es selamü aleyküm dostlar cumamiz mubarek olsun .
hünkar beyendi getirdim sizlere .sevgili degmesinyagli boya burada iken ona yapmistim asamalari malesef kaydemedim affiniza siginiyorum .
yapilisi zahmetli gibi görünsede aslinda degil bir iki kez denedikten sonra .günlük menülerinize dahil olabilir özellikle davet sofralariniza öneriyorum .vakit buldukca patlicanlari önceden közleyip buzlukta bulundurmaniz yapimini daha da kolaylastiracaktir .
gerekli malzeme
etli harc icin
1 kg kusbasi et ) ister koyun ister süt danasi
3 corba kasigi margarin )dilerseniz tereyag
1 bas sogan
1 corba kasigi sirke
1 büyük domates
1corba kasigi salca
2 bardak su
beyendi icin malzeme
6 adet orta boy patlican
patlicanlar beklerken icine birakilacak kadar süt
yaklasik 3 bardak kararmamasi icin ;)
basemel sosu
2 yemek kasigi tereyag
2 yemek kasigi un tepeleme
2 su bardagi süt
tuz karabiber
1 su bardagi kasar peyniri
yapilisi
öncelikle etimizi hazirlayalim. bir tencereye margarini yada tereyagini koyup eritelim etimizi icersine koyup kavuralim nar gibi olsun .ince dogradigimiz sogani ekleyip kavurmaya devam edelim .kabuklarini soydugumuz dogradigimiz domatesi ve salcayi ekleyip onlari da kavuralim bir kac dakika.
tuzunu karabiberini.ve sirkeyi ekleyip suyunu ilave edelim .bu asamada düdüklü tencere kullanirsaniz pisme süresi azalacaktir .yoksa sayet suyuna dikkat ederek etler yumsayincaya kadar pisirelim .
bu arada patlicanlarimizi ister kömür atesinde ister ocakta cevirerek közleyelim.sicakken kabuklarini soyup süte birakalim ) neden süt ?? sorusuna yine bence cevabim var .
süt patlicanlarin beyaz kalmasini sagliyor hemde basemel ile tezat bir tadi olmuyor genelde limonlu suya birakiyorlar patlicani ama ben tüm lezzetinin gittigini düsünüyorum .
basemel sosumuza gelince
tencereye yagi koyup eritelim icersine unu koyup hafif sararincaya kadar kavuralim sütünü ekleyip tuzunu karabiberi ekleyelim .
koyulasincaya kadar kaynatalim .
süte biraktigimiz patlicanlari süzüp bicak ile incecik kiyalim hazirladigimiz basamel sosumuza ekleyelim
tuzu ve karabiberini kontrol edelim ki lezzet yerinde olsun .biraz ocakta harmanlayalim tatlar bir birini bulsun
servise sunmadan hemen önce peyniri basamel sosa ekleyip karistiralim .
serviste tabaga bir kepce patlicanli basemelden koyup üzerine etten birkac kasik koyup bekletmeden servise sunalim
yemek hakkinda bir kac not düsmek istiyorum
yemeginizi servise sununcaya kadar etlerinizi sicak tutmaya calisin etler cok kuru olmamali pisirirken su ilavesi gerekebilir kebap gibi olmali etleriniz .ne cok sulu nede susuz kuru
patlicanli sosunuzu sicak tutmalisiniz yukarida da belirttim peynirini mümkünse servisten önce ekleyin sogumaya kalirsa tekrar isittiginizde peynir yagini birakacaktir .
patlicanlarinzi iri ise sayet basamel sosunuzu 3 kasik yag 3 kasik un seklinde basameli cogaltabilirsiniz sütüde otomatik olarak 3 bardak olacak denge sizin elinizde diyorum kisaca .
cok doyurucu bir yemektir bir corba ile yeterli bir ögündür .
yanina ister pilav dilerseniz patates kizarmasi arzunuza kalmis
bu yemek 8 kisilik oluyor
afiyet olsun dualara talibim dostlar
hünkar beyendi getirdim sizlere .sevgili degmesinyagli boya burada iken ona yapmistim asamalari malesef kaydemedim affiniza siginiyorum .
yapilisi zahmetli gibi görünsede aslinda degil bir iki kez denedikten sonra .günlük menülerinize dahil olabilir özellikle davet sofralariniza öneriyorum .vakit buldukca patlicanlari önceden közleyip buzlukta bulundurmaniz yapimini daha da kolaylastiracaktir .
gerekli malzeme
etli harc icin
1 kg kusbasi et ) ister koyun ister süt danasi
3 corba kasigi margarin )dilerseniz tereyag
1 bas sogan
1 corba kasigi sirke
1 büyük domates
1corba kasigi salca
2 bardak su
beyendi icin malzeme
6 adet orta boy patlican
patlicanlar beklerken icine birakilacak kadar süt
yaklasik 3 bardak kararmamasi icin ;)
basemel sosu
2 yemek kasigi tereyag
2 yemek kasigi un tepeleme
2 su bardagi süt
tuz karabiber
1 su bardagi kasar peyniri
yapilisi
öncelikle etimizi hazirlayalim. bir tencereye margarini yada tereyagini koyup eritelim etimizi icersine koyup kavuralim nar gibi olsun .ince dogradigimiz sogani ekleyip kavurmaya devam edelim .kabuklarini soydugumuz dogradigimiz domatesi ve salcayi ekleyip onlari da kavuralim bir kac dakika.
tuzunu karabiberini.ve sirkeyi ekleyip suyunu ilave edelim .bu asamada düdüklü tencere kullanirsaniz pisme süresi azalacaktir .yoksa sayet suyuna dikkat ederek etler yumsayincaya kadar pisirelim .
bu arada patlicanlarimizi ister kömür atesinde ister ocakta cevirerek közleyelim.sicakken kabuklarini soyup süte birakalim ) neden süt ?? sorusuna yine bence cevabim var .
süt patlicanlarin beyaz kalmasini sagliyor hemde basemel ile tezat bir tadi olmuyor genelde limonlu suya birakiyorlar patlicani ama ben tüm lezzetinin gittigini düsünüyorum .
basemel sosumuza gelince
tencereye yagi koyup eritelim icersine unu koyup hafif sararincaya kadar kavuralim sütünü ekleyip tuzunu karabiberi ekleyelim .
koyulasincaya kadar kaynatalim .
süte biraktigimiz patlicanlari süzüp bicak ile incecik kiyalim hazirladigimiz basamel sosumuza ekleyelim
tuzu ve karabiberini kontrol edelim ki lezzet yerinde olsun .biraz ocakta harmanlayalim tatlar bir birini bulsun
servise sunmadan hemen önce peyniri basamel sosa ekleyip karistiralim .
serviste tabaga bir kepce patlicanli basemelden koyup üzerine etten birkac kasik koyup bekletmeden servise sunalim
yemek hakkinda bir kac not düsmek istiyorum
yemeginizi servise sununcaya kadar etlerinizi sicak tutmaya calisin etler cok kuru olmamali pisirirken su ilavesi gerekebilir kebap gibi olmali etleriniz .ne cok sulu nede susuz kuru
patlicanli sosunuzu sicak tutmalisiniz yukarida da belirttim peynirini mümkünse servisten önce ekleyin sogumaya kalirsa tekrar isittiginizde peynir yagini birakacaktir .
patlicanlarinzi iri ise sayet basamel sosunuzu 3 kasik yag 3 kasik un seklinde basameli cogaltabilirsiniz sütüde otomatik olarak 3 bardak olacak denge sizin elinizde diyorum kisaca .
cok doyurucu bir yemektir bir corba ile yeterli bir ögündür .
yanina ister pilav dilerseniz patates kizarmasi arzunuza kalmis
bu yemek 8 kisilik oluyor
afiyet olsun dualara talibim dostlar
Ellerine emeklerine sğlık, hayırlı cumalar
YanıtlaSilhünkar beğendi bizim evde favori yemektir :)))
YanıtlaSilçok severiz...
ellerine sağlık canım...
Sana da hayırlı cumalar ablam
YanıtlaSilHünkar beğenmiş ;e tabii ağzının tadını biliyormuş..
Beğenmeyen çıkmaz her halde bu yemeği eline emeğine sağlık..
Ellerine sağlık canım hayırlı Cuma.lar diliyorum bende..
YanıtlaSilEn sevdiklerimden, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilBu yemegin ismini her duydugumda böyle bir lezzeti hünkar nasıl begenmesin derim:)
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım harika görünüyor...
ellerıne sağlık cok guzel gorunuyor emınım lezzetı de harıkadır
YanıtlaSilVe aleyküm selam,cuman hayrolsun canım.
YanıtlaSilHünkar beğendi en beğendiğim et yemeklerinden.
Ama işte şu patlıcan közleme olayı yok mu,sırf ondan sebep sık yapamıyorum.
Bir piknikte bolca közleyip dondurucuya atmak en güzeli galiba:)
Dua ile..
Ellerinize sağlık,bugün ikimizde aynı tarifi vermişiz sözleşmiş gibi..Çok lezziz görünüyor,afiyetler olsun..sevgiler
YanıtlaSilAleykumselam guzel ablacim ne kadar hizlisin masallah ablama!!..asamalar vardi bende deseydin gonderirdim ablacim Allah yine yemeyi nasip etsin insallah bayildim bayildimmmmmm
YanıtlaSilbayılırım ki.
YanıtlaSil:)
yaparsam bakayım. not aldım.
:)
Ellerine sağlık bitanem , bir gün banada nasip olacak mı senin ellerinden yepılmış yemekleri yemek...
YanıtlaSilsarıldım özlenmektesin.
Bayılırım fakat hiç beceremem :( harika gözüküyor ellerine saglık.
YanıtlaSilMelek abla Hünkar beğendi yemeğini dün misafirlerime yaptım. İlk defa yaptığım için biraz tereddütte kalmıştım fakat çok şahane oldu.Bundan sonra ben sık sık yaparım bu yemeği. Ellerine sağlık
YanıtlaSilönceleri cevap sistemi yoktu blogumda simdi diger arkadaslar kirilmaz insallah sana yaziyorum diye :(
Silrahman razi olsun aysem beyenmenize sevindim
selam dua baki muhabbetle