es selamü aleyküm dostlar .
bir cok hanimin korkusumudur kis hamuru ?? ya sizin ??
tatlisi var ,tuzlusu var. ben izlere bu gün bir sonraki tarifimde kullanacagim hamuru, ayri bir post yapayim istedim. kendin yap kösemizde bulunsun .peki neden kendin yap ??
alisveris reyonlarin da hazir halleri de var bu hamurun. lakin bilirsiniz hazir paketlere anti patim var :)
bu verecegim tuzlu kis hamurudur. tüm tuzlu kis tariflerin de kullanilabilir.
yeri gelir kenar yüksek yapilir, yeri gelir biraz daha alcak tutulabilir .iki hamur malzemesini de veriyorum ayni postta bulunsun zorlamasin sizleri ararken .tuzlu olarak agizda dagilan .tatli olarak da ayni sonucu veren bir malzemedir .uzun denemeler sonucunda ulastim bu sonuca tecrübeler ile sabittir rahat olasiniz insAllah lakin yazdigim her sürece harfiyen uymaniz kaydi ile .
her iki hamur da islem aynidir .burada dikkat etmeniz gereken tek nokta kullanacaginiz yagin ki mutlaka tereyag diyorum .cünki margarin iciersinde su barindirir, bir süre sonra hamurunuz pistikten sonra yani kitirligini kaybeder .öyle olmamasi icin mutlaka tereyag diyorum ;)
bos vaktinizde bu hamurlari hazirlayip buzlugunuzda saklayabilirsiniz .her daim elinizin altinda bulunmasi acil misafir hallerinde kurtaricidir.zira her zaman hazir yetistiremessiniz zamanin kiymetli oldugu anlarda cünki bu hamurun bir dinlenme süreci var cok önemlidir bu sürec hemen yapayim kullanayim olmaz .
hadi kolay gelsin
&
tuzlu kis hamuru icin
150 gr buzdolabindan alinmis tereyag (soguk )
250 gr un
1 yumurta
1,5 cay kasigi tuz
&
tatli kis hamuru
125 gr tereyag (soguk )
100 gr seker
1 yumurta
1 pk vanilya sekeri
1 kahve kasigi kabartma tozu (silme )
200 gr un
unumuzu tezgaha tartip dökelim ortasina cukur acalim
buzdolabindan aldigimiz tereyagini hemen kücük küpler halide kesip unun etrafina serpistirelim
tuzlu ise tuzu ,sekerli ise sekerli hamur malzemelerini ekleyelim
her evde mutfak robotu olmadigi icin sizlere bu sistemi veriyorum .
keskin ve büyük bir bicak ile tüm malzemeyi keserek dograyin.
kenarlarindan toparlayarak bicak un ve tereyag karisimi ile iyice dogranmis olmali .
elinizi cabuk tutun oda sicakligina gelmeden tereyag bu islemi bitirmeliyiz .
sakin olaki elimle yapayimne olacak demeyin
bu istek gecerli degildir bu tarifte
kesme islemi bitimin de malzememiz bu hale gelmis olmali .
sesinizi duyar gibiyim nasil toplanacak bu hamur diyorsunuz :)
simdi ellerimizi kullanma vaktidir. cok hizli bir sekilde hamuru elimizle toparlayarak yogurmadan ! elimizle sIkIyoruz birakiyoruz, sIkiyoruz birakiyoruz. tüm hamur pütürlü bir halde elinizde toplaninca elinizi muslugun altina soguk suya tutup direk hamura dönüp bir iki kez yogurup bitiriyorsunuz .
sakin olaki yogurma islemini uzatmayin bu yanlizca hamurunuzu sertlestirir lastik gibi bir hal alir psitikten sonra hemde sert olur .korkmayin pütürlü olsada sorun degil
bekleme sürecine girecek hamurumuz
torbaya girmeden su sekilde olmali hamurumuz
hemen bir posete yada strec folyeye sarip bir saat dinlendiriyoruz hamurumuzu
serin bir yerde olmali . kisin disarida olabilir lakin yazin buzdolabin da bekletmeliyiz .
tatli hamurumuz da ayni sürece tabi ve ayni sekilde hazirlaniyor
simdi hamuru hazirladik .hazirladik da kaliba nasil yerlesecek?
iste korkulu rüyanin karabasani :)
onunda sistemi var korkuya mahal yok
hamurumuzu ikiye bölelim .öncelikle tabandaki hamuru yapacagiz bu hamur birazcik digerinden fazla olmali 4/ 3 demiyorum cünki ozaman kenarlar cok ince kalabiliyor taban kalin kaliyor
taban hamurumuza birazcik alalim kenar hamurundan
cok az bir un yardimi ile tabana yapismayacak sekilde hemen acalim merdane ile kalibimizin tabanindan birazcik kücük olsun bir iki santim .
kalibimizin tabani cok hafif yaglanmis olsun .elimizle hemen hamuru alip
kelepcesini cikardigimiz kalibimizin tabanina koyalim .elimizle hafif bastirarak kenarlarini düzleyip ayni ebata gelmesini saglayalim
diger hamur parcamizi hafif un yardimi ile yaklasik 25 cm uzun rulo yapalim
kalibimizin kenarlarina koyalim
kenarlari yaglamiyoruz zira hamurumuz piserken asagi kayar tutunmasi lazim
yaglarsak bu hakki almis oluruz ondan
simdi 3 parmagimizi un kavanozuna sokup kenarlara koydugumuz hamura sekilde görüldügü üzere bastirip yukari cekip parmaklarimizi hafif yine bastiralim
ic malzemesini hazirlayincaya kadar buzdolabinda bekletelim .
isterseniz tuzlu isterseniz tatli .
yapmaniz gerekenler bu kadar .tart hamuru yada kis olarak adlandirilan hamurumuz hazir
pistikten sonra rahatlikla cikarilmasi icin mutlaka kelepceli kalip kulllanilmali diyorum
boyutlari yükseklikleri farklilik göstermesi sorun degil .
ana temel tariftir bu
sizlere verecegim tarfilerim de dersem ki tart hamuru hazirlayin burdan faydalanabilirsiniz
kismetse gün icersinde bir tarifim gelecek ve eminim cok hosunuza gidecek ve bu tabani kullanacagiz
Allah c.c. zorlarimizi kolaylastirsin cokca dua istiyorum dostlar
Muhabbetle
Tartlari bende cok severim,
YanıtlaSilHemen hemen ayni tarifle yapiyorum.
Ben robotla bütün malzemeyi karistirdiktan sonra,
elimle yoguruyorum.Böylesi isimi kolaylastiriyor.
Bitmis halini sabirsizlikla bekliyorum bir tart sever olarak.
Melegim pandispanya tarifini yazmismiydin,benmi kacirdim.
Varsa denemek isterim.sevgilerimle, firdevs
@Adsız
YanıtlaSilfirdevsim robot olunca sanlislisin bende robot kullaniyorum yani bu islem süreci dahada kisa oluyor .
pandispanya hamurunuda asamali verecegim can ilerleyen günlerde unutturma bana
sevgilerimi gönderiyorum dualarina talibim
TAM DA TART VE KİŞ TARİFİ ARIYORDUM.SAĞOLUN...
YanıtlaSilMelek'im ben çok faydalandım bu tariften, teşekkür ederim canım..Her zaman ki gibi çok faydalı :)
YanıtlaSilİçli halini de merakla bekliyorum, Kiş mi, tart mı acaba?
Benim kitchen aidim yok ama küçük robotta olur mu acaba? onda deneyeyim bari :)
Ellerine sağlık bir taneemm..Allah'a emanet...
ablamm anlatırda hiç korku filan kalır mı.;)
YanıtlaSilkırarız zincirleri ve uygularız bu vecih üzre tarifini ablacım..
yüreğine sağlık..
sarıldımm kii.
kenarlarını yağlamıyoruz ya, çıkarken zorluk kırılma falan oluyo mu ablam?
YanıtlaSil@semmma
YanıtlaSilolmuyor ablasi hamurumuz yagli zaten
canım ne güzel anlatmışsın korkuya mahal yok:))Öpüyorum seni nur yüzlüüü..
YanıtlaSilÇok güzel anlatılmış. İnşallah denerken bu tarifden faydalanacağım. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilAnlatımınız Nursevin Hanımın dediği gibi gerçekten mükemmel elinize dilinize sağlık bende bu tart hamurlarını dediğiniz gibi dondurucuda elmalı veya pırasalı hazırlayıp saklıyorum ani bir baskında hazır oluyor sizde beni ziyaret etmek isterseniz sevinirim.
YanıtlaSil