Es selamü aleyküm Dostlar
Bu tarif icin dogru zamanmi diye düsünmeden edemedim.Ama olsun olurda ben gibi ihtiyaciniz oldugun da sizinde yardiminiza kosar düsüncesi ile paylasayim istedim .
sahura ekmegim kalmayinca planladigimi ilk güne yetistiremeyince sahura
ekmeksiz kaldim ilk geceden
ekmek dosyama baktigimda birkac yil öncesi not aldigim tarifi uygulamanin vakti gelmis dedim
cabuk ekmek diye yazmisim o kadar bu sebeple kaynak belirtemiyorum :(
ama ben cok beyendim hem lezzeti hem islemi .yazdigim gibi uygulamaya calisirken tabi yine bencelere büründü
ben iki ölcü ve iki cesit ekmek yaptim. Saglik acisindan sizlere cekirdekli olani tavsiye ederim
beyaz ekmek olan da lezzetli ama, saglik biraz daha agir basti benim icin ve tok tutmasi tabii
sizler hangisini arzu ederseniz onu yapin.
kalip olarak biraz genis ve uzunlugu 30 cm olan uzun kalip kullanmaniz gerecek
öncelikle sade olan tarifi vereyim
Malzeme
550 gr un
1 küp maya 42 gr
450 ml ilik su
2 yemek kasigi elma sirkesi
1 yemek kasigi bal
1 ,5 tatli kasigi tuz
§
Cekirdekli ekmek icin
Malzeme
500 gr un
1 küp maya 42 gr
500 ml su
2 yemek kasigi elma sirkesi
1 yemek kasigi bal
1,5 tatli kasigi tuz
2 yemek kasigi susam
2 yemek kasigi ay cekirdegi
3 yemek kasigi yulaf ( yaprak)
2 yemek kasigi ögütülmüs keten tohumu
2 yemek kasigi kabak cekirdegi Dogranmis
sade olan ekmek icin yapilmasi gereken cok basit .karistirma kabina unu tuzu koyalim
suyu ( ilik olmali ) sirkeyi mayayi bali hep beraber cözdürüp karistiralim
sivi malzemeyi una ilave edip, bir karistirma kasigi ile iyice karistiralim
malzemeler bir birine girmeli. kismen yogurma islemi gibi, hersey homojen bir kivam almali.
bol tereyagi ile yagladigimiz kalibimiza bosaltalim. fotografta görünen bir tanesi cekirdekli
bir tanesi sade olan ekmegimiz. Ben firin calisirken her ikisini birden pisirdim
hem zamani, hem enerji sarfiyatini düsünürsek mantikli gelecektir sizede
hemen firinimizi acalim alt üst isitma fan olmamali 200 derece olmali
hamurumuzu bekletmeden, firinin isinmasini beklemeden hemen birinci kata birakalim kalibi mutlaka 1 katta pismeli cünki kabarma süreci ve iyi pismesi icin
yogurmadan bekletmeden bir saatte sicak ekmek kavusmak tüm islem bu :)
Cekirdekli ekmegimiz icinde islem ayni. kuru malzemeler bir kapta tuz ile harmanlanip, sivi malzeme ve mayayi cözdürüp karistirip kaliba bosaltiyoruz .dilerseniz koyu renkli unda kullanabilirsiniz cekirdekli ekmegimiz de,ama o zaman sivi miktarini 50 ml daha arttirmalisiniz .
yaglanmis kalibimiza döküp ayni isida birinci katta pisiriyoruz
altarnatifleri cogaltmak mümkün ceviz ,findik da eklenebilir arzunuza kalmis
Pisen ekmeklerimizi kalibinda bes dakika dinlendirelim .sonrasinda kaliptan cikarip
iyice soguyuncaya kadar tel üzerinde bekletelim
Afiyet olsun Rabbim hanenize agiz tadi ile birlikte helalinden rizik nasip eylesin
Daim dualara talip Allah Ne Verdiyse
Muhabbetle
VE ALEYKÜMÜSSELAM:)NİMETİN İÇİNE NE KADAR FAYDALI NİMETLER KATILMIŞ MAŞALLAH ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYETLER OLSUN .
YanıtlaSilAllah c c razi olsun .
Silöyle mutlu oldum ki önce selamimin alinmasina sonrasinda güzel sözlerinize
akabinde duaniza .amin ecmain
afiyet sagliktan ötesi bos
hamdolsun sükürler olsun Alemlerin rabbine
baki muhabbetle
Elinize sağlık :)
YanıtlaSilbereketli olsun
YanıtlaSil