hayirli aksamlar ola dostlar .
farkindayim iki gündür sizlere birsey paylasmadim verimsiz gecen iki gün diyorum af ola
umarim bu tarifle kendimi af ettiririm ;)
bu tarifinde bir öyküsü var paylasmassam olmaz
uzunca bir süre öncesinde arkadasim nurgül görümcesini
ziyarete gitmisti .sagolsun beni ziyarete geldi ertesi gün .
bizde tesadüf eseri sofrada bulunuyorduk.dedim birseyler ikram edeyim .baktim ki
- yoooo melek dedi
ben öyle cok yedim ki catlamak üzereyim .
olmaz hadi dedim yok dedi gelmedi .biz sofradan kalkinca dedim ne yedin böyle ?
sagolsun görümcem yapmis melek, görümcem cok güzel yapar, birde lezzetli olmus ki nefisti cok yedim dedi .bende dünden beri kalirmi insan da .yok dedi eve getirdim yanimiza koymus .
dedim anlat hele nedir bu
dedi bizde yapilir ama sofranin ortasina konulur. söyledir böyledir
derken beni baya merak sardi
anlattigi kadar kafaya yazdim.bu günde onun söyledigi sekliyle yapmaya calistim .
inanin dostlar böyle sadelikle böyle lezzet olurmu .
oluyor hemde bal gibi
yemegimizin adi lopik, elazig yöresine ait .
belki farkli sekilleri ile yapiliyor bilemiyorum. ama bir elaziglidan , bana bire bir tarif edilen sekliyle sizler icin denedim. hadi buyrun sizde deneyin
ama ne olur deneyenler olursa yorumlarini merakla bekledigimi belirtmek istiyorum
hic bir bencelik yok bu tarifte bir bir
hayret degilmi ben hic birseyini degistirmeden yaptim ilk kez diyebilirim
malzeme
2,5 su bardagi köftelik bulgur
6 yemek kasigi un
2,5 su bardagi ilik su
tuz
ic harici ve üzeri icin
6 büyük sogan
5 yemek kasigi tereyag
yarim su bardagi dogranmis ceviz
tuz karabiber
öncelikle ic harcimizi hayzirlayalim ki biraz sogusun
soganlari soyup biraz irice yemeklik olarak dograyin
tencereye yagi koyup eritin .soganlari üzerine ekleyip orta ateste kavurun .renkleri sararsin ara ara karamellessin. tuzunu ve karabiberi ilave etmeyi unutmayin .
kavrulma islemi bitince dogradiginiz cevizleri ilave edip ocagin altini kapatin
varsa sayet sabit karistirici kabiniza yoksa yoguracaginiz kabiniza
bulguru, unu ve suyu ekleyip tuz ile tatlandirip özlesinceye kadar yogurun
bu köftelerimiz icin avcunuzun dolusu bulgurlu harctan alip
elinizde avcunuz büyüklügünde acin ortasina hazirladiginiz ic malzemesinden 1-2 kahve kasigi koyup kapatin geri kalan harci servis esnasin da üzerine kullanacagiz. köfteler resimde görüldügü üzere yuvarlak köfte seklinde olmali .
tenis topu büyüklügünde olmali köftelerimiz
bu harctan 16 tane cikiyor kapatilis seklini resimleyemedim malum ellerim :))
genisce bir tencereye bol su koyup tuz ilave edip kaynatin hazirladiginiz
köfteleri yavasca kaynayan suya birakin .köfteler pisince su yüzüne cikiyor
anlayin ki pisti servise hazir
köftelerimizi servis tabagina aliyorsuz sicak sicak .soganli harcimizi isittik yine
tabaktaki köfteleri ortadan bölüyoruz üzerine soganli harctan gezdiriyoruz
hemen servise .
sizin ellerinizi benim ayaklarimi bagliyorlar bu konumda :D
afiyet olsun dostlar dualara talibim
not
bu yemegin yagi fazla gözükebilir ama öyle olmassa inanin lezzeti düser ölcülere uyalim ;) olurmu
Aah seni gidi gidi :) tereyağı bu tarifin sırrı kessinlikle eminimmmm ceviz yok bende :( şantaj yapiyon demi?
YanıtlaSilKorkma,itiraf et :)
Hım kıymada olsa içli köfte olurmuş:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım denemek isterim en kısa zamanda..
Ne lezzetli bir şeydir o eminim. Çok iştah kabartıcı görünüyor :) Soğanı çok severim, pişirip etle yemeyi veya börek harcına bolca doldurmayı. Bana göre yemeğin lezzetini soğan ve salça verir :) Bunu kesinlikle deneyeceğim haftasonu. Teşekkürler bu güzel tarifi bizlere aktardığınız için.
YanıtlaSilBir Elazığ'lı olarak, lobik diye börülcenin bir çeşidine diyoruz:)çorbasını yaparız.İçli köftemiz meşhurdur, ama bu iç harcıyla gömme denilen bir hamur işi yaparız, biraz börek tarzı..İsmi ne olursa olsun, bu yemek içli köfte gömme karışımından oluşan nefis bir şey olmuş :))Ellerine sağlık..El ve ayak bağlanması konusunda sana katılıyorum :)
YanıtlaSilDiyette olduğum zamanlarda blogcu komsularimi gezmek acı veriyor banaaaaa :))))
YanıtlaSiloh mis gülüm ellerine sağlık.
YanıtlaSildostluk böyle bir şey.
sıcacık dostluğa.
muhabbetler gülüm.
Merhaba
YanıtlaSilblogunuzla yeni tanıştım ve beğendim emeğinize sağlık.Birde bir Elâzizli olarak sizden hiç duymadığım bir tarif öğrenmiş oldum anneme ve bizimkilere soracağım.Bizim de kıymalı olan dışında bize has olan içli köftemizi blogumun ilk yılında yayınlamıştım o da şu şekilde oluyor.
http://mutfakhavlusu.blogspot.com/2007/10/ili-kfteelaziz-usul.html
Tekrardan teşekkürler,ellerinize sağlık
Ne güzel degisik yemeklerimiz var ülkem cesit cesit Rabbim sizlerden de razi olsun degisik yemekleri sunuyorsunuz
YanıtlaSilben bunu yaptım çok beğendim soğanların bol oluşu ve kavrulması harika bir lezzet yaptı teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba bloğunuzu bir arkadaşın yaptığı beğeni vesilesi ile gördüm harika tatlar gördüm ama ilk önce bu yemeği deneyeceğim yöresel tatlara bayılırım.ellerinize sağlık..
YanıtlaSilcok tesekkür ederim
Silhosgeldiniz sefalar getirdiniz
Muhabbetle
Selamunaleykum Ablam.Senden cok yemek tarifi ögrendim,Rabbim razi olsun senden...
YanıtlaSilBu tarifide denedim muhtesem oldu...cok degisik bir tarif.ceviz ve sogan karitirmaya korkmustum önce,acaba tadi nasil olur diye,ama tadi enfes..muhtesem oldu..bayildim resmen :)
bu kadar güzel olacagini hic tahmin etmemistim...
Avusturyadan selamlar
Rabbime emanetsin canim ablam
selam ve dua ile...
Aysee
aleyküm selam ayseeem
Silrahman razi olsun yavrucum cok sevindim beyenmene
cokca duana talibim, hasret kokulu selamlar bizden
muhabbetle
Selamünaleyküm sevgili Melek abla!
YanıtlaSilBu tarifi gördügümden beri yapmak istiyorum.Bu hafta insaallah yapmak istiyorum.Yalniz bir sorum olacak;önceden hazirlayip buzluga koysam,misafirimin gelecegi gün cikarip pisirsem olurmu acaba?Tadinda bir degisiklik olabilirmi? Cevap icin simdiden tesekkür ediyorum.
EMINE
aleyküm selam sevgili emine .
Silcanim ben hic buzluga koymadim ne desem yalan olur .
riske girmeni istemem .vaktin var ise sayet öncelikle bir gün kendinize yapip bir deneyin sonrasinda misafire ikram icin bir kez daha yap derim.benim tarifim olsada böyle olsun
yeni tarifler misaifre mahcupda edebilir insani.
( bir abla tavsiyesi birakayim istiyorum senin vesilenle, tecrübe ile sabittir bu)
misafire her zaman emin oldugumuz lezzetleri hazirlayalim .ve ne kadar kolaylik olursa olsun eminecim buzluga girmis hazirlanmis yiyecekler lezzetini bir miktar kaybediyor
yardimci olmadim hakkini helal et
selam ve dua ile canim Allaha emanet