Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zeytinyagli Kuru Patlican Dolmasi

Es selamü aleyküm dostlar 
gecenin bir vakti uykuyu gezmeye gönderdim :)
nerelere gitti ise gelemedi daha onu beklerken en iyisi tarif yazayim .olur da sabah yemek arayisi icine giren dostlarima fikir olur belki dedim .yemegin adi konuluncaya kadar derttir kadina.adi konuldumu sonrasi kolaydir.kuru patlican dolmasini en son tatilde anne ellerinden yedim ,tadini ise unutamadim .
erzak cekmecem de elime gelince yapmak sart oldu .öylee etli, uzun uzadiya degil, zeytinyagli olsun dedim hizli olsun , sogukta tüketilsin, üzerine pul biberle sölene dönüssün istedim ..
sizler etli yapmak isterseniz sayet, icersine 200 gr kadar et koymaniz kafi .pirinc miktarini biraz eksiltmek yeterli olacaktir.ben tek patlican kurusu kullandim kuru biberde eklemek isterseniz yanina, malzemeyi ikiye katlayin hepsi bu. kizimin da yemesini istedigim icin, biberler aci olma ihtimalini göz önünde tutarak patlican tek yaptim . hadi kolay gele berekeli ola 
malzeme 
26 adet patlican kurusu 
1 su bardagi pirinc 
yarim su bardagi ince bulgur 
2 orta boy kuru sogan 
3 dis sarimsak 
1 tutam maydanoz 
1 yemek kasigi biber salcasi 
1 cay bardagi siviyag 
2 orta boy  domates
2,5 su bardagi su 
1 cay kasigi karabiber 
1 tatli kasigi nane
1 tali kasigi feslegen (kuru )
2 tatli kasigi sumak 
servis icin nar eksisi ve biraz zeytinyagi 
kuru patlicanliri kirmadan ipliginden siyiralim akan suyun altinda yikayip 

yeterli miktarda kaynatilmis suya atip yaklasik 3-4 dakika haslayalim arada kevgirle üzerlerine bastiralim her yeri esit haslansin 
fazla haslamayin ki lezzeti suyu ile akip gitmesin .hemen kevgirle disari alip sogumaya birakalim 
pirinci ve bulguru yikayip karistiracagimiz kaba koyalim 


soganlari sarimsaklari soyalim .mutfak robotunda dogramanizi istiyorum sayet yoksa robotunuz olabildigine ince dogramalisiniz sogani ve sarimsagi .
rendeleyip soganin aci suyunu cikarmamaliyiz !
 ben maydanoz sogan ve sarimsagi hep beraber rondodan gecirdim 

domateslerin kabuklarini soyalim cekirdeklerini ve suyunu atalim cok kücük dograyip yikadigimiz pirinclerin üzerine malzemeye ekleyelim 

salcasini siviyagi baharati ve tuzunu ekleyip tatlandiralim 

elimizle iyice karistiralim 

hasladigimiz patlican kurularina ,malzemeyi fazla tepmeden dolduralim 
pisince disari tasmasinlar üst kisimda belli bir bosluk kalmali 

elimizle uclarini bitistirerek ,sIkIstiralim.
 piserken acilir yine ama, azda olsa bu bitistirme seklini korur .

patlicanlarin alacagi bir tencereye biraz sIkIsik sekilde dizelim kaynarken seklini korusun 

patlicanlarin üzerine ,suyu gezdirelim .bir tabak ile üzerini kapatalim. tencerenin kapagini kapatip orta ateste pismeye birakalim yaklasik 1 saat 15 dakika yavastan pissin. atesi cok harli acmadan, dagitmadan, malzemeyi disariya tasirmadan olmali pisme süreci .

 servis etmeden evvel mutlaka üzerine saf zeytinyagi ve nar eksisi gezdirmelisiniz 
pul biber ise cabasi lezzetin son damgasi olsun insAllah 
afiyet sifa ola dostlar dualariniza  talibim 
Muhabbetle 

22 Kommentare:

  1. Ellerine sağlık bir tanem, ne de güzel olmuş..kış sezonunu erken açmışsın, gerçi sizin oralarda pek yaz olmadı ama değil mi ?
    Allah sağlık-sıhhat versin sana, bize bu güzellikleri anlat hep :)özledim çok çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim can .
      Bizim burada yaz olmuyor ki kisa gecelim gülüm .insanin cani cekince reonlarda bulunuyor her daim her istenen
      hamdü senalar olsun
      bende özledim

      Sil
  2. Yapmasını bir türlü beceremediğim favori yemeklerimden biridir kuru patlıcan dolması.Ellerine sağlık Melek.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. can yaparsan bu ölcülerle sorun yasamazssin insAllah
      cok tesekkür ediyorum canim selam ve dua ile

      Sil
  3. Maaşallahbarakallah , sizi takip ettikçe rabbim şükür ediyorumki böyle güzel kulları var diye.yani bu kadar beceriklik bu kadar marifet beni şaşırtıyor.ellerinize sağlık rabbim sizden razı olsun.özellikle benim gibi almanyada doğup büyüyen birisi için opastalarınız görmek beni çok mutlu ediyor .çooook özledim o tatları ama 20 senedir tadamıyorum.şimdi sizin sayenizde basit malzemelerle inşallah tek tek onları deneyeceğim. Sizi çook öpüyorum rabbim sizi sevdiklerinizle sağlık ve saadet dolu bir ömür nasib etsin inşallah♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin amin ecmain
      Allah razi olsun ne diyecegimi ne yazacagimi bilemedim
      hayir dualariniza talibim
      muhabbetle efendim

      Sil
  4. Ellerinize sağlık, çok severim ben de:)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik melegim, valla bakarken canim cekti.
    Hersene tr den 10 dizi patlican kurusu getiriyorum,
    arkadaslarimada veriyorum, anca yetiyor.
    Afiyet sifa olsun,muhabbetle. firdevs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sagol firdevsim .yaparsin sen hemen becerikli hatunum
      elhamdülillah bizler biraktik getirmeyi,
      artik burada her yerde bulmak mümkün. darisi sizlerin basina
      muhabbetle canim

      Sil
  6. hmm misssler gibi ellerine sağlık
    Afiyetle

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik
    Afiyet olsun
    Masallah marifetiniz dillerde :)
    Vefali :)

    YanıtlaSil
  8. Karniyariklik kurutuyor ablam tr de cok lezzetli oluyor selamlar bacnang

    YanıtlaSil
  9. Selamun Aleykum ve Rahmetullah güzel kardeşim
    Blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum Allah razı olsun çok güzel tarifler veriyorsunuz. Yorum pek yazamıyorum sessiz takipçinizim. :)

    Yalnız yanlış anlamayın bir konuda uyarmak istedim. Üstteki bir cümlede yapmak farz oldu demişsiniz. Maalesef bazı kelimeler var ki farklı şekillerde kullanılıp tehlike arz ediyor. Burada farz oldu yazmışsınız fakat bişeyi farz kılmak yalnız Allah'a aittir. Yani bu kurduğunuz cümlede bunu söylerken söylediğiniz şeyi yapmak size farz değildir. Bu şekilde yeni bir farz çıkartmış gibi oluyorsunuz. Anladığım kadarıyla dikkatli ve dinimize bağlı bir hanım olduğunuz için küçük bir uyarıda bulunmak istedim. Sürçü lisan ettiysem affola..Hakkınızı helal edin..selamun aleykum ve rahmetullah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ve aleyna Aleykum selam.
      Allah c.c. razi olsun duacinizim
      Hak daim helaldir sayenizde ben ve bir cok kardesim ögrenmis oldu
      muhabbetle en emine emanetsiniz

      Sil
    2. Anlayışınız için Allah sizden de razı olsun. Allah subhanehu ve teala ya emanet olun kardeşim.

      Sil
  10. Canimsin ellerine saglikk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adinizi sorsam ??
      canimsin
      bana bu sekil bir tek maralim derde ondan soruyorum mazur görün

      Sil

Öncelikle bana ayirmis oldugun zaman icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim
sayet google hesabiniz yoksa yorumlama bicimi isimli kutucuktaki anonim ayarini secerek sizde yorum birakabilirsiniz sevgilerimle