Es selamü aleyküm dostlar
yine hemen tarif diyorum sizlere.dar zamana sigdirdigim bir vakitte hemen tarifi birakip kaciyorum
eskilerden bir tarif yine sizlere, nerde ne zaman almisim inanin bilmiyorum .kücük kagitlara yazdigim tariflere el atmaliyim cok birikmisler.bir cogunun üzerindne seneler gecmis hala beklemedeler. Bu yemek ramazanda misafir icinde uygun olacagini düsündügümden paylasayim dedim.zira soguk haliylede olsa ekmek arasi cok lezzetli olacaktir sahurda yada bir gün öncesi yapip ertesi günü lezzetten birsey kaybetmeyen bir yemek kendileri isitip serivse sunulabilir cinsten .ismini seyhmilmusi olarak yazmisim .
biraz arastirdigimda osmanli yemeklerinden oldugunu gördüm
benim gibi patlican delisi insan coktur eminim .inanin cok lezzetli bir yemek
normal tarifte kisi basi bir patlican yazmisim
ama bu miktar bir kisi icin cok fazla, bende uzun kemer patlicani kullanip ikiye böldüm
hem porsiyon cok uygun oldu hem servis kolaylasti mümkünse cok kalin olmayan
uzun olanlarindan secin patlicanlarinizi .
Malzeme
4 tane kemer patlicani
125 gr tereyag +2 yemek kasigi siviyag
300 gr kiyma orta yagli
2 orta boy kuru sogan
2 dis sarimsak
2 orta boy domates
1 yemek kasigi biber salcasi
1,5 tatli kasigi nane
bir bag maydanoz
2 su bardagi et suyu
tuz karabiber
patlicanlari yikayip ortadan keselim sap kisimlarinin kenarlarini temizleyip oldugu gibi birakalim
üst dal sap kismini kesin ama ;)
patlicani uzunlamasina dört parcaya keselim. keselim ama üst kismi bütün kalmali patlicanin
tuz atilmis suda patlcanlarimizi 30 dakika bekletelim daha sonra suyunu iyice süzdürüp kurlayalim
maydanozun saplari ile ortadan gecirip yukari dogru baglayalim bir nevi ayrac vazifesi görecek bu dallar
hemde lezzet katacak yemegimize
patlicanlari pisirecegimiz genis tenceremizi kullanalim ic harcini hazirlamaya
dibe yapisan lezzetler kaybolup gitmesin .daha sonra önce siviyagi ve tereyagini birakalim hafiften erimeye baslayinca isinan tavamiza dogradigimiz sogani ver sarimsaklari ilave edelim. güzelce yanmadan kavrulsunlar
icersine siviyagi bu sebeple koyuyorum tereyaginin fazlaca yanmasini önler bu islem .yag miktari gözünüze cok gelmesin servis esnasinda mat bir yemek patlican icin hic uygun degildir
o bir yag hirsizidir
soganlar kavrulunca, kiymayi ekleyelim. bir yandan karistiralim top top olmasin .kiyma hafiften kavrulunca
üzerine salcayi koyup, hafif cevirelim ,cok degil ama yanmasin dibi tavanin. tuzunu karabiberini hemen üzerine kabuklarini soyup cekirdeklerini cikardigimiz kup seklinde dogradigimiz domatesleri ilave edelim.karistiralim üc dört dakika yeterlidir .cok kurumasin kiyma,domatesler ezilmesin .ocagin altini kapatip üzerine naneyi serpistirelim ardindan maydanozu dograyalim.maydanozun saplarini sakin atmiyoruz nedenmi ?kavurdugumuz kiyma harcimizi ayri bir kaba alip pisirecegimiz harci hazirladigimiz tavanin dibine yerlestiriyoruz onlari hem bu arada
harci hazirladigimiz lezzetlere sahip cikiyoruz ayni tencereyi yada tavayi
simdi her bir patlicana yeterli miktarda pay ederek kestigimiz bölümlere kasik yardimi ile
harcimizdan koyuyoruz maaydanoz saplarinin üzerine yerlestiriyoruz
bu sekilde hazirlayip tavaya yerlestirelim. üzerine etsuyumuzu gezdirelim
ama mutlaka etsuyu olmali lezzete lezzet katmali .orta ateste yaklasik 1 saate yakin pisirin
kapagini cok acmayin ki sivi kaybi olusmasin ,üst kisimlarda esit pissin
vakitlice hazirlansin ki haldir haldir kaynamasin ;) parcalanmasin patlicanlar
yanina pilav yapilacak da, servis icin mutlaka ! üzerine sarimsakli süzme yogut koymalisiniz
isterseniz siviyag tereyag karisimi ile hazirlanmiskirmizi biber kizdirilmis yag,
dilerseniz yalnizca pul biber gezdirin üzerine arzunuza kalmis .
pisen yemegimizi mutlaka 30 dakika dinlendirin pisen tenceresinde kapagi kapali olarak
agir tencere tavsiyemdir
Afiyet sifa olsun dostlar .
Allah ne verdiyse dualara muhtac hic unutmayin olurmu
en son tarifimde yorumlara biraz gec cevap verdim hakkinizi helal edin .
Muhabbetle
Blogunuza bayıldım! El emeğiniz göz nurunuz daim olsun. Ben de yeni açtığım bloguma beklerim. :)
YanıtlaSilhttp://mutfakkazanbizkepce.blogspot.com.tr
Çook lezzetli görünüyor,sunuma bayıldım iştah açıcı. Ellerinize sağlık. Allaha emanet olun. Sevgiler
YanıtlaSilYine döktürmüşsünüz Melek hanım anlatım süper, resimler süper yemek zaten şaheser olmuş. Ellerinize sağlık.Zehra
YanıtlaSilFarklı olmuş yine . Ellerine sağlık Melek ablacm
YanıtlaSilNefis duruyor abla ellerine saglik batlicanida cok sevdigim icin hele bir baska güzel geldi bana :)
YanıtlaSilCok oldu yorum yazamadim sayfalarinizi gezinemedim, umarim iyisinizdir.
Dualarinizdan bu Zeynep kardesinizide eksik etmeyin ins,,
Ramazaniniz hayirli ve bereketli olsun ins.
Yemek harika ablacigim, ama ben pilavın duruşuna bayıldım.
YanıtlaSilSelam ve Muhabbetle♥♡♥