Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yogurt yapimi

Es selamü aleyküm dostlar 
hayirli bir pazar dileklerimle hersey gönlünüzde olsun dualarimla sizlere bu gün kendin yap kösesinde 
yogurt yapalim diyecegim .
Öncesinde bilinmeyen bir hale ,son üc senedir müptelayim ben .
laktoz alerjisi .
alerji denemez aslinda, yanlizca vucudum tolerans göstermiyor hemde yüksek derecede tepki veriyor .
süt ürünlerini tükettigim zamanki septoplar yenilir yutulasi degil .
süt ürünü olmadan ise kalsiyum eksikligini hissetmek gayet dogal oluyor.
ayrica  tansiyon üzerinede ise cok etkili kalsiyum .
süt icmesen denir .peynir de süt, yogurtta .hepsi ayni.. 
peynir olmasda olur diyebiliyorsunuz, süt icmesende olur ,lakin yogurt vazgecemedigim benim 
hazir yogurtlara gelince  ,dogal olanlarida var. lakin hangisini yesem ayni oluyordu 
taki kendi yaptigim yogurdu yedigimde bu olaylarin olabildigine az oldugunu kesfedene kadar .
mümkün mertebe yogurdu kendim yaparim ,lakin zor zamanlarda dogalini alsamda hazirini almak zorunda kaliyorsunuz .bazende islemin sürecinin uzunlugu, bazen yogurdun eksiligi ,bazende sulu olmasi herkezin basina geldigi gibi benimde basima geliyordu.bu sebeple hazir yogurt bulunuyordu dolabimda .oluncada tüketiyorsunuz  .yas 45 olsada herseyde mükemmel  olmadigimi biliyorum .
Herzaman bu konuda birseyler eksik yada yanlis düsüncesini hep tasidim  icimde. bu sebeplede paylasmamistim sizlere yogurt yapimini .
takiii anadolu kadinim aynurumun kendisi tatli tuzlu isimli blogunun sahibesi  dir 
onun tarifine denk gelinceye kadar .söyledigi, düstügü notlar tam benim sorunuma parmak basiyordu. 
deneyip sizlere paylasmak icin bu kez onun sistemi ile yaptim 
inanin aradigim yogurt bu dedim .eksi degil ,sulu degil. islem kisa sonuc mükemmmel 
ben yogurdun yagli olmasi taraftariyim .siz dilerseniz yagsiz süt kullanin .ama günlük süt olmasini lezzet bakimdan tercih etmelisiniz derim .krema tadinda olmasini ayri seviyoruz biz 
o sebeple icinde taze kremada var :)
aynurum kavanozlarda ayri ayri mayaladigini yazmisti bende ayni sekilde yaptim .icine kasik girmedigi icin cabuk bozulma olmuyor, buzdolabinda yer kaplamiyor ve yogurt cam kavanozda cok güzel mayalaniyor .benim yaptigim miktar cok gelebilir size haftada bizde 3 kilo kadar  yogurt tüketilir kisi basi bir kilo :))
dilerseniz az ,yada cok .miktari siz cogaltabilirsiniz,azaltabilirsiniz  .
Aynuruma cok ama cok tesekkür ediyorum 

malzeme 
3 litre süt (taze ,yagli )
1 cay bardagi yogurt (dogal )
200 ml krema 
sütümüzü soguk su ile calkaladigimiz celik tenceremize bosaltiyoruz .
biraz büyük bir tencere kullanalim ! 

ocaga koyup kaynamaya birakalim. kaynamaya basladiktan sonra ,
kepce yardimi ile havalandirarak
tasmasina mani olalim ve 10 dakika bu sekilde kaynatalim icindeki su mikatrida azaliyor bu sekilde 
10 dakika sonunda, kremayi icine bosaltalim. ben beraber kaynatmiyorum zira kesilmesine sebep olabilir 

sütümüzü ilimaya birakalim. mayalama isleminde sütün sicakligi cok önemli !
mayalayacagimiz zaman serce parmaginizi süte batirin, parmaginizi batirdiginizda yanmamali ama parmaginizi sallayinca yanmali teknigini kullaniyordum ben .aynurum ise parmaginizi batirip 8 kadar sayin. dayanama süreniz bu olsun diyor .bu testi yaptikdan sonra, mayalik yogurdumuz ile sütten bir miktar alip inceltelim .geri sütümüze ilave edip karistiralim . 

benim kavanozlarim 800 ml aliyor .dört kavanoz kullandim .
sütümüzü kavanozlara paylastiralim .kapaklarini kapatmayacagiz 
sebebi bir alt karede


aynurumun bu teknigi sayesinde mükemmel yogurda ulasiyorsunuz kavanozlari bir tepsiye koyup 
üzerine delikli bir kevgir ile kapatiyoruz 

deliki kevgirin üzerine, sofra bezi örtüyoruz. ortaminiz sicak degilse 
üzerine bir örtü daha örtüp, mayanmaya birakiyoruz .
en fazla 3 saat sonra kontrol edelim. zira yogurdumuz coktan mayanladi bile 

3 saat sonunda yogurt kavanozu bu halde Elhamdülillah 
sulanma yok cünki kapaklarini kapatmadik 

kapaklari acik olarak buzdolabina kaldiriyoruz.mayalanma süreci buzdolabinda devam edecek 
 bir gece bu halde bekletin. daha bir pekisiyor lezzet, daha bir koyuluk geliyor yogurdumuza .
kavanozlarin kapaklari kapatabilirsiniz artik 

Rabbimin izni ile yogurdumuz yenmeye hazir .görüntü muhtesem 
kim takar laktozu :)  deger su görüntü o agrilari cekmeye derim .
sizinde sorununuz varsa sayet ,evde yaptiginiz yogurtla ,hazir yogurt yediginizdeki septomlari karsilastirin derim 
cok fark göreceksiniz .dokunmayacak size 
zira yogurda sevginizi ,duanizi,kattiniz 
sifa ola insAllah dualara talibim. simdiden hayirli bereketli bir hafta diliyorum hepinize 

Not 
bana biraktiginiz her yoruma bire bir cevap vermeyi cok isiyorum .ama ne hikmetse su sayfama bire bir cevap sistemi olmadi .bu halimi mazur görün,gönlüme kazinan yorumlardir onlar 
 varliginizla sayfama verdiginiz destek icin hepinize sonsuz sükranlarimi gönderiyorum 

13 Kommentare:

  1. Melek'im harikasın, çok güzel olmuş yoğurtların..İçine krema da girince lezzeti kat kat artmıştır eminim..
    Benim aldığım süt oldukça yağlı oluyor ama ben kaymağını hep alıyorum daha az yağlı olsun diye :))Hem o kaymaklarla değişik tarifler deniyorum biliyorsun ;)
    Beni onure ettin, mutlu ettin..Rabbim de seni mutlu etsin..
    Ellerine canına sağlık, afiyet şifa olsun..

    YanıtlaSil
  2. Paylasim icin tesekkürler gercekten yogurdunuz güzel olmus .ilk firsatta bu metodu deneyecegim.Yogurdu Cok severim.
    Siz hic laktoz frei milch laktozsuz sütü denedinizmi?
    Almanyada heryerde bulunabiliyor.Belki bu sütlede yogurt yapilabilir.Bir deneyin derim.Sevgilerle Sule.

    YanıtlaSil
  3. Melekcim ellerine saglik, yogurdun nefis görünüyor.Bencede ev yapimi yogurt gibisi yok.
    Bende yogurdumu herzaman kendim yaparim, süper olur.
    Dün gene yogurdumu yaptim, buzdolabinda dinleniyor.
    Izin verirsen bende yogurt hakkinda bildiklerimi paylasmak istiyorum.
    Süt kremasini bende kullanirim, süt ile ayni anda katarim ve
    kesinlikle kesilme olmaz canim.Ayrica yogurdum kaymakli olsun isterseniz süt kremasini yarim kilo katin, bizimkiler kaymak sevmeselerde ben kaymakli yapiyorum ve kaymaginida yogurt corbasi yapinca kullaniyorum.
    Sütü kaynattiktan sonra kavanozlara bosaltip ilininca kavanozda mayalarsan üzeri kaymakli olur, diger türlu kaymaksiz olur.
    Yogurt mayalandiktan sonra buzdolabina kaldiracagin zaman üzerine kagit havlu koyuyorum ben,ve SIK SIK kagit havluyu degistiriyorum, o zaman da kagit havlu yogurdun suyunu cekiyor ve yogurt kalip gibi yani susuz oluyor.
    benden simdilik bu kadar canim, sevgilerimle, firdevs


    YanıtlaSil
  4. Selamun aleyküm,
    Delikli kevgir yerine süzgecte kullanabilirmiyiz acaba? Tarifler icin allah razi olsun. Rabbim yar ve yardimcimiz olsun.
    Allaha emanet olun.
    Nurgül

    YanıtlaSil
  5. Meleğim ellerine kollarına sağlık nefis olmuş yoğurt ben hiç krema kullanmamıştım yoğurt yaparken..Merak ettim tadını.Sen yaptıysan eminim tadı da çoook güzeldir.Şifa olsun..

    YanıtlaSil
  6. Canım Meleğim öncelikle Rabbimden bol şifalar diliyorum.
    O nasıl güzel bir yoğurt yapma anlatma tekniğidir öyle,resimlerin,cümlelerin, çok faydalı oldu hakikaten.
    Ben yoğurdun üzerini örtüyordum hep,krema olayını sevgili bacım Hicret öğretmişti ya, kevgir kapatmak aklıma gelmezdi hiç.
    Bundan sonra yoğurtlarım daha güzel olacak inşAllah.
    Ellerine,emeklerine sağlık ablacığım..
    Afiyet şifa ola inşAllah..
    Baki muhabbetle..

    YanıtlaSil
  7. Ablacığım ellerine sağlık bende evde yoğurt yapanlardanım çok güzel anlatmışsın ayrıntısıyla hiç kremayla denememiştim mutlaka denicem teşekkür ediyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. aaaa ananem filan yapardı.
    özlerdim.
    denicem.
    heeey iyi oldu bu.
    :)

    bi de ay utanma yaaaaa az gelsen de olur ki.
    :)

    YanıtlaSil
  9. Melekim simdi kaymagi ekledim beklemedeyim ilinmasi icin :) harikasin, harikasiniz (Aynurum) senin tabirinle anadolu kadinim :) bilmedigim o kadar cok ogreniyorum ki sizden..Allah razi olsun gulum benim seni cok opuyorum..

    YanıtlaSil
  10. MELEĞİM KEVGİR BENDE KULLANIYORDUM AMA
    KREMA HİÇ AKLIMA GELMEZDİ DOĞRUSU
    DENEMEM LAZIM
    ELLERİNE SAĞLIK Bİ TANEM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  11. SEVGİLİ KUZENİM YOĞURT MAYALARKEN KREMA KONULDUĞUNU İLK DEFA DUYDUM.CANIM BENİM VAR DEMEKKİ BİR HİKMETİ EN KISA ZAMANDA DENEYECEĞİM.ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  12. Melek hanımcım .... ellerinize sağlık ... şifa olsun ... ben de yoğurdumu ladin ağacından yapılmış kabım var onda mayalıyorum taş gibi oluyor... galiba ağaç sulanmayı önlüyor ... sevgiler...(Selma'nın Organik Mutfağı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razi olsun selmacim
      Dogrudur canim. ben hic denemedim ahsap kapta
      burada senin vesilen ile yukarida yorum birakmis tüm arkadaslarimada tesekkür etmek istiyorum .bu yayin yaptigim tarihlerde yoruma cevap butinum aktif degildi .sonrasinda ise zaman asimina ugradi hepsinden özür diliyorum
      selam ve dua ile

      Sil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle