gerektigini belirtmeye calisiyorum
burada yanlizca verende vebal var degil
dikkatlice okunmamis bire bir uygulanmamissa alan kendini sorgulamali
bazen zorlar insani yorar .ama vardir bir sebebi denmeli sebesiz onu yapmak yapanin da zoruna gelmizmi ?
velhasil alti üstü bir tarif iste degilmi !?dostlar
sözü cok uzatmadan zebra kek ve püf noktalarina gecelim .
malzeme
4 yumurta
1 su bardagi toz seker
1 su bardagi sivi yag
1 su bardagi süt
1 pk kabartma tozu
1 vanilya sekeri
3 bardak un (sebeplerini aciklayacagim )
2 yemek kasigi kakao
4 yemek kasigi süt
yarim cay kasigi karbonat
yapilis
öncelikle bir pasta yada kek yapilacaksa tüm malzmelerin tezgaha cikarilmasi taraftariyim .
ay ben bunu unuttum feryadi duymamak icin gereklidir
olmassa olmaziniz pasta yapimin da terazi olmalidir hele ki benim tarfilerimi yapiyorsaniz mutlaka bir terazi edinin.yoksa yapmayin bu kadar ciddiyim .cünki her evin bardagi kasigi farklidir
her hamur yada pasta kek fark etmez unu elemeniz sonucu degistirecektir .
pastayi kesitiginiz de yada kekinizi bir noktada toplanmis aciligi bogazininiz da his etmek istemiyorsaniz bu misafiriniz de olabilir unutmayin
bu aciligin sebebi iyice unla hasir nesir olmamis kabartma tozunun aciligidir .
o sebeble un ve kabartma tozu birlikte elekten gecirilmeli .
pastayi oldugu gibi cöpe atmaniza bir sebebde yumurtanizdir .kekinizin hamurunu suya dönüstüren yada kazik gibi olmasina sebep olan yumurtadir cok zaman .
oda sicakliginda ve büyüklügüne dikkat etmelisiniz.
yumurta ile ilgili su kadarini yazabilirim iki yumurtada bir yumurta fark edecek kadar kayip yada kazanca sebebtir yumurta. gramajlari farklidir 60 kilo adamla 90 kilo adam aynimidir sizce ? :)
tüm malzeme oda sicakliginda olmali firininiz önceden isitilmis yaziyorsa en az 10 dakika önce acmis olmaniz lazim .isinmis bu durum icin gecerlidir ..
bir iki dakika öncesi buna dahil degildir .on dakikada yumurtada piser yagda erir
kalip 26 cm kelepceli olmali yaziyorsa öyle olmali yada o ebatta bir tepsi yada kalip kullanilmali
bu kekin orjinal tarifinde iki bardak un yaziyordu o sekli ile denedim keki malesef sonuc yine hüsran olmustu düsündüm o zaman neden böyle oldu yumurta büyüklügünü hesap edip ikici kez uyguladigimda un mkitarini arttirmam gerektigini fark ettim uygulayincada sonuc yukaridaki resim .
tarifimize gelince öncelikle kalibimiz 26 cm olmali altinayagli kagit sermeniz yada alufolye kaplamaiz gerekiyor
sabit olup kaymamali biraz büyük tutup kelepce ile sIkistirabilirsiniz
tüm malzemeler tartildi hazirlandi firin isitilmaya alindi 180 derece
orta katta pisirecegiz altan bir üst kat oluyor
yumurta, vanliya seker beraberce cirpalim
cirpma sonunda elinizle kontrol etmenizi istiyorum seker erimismi bakalim
yoksa parmaklariniz arasinda seker turmu atiyor yoksa yumurtamin yumsakligimi var
erimis olmali hacmi üc kati olmali krem renginde beyaza yakin olmali
görüntü böyle iken mikseri kapatiyoruz icersine sütü yagi ayna anda koyuyoruz bir iki kez ceviriyoruz mikserimizi, fazlasi yok mayonez istemiyoruz kek yapiyoruz
unu ,kabartma tozunu,karbonati elemistik ya onu ekledik ve bir kac kez cevirmenizi istiyorum
unu ekedikten sonra cok cipmaniz yanlizca kekinizi sertlestirir birde elektirik faturasini
mikseri kapatip cirpma teli ile alt üst edebilirsiniz
hamurumuzu iki renk yapacagimiz icin ayirmamiz gerekiyor bir tanesi sade bir tanesi kakaolu olacak
ayni tarz kablara hamurumuzu ikiye bölelim ben birde tarttim ikiye bölünce 530 gr sade oldu kakao ve sütü ekleyince kakaolu hamurda 530 gr oldu
iki kasik kakao koyacagimizi düsünerek iki kasik miktari sadeye fazla koydum niye tarttim
kakaolu hamur bitmis ,elimde sade hamurla kaliba öylece bakmak istemiyorum
simdi kakao ekledikya bir hamurumuza o hamur sertlesti ne yapmak gerek unu cikaramayiz icinden ekledigimiz kakaolu hamura iki kasik kakaoya 4 kasik süt ekliyoruz
kalibimizin ortasinadan baslayarak 2,5 kasik kakolu hamur koyuyoruz
daha sonra ayni kakaolu hamurun ortaya üstüne 2,5 kasik sade hamurdan koyuyoruz
elimizdeki hamurlar bitinceye kadar devam ediyoruz
hamurlar bitince hemen isitilmis firina atiyoruz yaklasik 40-45 dakikada pisiyor
bir kürdanla kontrol edelim pismisse kürdan temiz cikacaktir
kalibimizi bir kac dakika dinlendiriyoruz hic dokunmadan daha sonra hemen resimde görmüs oldugunuz bir telin üzerine aliyoruz sogumaya birakiyoruz kagidi soguyunca cikaracagiz
ben üzerine ertilmis cikolata döktüm .arzu ederseniz sizde dökebilirisniz cesidi miktari size kalmis
cikolata dökerken etrafindan hep dökülürya o isten yüzümüzün akiyla cikabilmek icin bir ip ucuda vereyim
hamurunuzun kenarlarina bir parca kagit sokun keki ucundan hafif kaldirip altina koyun her tarfina bu sekil
koyup cikolatayi dökün üzerine
cikolata donunca kagitlari cekin
sonuc kenarlar tertemiz olarak bitmis olacak bu islem ;)
güzel degilmi ?? :)
mümkünse keklerinizi bir gün önceden yapin böylelikle dinlenmis olan pasta yumuta kokmaz kesildiginde dagilmaz va muhakkak agzi kapali muhafaza edin .bu keki önceden yapip cikolata dökmeden dondurucuda saklayabilirsiniz oda isisinda cözüllünce, cikolata ile süsleyip servise sunabilirsiniz acil misafirleriniz icin kurtarici olcaktir .
dilimleyip servise sunabilirsiniz .
oldumu sevgili boyam :)
bu arada dostlar sevgili boyam cekilis yapiyor duyarayim hemde taki cekilisi sayfasindan bilgi alabilirsiniz
dualariniza talibim dostlar cok cok cokca
ancak profesyonel bir ahçı bu kadar güzell dile getirebilirdi ...
YanıtlaSilyüreğine sağğlıkk gönlü güzelim...
bir dilim aldım müsaden ile..
:)
derinn muhabbetlerimi bıraktım yerine,enn içteninden..
gerçekten mükemmel bir anlatım ve leziz bir reçete,
YanıtlaSilellerinize,emeğinize sağlık.
tarifi not alıyorum izninizle yapmak isterim,
güzel bir gün olsun,
sevgilerimle...
Ellerine sağlık döktürmüşsün gene... Bayıldım görüntüye... Çok da güzel anlatmıssın... Ellerine sağlık...
YanıtlaSilBu nasıl güzel bir anlatım, sunum, kek ,...şahane . ellerine sağlık arkadaşım. Afiyet olsun yiyenlere...
YanıtlaSilNe güzel bir yazı olmuş.
YanıtlaSilZebra keki hiç denemedim görüntüsü hep hoşuma gitmiştir. Böyle üstü çikolatalı çok daha şık duruyormuş.
Ellerin dert görmesin. Sevgilerimle :)
kekigim Allah razi olsun bitanem hemserimin hasi
YanıtlaSilsevgilerimle hosgeldin elbet yapabilirsin tarif bana ait degil zaten canim
nohuts sagol canim
vuslat kocaman sevgiler
denizim sagol canim .
YanıtlaSilaffiniza siginiyorum sabahtan beridir dinmeyen bas agrimdan
konsantrasyon sifir yazim hatalarim var biliyorum
ama simdi düzenlemeye alamiyorum anlasilmayan konu olursa yorum birakabilirsiniz
yorumlariniz icin sonsuz sükran
Muhteşem bir görüntü, süper bir anlatım. Ne kadar güzel ve leziz olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılarımla.
ellerine sağlık ablam...
YanıtlaSilmuhteşem görünüyor...
Ellerin dert görmesin melekcim.Ellerine yüregine saglik.
YanıtlaSilKekin coook güzel olmus, epeydir zebra kek yapmamistim,
en kisa zamanda deniyecegem insaallah,selam ve dua ile.Firdevs
Ben bakınca,altı üstü bir kek değil,bir şaheser görüyorum karşımda.
YanıtlaSilHem de her defasında,her sana uğrayışımda!
Püfleri de negüzel anlatmışsın:)
Hep yapmak isteyip ,çekindiğim bir kekti.
İlk fırsatta denicem inşAllah bu tarifini de:)
Emeğine güzel yüreğine sağlık..
Muhabbetle Meleğim..
Diyecek söz bulamıyorum.
YanıtlaSilEllerine emeğine yüreğine sağlık Melek ablacım.
Öpüyorum muhabbetle...
ve aleyküm selam
YanıtlaSilgüzel bir anlatım ve gzel bir görüntü...
eline sağlık canım
süper bir görüntü canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSil"ehehe sevgi için(:
YanıtlaSilyağlı boya püf noktası istiyodu" dedim ilk gördüğümde ana sayfada postu. sonra baktım hakketten onun içinmiş:)
püf noktası değil ansiklopedi olmuş, yapıp kitap okurken kemiresim geldi. ama e eh. irademe sahip çıkazaum.
(gözlerimi kapatıp ağzını büzüp kafayı sağa sola yavaşça sallamak)
ben göndereyim semmma
YanıtlaSilbir bilsem neredesin gününü hesap eder dondurur gönderirdim
Görüntü leziziliğini bize kadar getiriyor..
YanıtlaSilAyrıca anlatımda süper ellerine sağlık
Bir taneemm, değme aşçılar böyle güzel anlatamazdı :) Ellerine, canına sağlık..
YanıtlaSilBayılırım bu keke..Çikolata ile de daha nefis olmuştur eminim..
Baş ağrın için limon dilimlerini kahveye batırıp başına bir tülbent yardımıyla bağlayıver canım..Allahumme yeşfik...
ayyyyy ellerine sağlık nefis görünüyor...mutfak işini çok sevmem ama yapılanı görmeyi ve yemeyi çok severim:)) iyi ki de gelmiş görmüşüm..merhaba:)
YanıtlaSilBu nasıl bir güzelliktir böyle,insan bakmaya doyamıyor.
YanıtlaSilBu kekin görüntüsü beni benden alıyor.
Ellerine sağlık canım,ayrıntılarıyla fotoğraflamana ve tarifine bayıldım.
Aciliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn benim o benim benim benim!!!!!!!!!!!
YanıtlaSilNaaaasi sahane gorunuyoooo naaaasiii guseeel ve de endamli ve de asil ve de heeersey..
ASIGIM!..
Nasil bi durus o nasil bir susus oyleeeee!!!
Kivrimlarina tutunarak lezzetini tahmin ettigim icin bayila bayila ekrani yalayasim var!!..cok ozur dilerim benim ooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!
Yiyesi yoksa bile yemek istecek insan bunu. :)
YanıtlaSilAleykümselam,
YanıtlaSilanlatim ve fotolar harika görünüyor.Ellerine saglik.
Sayfana yeni geldim bu arada,cok güzel tarifler var.Seni listeme aldim izninle.
Selam ve dua ile...
Anlatım,tarif ve fotoğraflar için çok teşekkürler..
YanıtlaSilBlog nefis lezzetlerle dolu.
YanıtlaSilTanışmak yazışmak dileğiyle
Ellerine sağlık
sevgiler
gercekten harika görünüyo :) YALNIZ dün yapmaya calisti hamurlari kasikla koymak kesinlikle cok zor bir turlu duzenli olmadi birbirine karisti resmen okadar guzel anlatmisinizki kasikla nasil koydugunuza ekleseydiniz keske ;)
YanıtlaSil.
Silanonim ziyaretcim
YanıtlaSilfarkindayim hakkinizi helal edin bir kac telefonla bildirim de aldim .
o esnada resimleyemedim bazi nedenlerden dolayi .
birkez daha yapmak sart oldu sirf bu kare icin .en kisa zaman belki bu gün belki yarin insAllah ekleyecegim
Harikasınızz ne diyeyim başka tesekkürler
YanıtlaSilSen yap ben yerim canım benim harika olmuş
YanıtlaSilsen bunu bana yapıp yedirmezsen çok küserim):))
Ben de denemiştim ama şu görüntüyü tutturamamıştım fakat artık nasıl yapacağımı biliyorum!!! :) Çoooooook teşekkürler, kocaman sevgiler!
YanıtlaSilböle güzel bir anlatımından sonra susulur ve ekrana kitlenir bakılır :)
YanıtlaSilof of görüntü beni benden aldı ellerin dert görmesin ablacım :)
Merhabalar sizi ilk ziyaret edişim bu ama tek kelimeyle hayretler içindeyim.Ne kadar ince düşünceli birisiniz helal olsun diyorum.Kekiniz çok güzel görünüyor.Ayrıca bu kadar ayrıntılı bir tarifle hata yapma olasılığı yok gibi görünüyor:)))sevgiler.
YanıtlaSilAnlatımınız detaylı, fotoğraflar harika. Ancak ben az önce bu tarifi yapmış biri olarak ufak bir pürüzle karşılaştığımı belirtmek isterim. Benim kekim biraz şekersiz oldu. Çook şekerli seven biri değilim halbuki. Pudra şekeri serperek çözdüm:) Bir dahaki sefere biraz daha şeker koyacağım. Onun dışında yumuşacık sünger gibi harika bir kekim oldu! Sevgiler...
YanıtlaSilsevgili cigdem türkiyedemisin bilmiyorum
YanıtlaSiltürkiyedeki sekerlerin tad oraninin az oldugu hakkinda bir kac duyum aldim olabilimi acaba ? derken üzerindeki cikolata kullanmadin sanirim
zira cikolatanin sekeri ile denk oldugunu düsünüyorum
selam ve dua ile
Blogunuz çok güzel kek de harika görünüyor ellerinize sağlık.Ben de beklerim.Sevgiler.:)
YanıtlaSilo kadar güzel anlatmışsınızki mutfağa hiç girmeyen biri bile kolaylıkla yapabilir. ellerinize dilinize sağlık
YanıtlaSilAnlatışınız da kek de şahane, ellerinize sağlık.. en kısa zamanda deneyeceğim..
YanıtlaSilsevgiler:)
selamin akeykum anlatis sekliniz super ben kek yapmaya bayiliyorum ama her seferinde yaptigim kekler istedigim gibi kabarmiyor artik kendimce karar aldim bir daha kek yapmayacagim hep husrana ugruyorum
YanıtlaSilHarikasin sen bayiliyorum ben önceden denedim ama bu görüntü olmadi senin tarifini en kisa zamanda insallah denemeye calisacagim Servet
YanıtlaSilben kek konusunda becerikli değilimdir. ve yine beceremedim. budefaki hatam. sonradan eklenen sütü yanlış anladım ve beyaz olan hamura 2 kaşık ekledim. sonrada kakaoulu olana 4 kaşık ekledim. çok cıvık oldu. tepsimde çok genişti incecik bir kek oldu. kıvamı katımı olmalı kekin.
YanıtlaSilöncelikle bu sözü hic söylemiyoruz dehlizlerim ben becerikli degilim sözünü yani kimse dogarken bunu bilerek dogmuyor firsat buldukca deneyerek cok sey basarilir ablam
Silyapis tarzin dogru yani süt meselesi.lakin bardak boyutu yada yumurtanin boyutu olayi karistirabilir
kivama gelince ablam söyle yazayim kek hazir yogurt kivaminda olmali ;)
benim icin bir kez daha denemeni rica edecegim ve kalibin mutlaka verilen ölcüde olsun .olmassa zaten lades olmussundur
sevgilerimle
Merhaba ben iki su bardagi un koydum orjinal tarifi denemistim zebra olmadi üstü beyaz alti kakolu kek oldu.Anladim ki un eksik gelmis degil mi
YanıtlaSilHakkinizi helal edin bilgisayarim arizali oldugu icin blogumla ilgilenemedim bu sebeple yorumunza simdi cevap verebiliyorum
Silburada yazilan tarifteki miktarlara göre yaparsaniz sorun olmaz
daha önceki yaptiginizda banami aitti bunu bilmiyorum .
selam ve sevgiler