Es selamü aleyküm dostlar .
yine bir tezatla geldim karisiniza :) mutfaklarda cok fazla yer edinmeyen turp, aslinda cok güzel bir potasyum ve demir kaynagidir .eser miktarda yagda barindirir ve icersindeki bu yaglar gribal enfeksiyonlarda özellikle cok yararlidir. beyni temizleyen bir gidadir .cin yagi olarak bilinen ve genelde bas agrisi icin sakaklara sürülen yagin ham maddesidir turp.
mümkün mertebe tüketilmesi gerek dostlar .tek kusuru guatiri biraz baskiladigi icin, tuz miktari arttirarak yenmeli .salata olarak tüketiliyor mutfaklarimizda .evelki gün neden olmasin deyip giristim .elhamdülillah utandirmadi ve sevildi esimde kizimda iki tabak yediler .
ilerleyen günlerde baskaca tarifleride bas rol oynayacak insAllah
turmu ?? yemekmi ?? evet
malzeme
750 gr turp
2 orta boy havuc
2 orta boy kuru sogan
200 gr kiyma
2 tane domates
1 yemek kasigi biber salcasi
1,5 su bardagi su
3 yemek kasigi kapari
2 yemek kasigi sirke
tuz karabiber
bir tutam maydanoz
yarim cay bardagi siviyag
öncelikle turpu havucu yikayip soyalim turpu yarim parmak kalinliginda havucuda ayni ebatlarda dograyalim
tencereye siviyagi ,kiymayi yarim ay seklinde dogradigimiz kuru sogani koyup. ocakda
kiyma suyunu salip cekene kadar kavuralim sogan ile birlikte, fazla kurumasina firsat vermeden
salcamizi ekleyelim bir kac kez karistirip
dogradigimiz turpu ve havucu ilave edelim tuz karabiber serpistirelim
simdi bana kizmayin
bu ne diye. kapari bitkisinin tuzundan faydalandim ve turpa essiz bir lezzet katti .bastada belirttigim gibi guatiri baskilayan turpu, kaparinin tuzu ile esitlemis oluyoruz. kapari ayni zamanda peygamber efendimizin (S.a.v ) tavsiye ettigi bir ottur .sirke icinde reonlarda cam kavonozlarda satilir tuza basilmis olanlarida mevcuttur .özellikle kadinlar ve cocuklar icin cok faydalidir demir yüklüdür
kaparimizden üc yemek kasigi tenceremize ekliyoruz 2 yemek kasigida sirkesinden
tencerenin kapagini kapatip 2-3 dakika pisiriyoruz bu haliyle
domatesin kabuklarini soyup cekirdeklerini ve suyunu cikarip iri parcalar halinde tenceremize dogruyoruz, üzerine suyu ekleyip kapagini kapatarak tenceremizi
orta ateste yaklasik 20-30 dakika pisiriyoruz
tuzu ve karabiberi kontrol etmeyi ,unutmuyoruz
okadar demir aldik c vitamini olmadan emilimi oldukca zor.
dogradigimiz maydanozu sicak tenceremize ekleyip, kapagini kapatiyoruz .dinlenme sürecinde maydonozlar ezilmeden rengini kaybetmeden servise sunulacak insAllah
ben denemeye deger diyorum ;) tarif bana ait .afiyet sifa olsun dualara talibim dostlar
Muhabbetle
Emeğine sağlık..
YanıtlaSiltesekkür ederim pembe esinti
Silselam ve dua ile
BİR YAŞIMA DAHA GİRDİM
YanıtlaSilİLK DEFA DUYUYORUM TURBUN YEMEĞİ OLDUĞUNU
ELLERİNE SAĞLIK CANIM
sengül güldürdün beni :)
Silrahman razi olsun dua ile canim
hepsine okey fakat kapariyi sevmiyorum
YanıtlaSilturpun değişik yemeklerini duymuştum
özellikle de sizin kullandığınız şekilde turplara buralarda sanırım çin turbu diyorlar
hele de yararlarını öğrendikten sonra bir turp yemeği de ben denemeliyim dedim
afiyetler olsun elleriniz dert görmesin
cok kimseye hitap etmiyor kapari
Silama efendimiz dediyse mutlaka tüketmeliyim ben ;)
deneyince fikrini yazarsan cok mutlu olurum canim
muhabbetle
aleykümselam güzel yürekli abla,çok şaşırdım aba aba turpten yemek olur muymuş=) en çok çiğ olarak tüketiyoruz. salatalık ve maruldan sonra turp Allah Allah . daha neler var neler=)ellerinize sağlık çok güzel görünüyor MaşaAllah Barekallah. eski tariflrinizi okumaya devam ediyorum . bayramda komşu ve dostlara ne ikram etsek diye düşünenler var yardımcı olabilir misiniz? baklava yerine hafif tatlı yani severek yiyebileceği olsun hep su böreği veriyorlar. sade küçük poğaca olur mu aman çenem uzadı. işitme engelli olmama rağmen konuşmayı çok seviyorum. yooo yanlış anlama n'oluuur gevezeymiş diye düşünmeyin =( sizi Allah için seviyorum. ves-selam
YanıtlaSilhosgeldin güzel yürekli
Silaber aber oluyor neden olmasin ;)
cok mutlu ediyorsun beni mahrum etme olurmu bende Allah icin seviyorum seni
Maharetlerine hayranım senin.
YanıtlaSilNe güzel pastalar yemekler yapıyorsun, keşke benim ablam teyzem gibi bir yakınım olsaydın :)
Hiç çıkmazdım senden :)
bende sana sayki abla teyze
SilAllah bu insaAllah deriz insa eder yaradan mesafeler kisalir soframa misafirim olursun
muhabbetle yavrucum
10.10.2013 sizin bilgilerinizinden çok istifade ediyorum. binlerce teşekkürler
YanıtlaSilben tesekkür ederim
Silsevgilerimle
Yuvarlak turpla da olur mu ablacım..:)
YanıtlaSilelbette olur
Silbaharat olayi daha yogun oldugundan dolayi cok daha lezzetli olacagini düsünüyorum
muhabbetle canim
Bayılıyorum senin bu farklı tariflerine.
YanıtlaSilHiç aklıma gelmezdi turptan yemek yamak,ne güzel düşünmüşsün.
Ellerine,emeğine sağlık ablacım.
Muhabbetle..
:) tesekkür ederim ablam
Silmuhabbetle
canım,hiç yemedim ne kadar değişik bir tarif diğer tariflerin gibi çok güzel görünüyor,tadını merak ediyorum,ellerine sağlık...
YanıtlaSilTurpla yemek yapmak hiç aklıma gelmezdi meleğim,aklına ,ellerine kollarına sağlık.İyi ki varsın.Hayırlı bayramlar diliyorum
YanıtlaSilbloğunuzdan ayrılamıyorum sizin :)) annem çin turpu almış salata yaptım geri kalanından ne yapsam diye ararken kendimi yine bloğunuzda buldum.en kısa zamanda denicem teşekkürler tarif için
YanıtlaSil