Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lobik

hayirli aksamlar ola dostlar .
farkindayim iki gündür sizlere birsey paylasmadim verimsiz gecen iki gün diyorum af ola
umarim bu tarifle kendimi af ettiririm ;)
bu tarifinde bir öyküsü var paylasmassam olmaz
uzunca bir süre öncesinde arkadasim nurgül görümcesini
ziyarete gitmisti .sagolsun beni ziyarete geldi ertesi gün .
bizde tesadüf eseri sofrada bulunuyorduk.dedim birseyler ikram edeyim .baktim ki
- yoooo melek dedi 
ben öyle cok yedim ki catlamak üzereyim .
olmaz hadi dedim yok dedi gelmedi .biz sofradan kalkinca dedim ne yedin böyle ? 
sagolsun görümcem yapmis melek, görümcem  cok güzel yapar, birde lezzetli olmus ki nefisti cok yedim dedi .bende dünden beri kalirmi insan da .yok dedi eve getirdim yanimiza koymus .
dedim anlat hele nedir bu 
dedi bizde yapilir ama sofranin ortasina konulur. söyledir böyledir
derken beni baya merak sardi 
anlattigi kadar kafaya yazdim.bu günde  onun söyledigi sekliyle yapmaya calistim .
inanin dostlar böyle sadelikle böyle lezzet olurmu .
oluyor hemde bal gibi 
yemegimizin adi lopik, elazig yöresine ait .
belki farkli sekilleri ile yapiliyor bilemiyorum. ama bir elaziglidan , bana bire bir tarif edilen sekliyle sizler icin denedim.  hadi buyrun sizde deneyin
ama ne olur deneyenler olursa yorumlarini merakla bekledigimi belirtmek istiyorum
hic bir bencelik yok bu tarifte bir bir
hayret degilmi ben hic birseyini degistirmeden yaptim ilk kez diyebilirim

malzeme
2,5 su bardagi köftelik bulgur
6 yemek kasigi un
2,5 su bardagi ilik su
tuz
ic harici ve üzeri icin
6 büyük sogan
5 yemek kasigi tereyag
yarim su bardagi dogranmis ceviz
tuz karabiber

öncelikle ic harcimizi hayzirlayalim ki biraz sogusun
soganlari soyup biraz irice yemeklik olarak dograyin
tencereye yagi koyup eritin .soganlari üzerine ekleyip orta ateste kavurun .renkleri sararsin ara ara karamellessin. tuzunu ve karabiberi ilave etmeyi unutmayin .
kavrulma islemi bitince dogradiginiz cevizleri ilave edip ocagin altini kapatin

varsa sayet sabit karistirici kabiniza yoksa yoguracaginiz  kabiniza
bulguru, unu ve suyu ekleyip tuz ile tatlandirip özlesinceye kadar yogurun

bu köftelerimiz icin avcunuzun dolusu bulgurlu harctan alip
elinizde avcunuz büyüklügünde acin ortasina hazirladiginiz ic malzemesinden 1-2 kahve kasigi koyup kapatin geri kalan harci servis esnasin da üzerine kullanacagiz. köfteler resimde görüldügü üzere yuvarlak köfte seklinde olmali .

tenis topu büyüklügünde olmali köftelerimiz
 bu harctan 16 tane cikiyor kapatilis seklini resimleyemedim malum ellerim :))

genisce bir tencereye bol su koyup tuz ilave edip kaynatin hazirladiginiz
köfteleri yavasca kaynayan suya birakin .köfteler pisince su yüzüne cikiyor
anlayin ki pisti servise hazir

köftelerimizi servis tabagina aliyorsuz sicak sicak .soganli harcimizi isittik yine
tabaktaki köfteleri ortadan bölüyoruz üzerine soganli harctan gezdiriyoruz
hemen servise .
sizin ellerinizi benim ayaklarimi bagliyorlar bu konumda :D
afiyet olsun dostlar dualara talibim

not
bu yemegin yagi fazla gözükebilir ama öyle olmassa inanin lezzeti düser ölcülere uyalim ;) olurmu

15 Kommentare:

  1. Aah seni gidi gidi :) tereyağı bu tarifin sırrı kessinlikle eminimmmm ceviz yok bende :( şantaj yapiyon demi?
    Korkma,itiraf et :)

    YanıtlaSil
  2. Hım kıymada olsa içli köfte olurmuş:))
    Ellerine sağlık canım denemek isterim en kısa zamanda..

    YanıtlaSil
  3. Ne lezzetli bir şeydir o eminim. Çok iştah kabartıcı görünüyor :) Soğanı çok severim, pişirip etle yemeyi veya börek harcına bolca doldurmayı. Bana göre yemeğin lezzetini soğan ve salça verir :) Bunu kesinlikle deneyeceğim haftasonu. Teşekkürler bu güzel tarifi bizlere aktardığınız için.

    YanıtlaSil
  4. Bir Elazığ'lı olarak, lobik diye börülcenin bir çeşidine diyoruz:)çorbasını yaparız.İçli köftemiz meşhurdur, ama bu iç harcıyla gömme denilen bir hamur işi yaparız, biraz börek tarzı..İsmi ne olursa olsun, bu yemek içli köfte gömme karışımından oluşan nefis bir şey olmuş :))Ellerine sağlık..El ve ayak bağlanması konusunda sana katılıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Diyette olduğum zamanlarda blogcu komsularimi gezmek acı veriyor banaaaaa :))))

    YanıtlaSil
  6. oh mis gülüm ellerine sağlık.
    dostluk böyle bir şey.
    sıcacık dostluğa.
    muhabbetler gülüm.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba
    blogunuzla yeni tanıştım ve beğendim emeğinize sağlık.Birde bir Elâzizli olarak sizden hiç duymadığım bir tarif öğrenmiş oldum anneme ve bizimkilere soracağım.Bizim de kıymalı olan dışında bize has olan içli köftemizi blogumun ilk yılında yayınlamıştım o da şu şekilde oluyor.

    http://mutfakhavlusu.blogspot.com/2007/10/ili-kfteelaziz-usul.html

    Tekrardan teşekkürler,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel degisik yemeklerimiz var ülkem cesit cesit Rabbim sizlerden de razi olsun degisik yemekleri sunuyorsunuz

    YanıtlaSil
  9. ben bunu yaptım çok beğendim soğanların bol oluşu ve kavrulması harika bir lezzet yaptı teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Merhaba bloğunuzu bir arkadaşın yaptığı beğeni vesilesi ile gördüm harika tatlar gördüm ama ilk önce bu yemeği deneyeceğim yöresel tatlara bayılırım.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkür ederim
      hosgeldiniz sefalar getirdiniz
      Muhabbetle

      Sil
  11. Selamunaleykum Ablam.Senden cok yemek tarifi ögrendim,Rabbim razi olsun senden...
    Bu tarifide denedim muhtesem oldu...cok degisik bir tarif.ceviz ve sogan karitirmaya korkmustum önce,acaba tadi nasil olur diye,ama tadi enfes..muhtesem oldu..bayildim resmen :)
    bu kadar güzel olacagini hic tahmin etmemistim...
    Avusturyadan selamlar
    Rabbime emanetsin canim ablam
    selam ve dua ile...
    Aysee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleyküm selam ayseeem
      rahman razi olsun yavrucum cok sevindim beyenmene
      cokca duana talibim, hasret kokulu selamlar bizden
      muhabbetle

      Sil
  12. Selamünaleyküm sevgili Melek abla!
    Bu tarifi gördügümden beri yapmak istiyorum.Bu hafta insaallah yapmak istiyorum.Yalniz bir sorum olacak;önceden hazirlayip buzluga koysam,misafirimin gelecegi gün cikarip pisirsem olurmu acaba?Tadinda bir degisiklik olabilirmi? Cevap icin simdiden tesekkür ediyorum.
    EMINE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleyküm selam sevgili emine .
      canim ben hic buzluga koymadim ne desem yalan olur .
      riske girmeni istemem .vaktin var ise sayet öncelikle bir gün kendinize yapip bir deneyin sonrasinda misafire ikram icin bir kez daha yap derim.benim tarifim olsada böyle olsun
      yeni tarifler misaifre mahcupda edebilir insani.
      ( bir abla tavsiyesi birakayim istiyorum senin vesilenle, tecrübe ile sabittir bu)
      misafire her zaman emin oldugumuz lezzetleri hazirlayalim .ve ne kadar kolaylik olursa olsun eminecim buzluga girmis hazirlanmis yiyecekler lezzetini bir miktar kaybediyor
      yardimci olmadim hakkini helal et
      selam ve dua ile canim Allaha emanet

      Sil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle